Μπορεί η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη να γίνει «αναίμακτα»; Αυτό το ερώτημα θέτει ο βρετανός Σάιμον Γουόλφσον δίνοντας μάλιστα έπαθλο 250.000 στερλινών σε όποιον (οικονομολόγο, νομικό, πολιτικό ή δημοσιογράφο) παρουσιάσει την πιο πειστική μελέτη.

Το ίδρυμα Γουόλφσον παρουσίασε σήμερα τους πέντε επικρατέστερους οικονομολόγους καθώς και την εργασία ενός 11χρονου αγοριού από την Ολλανδία το οποίο αποπειράθηκε να δώσει… λύση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Οι προτάσεις του δεν θα αξιολογηθούν ασφαλώς με βαρύτητα ανάλογη των πέντε οικονομολόγων όμως ο ίδιος θα λάβει τιμητικά ένα βραβείο 100 ευρώ για την πρότασή του να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.
Οσο για τους υπόλοιπους επιστήμονες θα πρέπει να περιμένουν ως τις 5 Ιουλίου οπότε θα ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου Γουόλφσον ο οποίος θα λάβει και το αντίστοιχο ποσό. Πάντως και οι πέντε θα λάβουν 10.000 στερλίνες για τις εργασίες τους.
Ο εμπνευστής του ιδιότυπου διαγωνισμού, λόρδος Γουόλφσον, δεν πιστεύει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος μιας χώρας από το ευρώ «χωρίς πόνο» τόσο για το μέλος που θα αποχωρήσει όσο και για τα υπόλοιπα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε θέσπισε και το βραβείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος σημείωνε σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική Telegraph «ελπίζω το ευρώ να επιζήσει αλλά αν δεν γίνει θα είμαστε τουλάχιστον ευγνώμονες στο νικητή του βραβείου» που θα έχει θέσει το πλαίσιο μιας «ασφαλούς εξόδου από την ευρωζώνη».