Η επιχείρηση κρίνεται επιτυχής όμως ο «ασθενής» παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα. Ο τριμηνιαίος έλεγχος της πορτογαλικής οικονομίας από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ «ολοκληρώθηκε με επιτυχία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ.

Όμως οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν, όπως παραδέχεται πλέον και η τρόικα.

Ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 3% αυτή τη χρονιά καθώς ακόμα και οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο κάνουν λόγο για ύφεση -3,3%. Η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία όχι μόνο το 2012 αλλά και την επόμενη χρονιά φτάνοντας το 15%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ανέργων ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ανέρχεται ήδη στο 13,6% ενώ πριν από 12 μήνες βρισκόταν στο 12,4%.
Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών εστίασε βέβαια στα θετικά της δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «καταβάλει μια ανευ προηγουμένου προσπάθεια» καθώς το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από το 9,8% (το 2010) στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και κοντά στο 3% την προσεχή χρονιά.
Ωστόσο το δημόσιο χρέος ακολουθεί ανοδική πορεία και εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί κοντά 112% του ΑΕΠ το 2013 από το 93,3% που βρισκόταν πριν την ένταξη της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
«Τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά παρά τις αντίξοες συνθήκες» επέμεινε ο Γκασπάρ. Πρόσθεσε όμως ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2013, όπως αυτό προβλέπεται από το μνημόνιο, «είναι μια δύσκολη αποστολή».
Ωστόσο επέμεινε ότι η χώρα δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας. «Δεν θα ζητήσουμε περισσότερα χρήματα ή παράταση χρόνου. Δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη για την κυβέρνηση πέραν της επίτευξης των στόχων του προγράμματος» υπογράμμισε. Τη θέση αυτή υποστηρίζει αταλάντευτα η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι πληθαίνουν οι περί του αντιθέτου ενδείξεις.

Πέραν όμως των εκτιμήσεων από οικονομικά ινστιτούτα, χρηματοπιστωτικούς ομίλους και οικονομολόγους την ανησυχία εντείνουν και οι «παρασκηνιακές» συζητήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια προ λίγων εβδομάδων. Η στιχομυθία του Γκασπάρ με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του eurogroup επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις όσων προβλέπουν μια «ελληνικού τύπου» εξέλιξη στην επιχείρηση στήριξης της Πορτογαλίας.

Η επίσημη θέση της τρόικας παραμένει η προσήλωση στους στόχους. «Οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας έχουν προχωρήσει όμως πολλές μεταρρυθμίσεις μένουν ακόμα να ολοκληρωθούν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.