«Λίγα μέτρα και σκληρά» που θα οδηγούν στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, στην περικοπή των δαπανών για επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, φάρμακα και εξοπλισμούς και στην κατάργηση όλων των νόμων που δίνουν «φορολογική αμνηστία» στους φοροφυγάδες και στους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνει αυτή τη φορά η συνταγή της τρόικας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο, που είναι προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Στη συνταγή υπάρχουν σοβαρές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η ανάθεση στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος του ελέγχου του «πόθεν έσχες» όλων των εφοριακών και η θεσμοθέτηση συστήματος «προστασίας μαρτύρων» για όσους καταδίδουν υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων κατά 25% ώστε να φτάσουν τις εμπορικές τιμές – και μάλιστα αναδρομικά από το 2011 – είναι το μοναδικό φορολογικό μέτρο που συζητείται καθώς αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος (και μετά τον Μάρτιο).
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο αξιολόγησης που διένειμε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς και στα κόμματα, «όλα τα μέτρα του νέου προγράμματος θα αφορούν μόνο την πλευρά των δαπανών και θα έπρεπε να είναι λίγα και μεγάλα αλλά αποτελεσματικά».
Αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται άμεσα οι εξής παρεμβάσεις:
– Υιοθέτηση ενός πλαισίου νόμου για τις επικουρικές συντάξεις που θα προχωρεί στην ίδρυση μόνο ενός επικουρικού ταμείου και ενός συστήματος υποθετικής προσδιοριζόμενης εισφοράς που θα περιλαμβάνει περικοπές στα επιδόματα των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014 κατά 650 εκατ. ευρώ.
Για τη φορολογική μεταρρύθμιση η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος, πέραν του Μαρτίου, ώστε το πρόγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων να συγκεκριμενοποιηθεί και να υπάρξει περιθώριο για την προετοιμασία προτάσεων (συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των επιπτώσεων) και για δημόσιες διαβουλεύσεις.

«Οχι αμνηστία φοροφυγάδων»
Η τρόικα δείχνει εκνευρισμένη με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο και ζητεί να καταργηθούν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου και τα άρθρα ανάκλησης των άρθρων 3 και 21 (ώστε να καταργηθεί η επέκταση των όρων πληρωμής των φορολογικών χρεών και των εκπρόθεσμων εισφορών στο ΙΚΑ και η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων). Ζητεί από την κυβέρνηση να καθιερώσει μόνιμη διάταξη για τη μη χορήγηση φορολογικών αμνηστιών.

Επίσης απαιτεί τροποποίηση των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας για την αναφορά ύποπτων συναλλαγών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος (αποφάσεις 285/2009 και 281/2009) και δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίζει πως οι εξακριβωμένες φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις θα μεταβιβάζονται στην Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος.
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση η τρόικα απαιτεί την αντικατάσταση διευθυντών που δεν έχουν επιτύχει τους στόχους και την εισαγωγή της κυλιόμενης εναλλαγής διευθυντών κάθε ένα-δύο χρόνια και την αλλαγή στόχων του Οργανισμού Οικονομικής Επιθεώρησης και των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με νόμο του 2011.
Μάλιστα προτείνει ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος θα πρέπει να εξετάζει ετησίως τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων της Διοίκησης Εσόδων ξεκινώντας άμεσα».

Και προστασία των «καταδοτών»
Αξιοσημείωτη είναι η απαίτηση της τρόικας για «εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την προστασία εκείνων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς στις Αρχές», δηλαδή προστασία «καταδοτών» σε συνδυασμό με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες/παραλείψεις στην εκτέλεση των καθηκόντων ενός δημοσίου λειτουργού, είτε αυτές υπάγονται είτε δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές του (Αρθρα 235 και 236).

