Τη διεύρυνση της περιμέτρου του PSI, δηλαδή των οφειλών του δημοσίου που θα «κουρευτούν» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επιχειρεί η τρόικα, με στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας μας, αλλά και να αναπληρώσει τυχόν απώλειες που μπορεί να υπάρξουν από τη μη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα»…

Έτσι, μετά την απόφαση για την ένταξη στο PSI δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε προβληματικές ΔΕΚΟ, τα οποία υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ, στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει και άλλοι τίτλοι που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή υποχρεώσεών του.

Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εξοικονομούνται χρήματα για τον κρατικό προϋπολογισμό, από την άλλη όμως δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με την οποία ζητείται η εξαίρεση από το PSI των ομολόγων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

«Φρονούμε ότι το πραγματικό κόστος για το ελληνικό κράτος από την ενσωμάτωσή τους στο PSI μπορεί να αποδειχθεί αισθητά μεγαλύτερο του οικονομικού οφέλους από την εξαίρεσή τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «τα εν λόγω ομόλογα συγκροτούν ρυθμίσεις οφειλών και ως εκ τούτου ο θρυμματισμός της πίστης ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ρύθμιση οφειλών (και όχι απλώς στην αποπληρωμή επενδυτικών ομολόγων) θα μεταδοθεί στο εξωτερικό και θα διαρρήξει τους δεσμούς εμπιστοσύνης πολλών διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται στην Ελλάδα».