Ολοκληρώθηκε και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας το «θρίλερ» της έγκρισης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εκταμίευσης σε τριμηνιαίες δόσεις του ποσού των περίπου 70 δισ. ευρώ (από το πακέτο 130 δισ. ευρώ μείον τα ποσά για το PSI και τις ελληνικές τράπεζες) συν τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος δρομολογήθηκαν ήδη από τη Δευτέρα ενώ η τεχνική τους εξειδίκευση θα γίνει από την ομάδα εργασίας του Eurogroup την Τετάρτη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά.

Ναι από Γιούνκερ

Την εισήγηση για την έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας από το Eurogroup έκανε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την έναρξη του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. «Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί «νέα αρχή για την Ελλάδα» και τόνισε πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Υπογράμμισε
επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της Προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης –είτε άμεση, είτε έμμεση– προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο ειδικό ή κλειστό λογαριασμό, ο Ζ. Γιούνκερ είπε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ψηφίσει το σχετικό νόμο εντός του Απριλίου.

Επιπλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο πώς θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι θα υπάρξει «εταιρική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Ειδικότερα, η δόση του Μαρτίου θα είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα διατεθούν 48 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε για την Ισπανία ότι θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ της φέτος και ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στην μείωση του ελληνικού χρέους κατά ποσοστό 96% κι ότι παραμένει ένα 4% ομολογιούχων των οποίων οι τίτλοι δεν έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται την ελληνική προσφορά ως την 23η Μαρτίου. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι
η ελληνική προσφορά είναι εξαιρετικά δελεαστική κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανταπόκριση η οποία θα υπάρξει θα είναι σημαντική.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από ένα χρέος 105 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί με ένα ποσό το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 105 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δόσεις επί τη βάσει του νέου προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι οριστικοποιήθηκε το σχήμα για τους επόμενους τρεις μήνες βάσει του οποίου η χώρα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο. Δήλωσε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει με το ποσό των 28,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά τη λήξη του.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ότι η θεμελιώδης υποχρέωση της Ελλάδας από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης της ρευστότητας και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε παράλληλα ότι η Ελληνική οικονομία είναι στη φάση της επανεκκίνησης και τόνισε ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος είτε πριν από την διεξαγωγή τους, είτε έπειτα από αυτήν.

Ερωτηθείς για το θέμα της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση αλλά και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα. Ανέφερε, τέλος, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό ή δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται το Ελληνικό χρέος, αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου, όπως είναι η απαίτηση του Eurogroup..

Διαμαντοπούλου με Ράιχενμπαχ και Ολι Ρεν
Εν τω μεταξύ, η νέα υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσής του για την Ελλάδα -αναμένεται ότι θα εγκριθεί την Τρίτη από την Κομισιόν.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα θέματα του επόμενου διμήνου, που αφορούν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και -κυρίως- στη στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα 6 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κυρία Διαμαντοπούλου θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου το βράδυ της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Την Τετάρτη το πρωί η κυρία Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο για τα διαρθρωτικά Ταμεία Γιοχάνες Χαν με τον οποίο θα συζητήσει σειρά θεμάτων του ΕΣΠΑ, όπως η πρόοδος των 180 έργων που σχεδιάστηκαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ θα δώσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει την δεύτερη τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Την Παρασκευή θα δώσει παρόμοια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την συνεργασία με την κυρία Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρ. Λοβέρδο, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Π. Καψή, και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Ράιχενμπαχ θα είναι η πορεία και ο συντονισμός της τεχνικής βοήθειας που έχει ζητήσει η Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα σχετικά με τη δεύτερη Τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης, η οποία θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη 13/3»

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ με σκοπό να υπογράψει στις 22 Μαρτίου τη συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων. Εγγυήσεις 500 εκατ. μέσω από το ΕΣΠΑ θα μοχλευτούν από την ΕΤΕπ ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών αμέσως μετά το Πάσχα.

Την ίδια περίοδο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει πακέτο επιδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Επιχειρούμε να αγκαλιάσουμε όλο το πλέγμα των αναγκών μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Να δώσουμε ρευστότητα, να δώσουμε εγγυήσεις για να καλύψουμε το ρίσκο και άρα τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα και, τρίτον, να παρέχουμε επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η ειδικής Γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα παρότι το 2011 καταγράφηκε σημαντική πρόοδος. Από τα 24,3 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης έχουν εκταμιευθεί μόλις 8,1 δισ. ευρώ. Απομένουν ακόμη 16,2 δισ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία ως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 – από αυτά, τα περίπου 12 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.