Σύμφωνα με την Alpha Bank. ένα χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ και επιπλέον αυξημένα πρωτογενή ελλείμματα της τάξης των 20 δισ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη διακοπή χρηματοδότησης για τη χώρα μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Alpha Bank, η οποία τονίζει ότι οι απώλειες χρηματοδοτικών πόρων για τη χώρα μας από την ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησής της από το 1ο και το 2ο πακέτο χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) (π.χ., σε περίπτωση προώθησης διαδικασιών μονομερούς ακύρωσης των Μνημονίων) δεν αντισταθμίζονται από τυχόν λήψη ακόμη πιο δραματικών αποφάσεων για διακοπή της εξυπηρέτησης του εναπομένοντος χρέους της χώρας μετά το PSI plus.

Οι συνολικοί πόροι που μπορεί να εξοικονομηθούν, από αυτή την ακραία και εξαιρετικά επιζήμια για την Ελλάδα ενέργεια, δεν υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014, ενώ από το 1ο και το 2ο ΠΧΕ η Ελλάδα έχει ακόμη να λάβει 100 δισ. ευρώ.

Δημιουργείται επομένως ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και τα αυξημένα πρωτογενή ελλείμματα, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 που θα προκύψουν αναπόφευκτα από την σχεδιαζόμενη ανατροπή της εφαρμογής του μνημονίου.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το ΕΣΚΤ.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της, σύμφωνα με εξαγγελίες ορισμένων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν χωρίς να προσδιορίζεται πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς τα κεφάλαια του EFSF.