Ολα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο προετοιμασίας ενός πλήρως ανεπτυγμένου σχεδίου ενάντια στη διαφθορά ενώ για τη φορολογική δικαιοσύνη ζητούνται μέτρα για την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν εκπρόθεσμες οφειλές, με προτεραιότητα στις υποθέσεις που αφορούν μεγάλα ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Ανοίγουν… ξανά τα κλειστά επαγγέλματα
Η απελευθέρωση δεν ήρθε παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου
Στις διαρθρωτικές αλλαγές επιμένουν ιδιαίτερα στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που δεν «άνοιξαν» παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε δύο φορές η κυβέρνηση Παπανδρέου στη Βουλή. Η τρόικα προτείνει:

– Ψήφιση του νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης που θα καθιερώνει την αξία της άδειας σύμφωνα με τις διοικητικές δαπάνες.

– Περαιτέρω βήματα για την απελευθέρωση των βασικών επαγγελμάτων (εξασφάλιση της ελευθερίας εισόδου δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα, κατάργηση της σχετικής με την εθνικότητα απαγόρευσης εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου και εξάλειψη του ενδεχομένου το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε όσους μηχανικούς συναινούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές» αμοιβές). Επιπλέον, απομάκρυνση των απαγορεύσεων για το επάγγελμα του δικηγόρου μέσα από την τροποποίηση του Κώδικα Περί Δικηγόρων ώστε να καταργηθεί η απαίτηση της απαραίτητης παρουσίας δικηγόρου σε ποικίλες πράξεις στις οποίες χρειάζεται και η παρουσία συμβολαιογράφου και να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους.

– Ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα καταργεί τους περιορισμούς σε 20 υψηλά αμειβόμενα ή ιδιαιτέρως κλειστά επαγγέλματα: ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικούς, ασφαλιστές, ιδιωτικά σχολεία/κέντρα εκπαίδευσης/φροντιστήρια, φορτοεκφορτωτές, τουριστικούς οδηγούς, εταιρείες παροχής προσωρινά απασχολούμενου προσωπικού, κτηματομεσίτες και ιδιώτες παρόχους πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
– Ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα καταργεί την απαίτηση να δημοσιεύονται στις εφημερίδες οι ισολογισμοί (τέλη Μαρτίου) και κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των εταιρειών στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τα 10 μέτρα που ….ξεχάστηκαν
Η τρόικα επανήλθε στα μέτρα (prior actions) του πρώτου μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν, σημειώνοντας μάλιστα και τον χρόνο που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Τα 10 κυριότερα μέτρα που «ξεχάστηκαν» κατά την τρόικα είναι:

1. Εκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% (αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου του 2011). Η αύξηση αυτή θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλους τους φόρους επί των ακινήτων ακόμη και στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το καλοκαίρι.
2. Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της φορολογίας των επιχειρήσεων (Αρθρο 36 του Νόμου 3986).
3. Εκδοση των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της νέας μισθολογικής κλίμακας στο Δημόσιο. Οπως διαπιστώθηκε χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να μισθοδοτούνται με το παλιό μισθολόγιο – βαθμολόγιο.
4. Eκδοση υπουργικής απόφασης για τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την ανάκτηση των υπερπληρωμών (επιχορηγήσεων) σε φορείς της γενικής κυβέρνησης από 1ης Νοεμβρίου 2011.
5. Εκδοση των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για το κλείσιμο/τη συγχώνευση των Ταμείων που είναι εκτός προϋπολογισμού.
6. Εκσυγχρονισμός του μηχανισμού
ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 250 εκατ. ευρώ για το 2012.
7.Ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο οποίος θα αντικατοπτρίζει όλες τις παρακάτω αλλαγές για το 2012.
8. Προτάσεις για περικοπές δαπανών στην Aμυνα.
9. Νέες περικοπές δαπανών στην Υγεία.
10. Κλείσιμο φορέων, ανάμεσά τους και όλες οι µικρές περιφερειακές ΔΟΥ, με στόχο τη μείωση προσωπικού.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