Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27, ματαιώθηκε, εξαιτίας της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όπως έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης ματαιώνεται», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε σχεδιάσει να συγκεντρώσει τους ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης σε γεύμα εργασίας τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως η κοινοβουλευτική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εγκρίνει επείγουσες δράσεις του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική. Η απόφαση, αυτή μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του Βερολίνου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Στην ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως αποφάνθηκε αρνητικά για άλλες εξουσίες, όπως να παρατείνει υφιστάμενα δάνεια ή να εγκρίνει προληπτικές πιστώσεις για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.