Με ποσό της τάξης των 22 δισ. ευρώ ενισχύθηκε στο τέλος του 2011 ο κρατικός φορέας ξένων επενδύσεων της Κίνας, όπως αναφέρει σήμερα η κινεζική εφημερίδα China Daily επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις ανώτερου στέλεχος του κινεζικού ταμείου.

Το Πεκίνο παραμένει σε ετοιμότητα για να επενδύσει στην Ευρώπη μέρος του τεράστιου συναλλαγματικού της αποθέματος το οποίο ανέρχεται 2,4 τρισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ταμείου China Investment Corporation (CIC) Γουάνγκ Τζιάνξι η κινεζική κυβέρνηση αύξησε τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού φορέα προκειμένου να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης σε ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο ίδιος επεσήμανε στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα ότι για την Κίνα «η ευρωπαϊκή κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» για τη συμμετοχή σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ή ακόμα και επιβίωσης.

Πάντως ο κινέζος αξιωματούχος ομολογεί ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση της Ευρώπης «αδυνατίζει» τη θέση της έναντι του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τις «προϋποθέσεις» που ζητούν οι ευρωπαίοι για να δεχθούν κινεζικά κεφάλαια.

«Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά τότε οι ανεπτυγμένες χώρες εγείρουν πολιτικά αιτήματα (για το σεβασμό των δικαιωμάτων στην Κίνα) ως προϋπόθεση για τις κινεζικές επενδύσεις. Όταν όμως η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτοί οι περιορισμοί ελαττώνονται» σημείωσε ο Γουάνγκ.

Το κινεζικό επενδυτικό ταμείο CIC ιδρύθηκε το 2007 και διαθέτει πλέον -μετά την τελευταία αύξηση των κεφαλαίων του- πόρους οι οποίοι ανέρχονται στα 333 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, η τελευταία μεγάλη επένδυση σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν η εξαγορά του 8,6% της βρετανικής εταιρείας ύδρευσης και αποχετεύσεων Thames Water τον περασμένο Ιανουάριο.