Το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας

Ο κ. Κώστας Ρόκος ερωτά: «Είµαι συνταξιούχος του Δηµοσίου. Τον Ιανουάριο του 2011 έλαβα το εφάπαξ από το Ταµείο Πρόνοιας, ύψους 49.500 ευρώ. Θα µου υποβληθεί φόρος γι’ αυτό το ποσό µε την εκκαθάριση της επόµενης φορολογικής δήλωσης;».
Απάντηση:
Το εφάπαξ του Ταµείου Πρόνοιας των ∆ηµοσίων Υπαλλήλων απαλλάσσεται απ’ οποιαδήποτε φορολογία. Γράφεται στη φορολογική δήλωση οικειοθελώς µόνο για τη δικαιολόγηση τεκµηρίων. Αν το γράψετε στη φορολογική σας δήλωση, παρά το γεγονός ότι αυτό το εφάπαξ απαλλάσσεται και της εισφοράς αλληλεγγύης, θα υπολογισθεί η εισφορά αυτή και στη συνέχεια θα πρέπει να ζητήσετε από την αρµόδια ∆ΟΥ να κάνει νέα εκκαθάριση για την επιστροφή του ποσού της εισφοράς που αχρεωστήτως εισπράχθηκε, κάτι που συνεπάγεται µεγάλη ταλαιπωρία.

Ανέγερση οικοδομής – αναστολή «πόθεν έσχες»

Ο κ. Αγγελος Κουρής ερωτά: «Σε ρεπορτάζ της εφηµερίδας σας έγινε αναφορά στην αναστολή του “πόθεν έσχες” ακινήτων. Το ερώτηµα είναι πώς εφαρµόζεται στην πράξη. Φτάνει η συµπλήρωση στο Ε1 των κωδικών 737, 738 (Ανέγερση οικοδοµών) και ισόποσα των 787 και 788 (Ανάλωση κεφαλαίου); Εφόσον πρόκειται για αναστολή του «πόθεν έσχες» δεν θα απαιτείται η συµπλήρωση του εντύπου για τα εισοδήµατα προηγούµενων ετών; Αν πρόκειται για «γονική παροχή» για ανέγερση κατοικίας, φτάνει να συµπληρωθούν επιπλέον οι κωδικοί 725 και 726 στο Ε1 του παρόχου; Ή πρέπει να υποβληθεί στη ∆ΟΥ το έντυπο της γονικής παροχής αυτοπροσώπως από τους ενδιαφεροµένους µε υπεύθυνη δήλωση ότι πρόκειται για ανέγερση οικοδοµής, για να µην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση;».
Απάντηση:
1. Οπως έχει γραφεί, το «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων καθώς και την ανέγερση οικοδοµών έχει ανασταλεί ως τις 31.12.2013. Συνεπώς δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της δαπάνης αγοράς ακινήτου καθώς και της δαπάνης για την ανέγερση οικοδοµής η οποία πραγµατοποιείται ή έχει πραγµατοποιηθεί από τις 17.10.2001 ως τις 31.12.2013. Την ανάλωση κεφαλαίου που σχηµατίστηκε τα προηγούµενα χρόνια µπορείτε να επικαλεστείτε για τη δικαιολόγηση ενός άλλου τεκµηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκινήτου) ή για τη δικαιολόγηση τεκµηρίων διαβίωσης, και όχι για την ανέγερση οικοδοµής που έχει πραγµατοποιηθεί µέσα στο πιο πάνω χρονικό διάστηµα.
2. Ούτε βεβαίως γονική παροχή χρηµάτων έχει υποχρέωση να επικαλεσθεί αυτός που ανεγείρει οικοδοµή εντός του πιο πάνω χρονικού διαστήµατος, για να δικαιολογήσει τη δαπάνη ανέγερσης της οικοδοµής. Θα πρέπει να σηµειωθεί, παρεµπιπτόντως, ότι µε διάταξη του Ν. 3986/2011 έχει οριστεί ότι δεν θεωρούνται δωρεές ή γονικές παροχές, για την επιβολή του φόρου, οι δωρεές ή γονικές παροχές χρηµατικών ποσών που υφίστανται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων η οποία εξαιρείται και δεν υπάγεται στις ρυθµίσεις της περίπτωσης γ’ του άρθρου 17 του ΚΦΕ (δηλαδή στο «πόθεν έσχες»), µέχρι του ποσού που εξαιρείται από αυτές.

Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Ο κ. Νίκος Δευτεραίος ερωτά: «Σχετικά µε το Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Το ακίνητό µου είναι εκτός σχεδίου. Σύµφωνα µε παλαιότερο νόµο, ο δήµος έχει εγγράψει πλασµατικά τετραγωνικά στο ΤΑΠ ώστε να εισπράττει αυξηµένα έσοδα. Ετσι στον λογαριασµό της ∆ΕΗ τα τ.µ. στο ΤΑΠ είναι αυξηµένα κατά 30%, ενώ στο πεδίο όπου αναφέρονται τα δηµοτικά τέλη τα τ.µ. αναγράφονται ορθά. Ο υπολογισµός όµως του ΕΕΤΗ∆Ε γίνεται βάσει ΤΑΠ, εποµένως είναι 30% µεγαλύτερο. Πήγα στον δήµο και στη ∆ΟΥ και (όπως πάντα) κανείς δεν µπορεί να κάνει τίποτε (Ο δήµος πέταξε το µπαλάκι στο υπουργείο Οικονοµικών µε έγγραφό του). Μήπως έχετε κάποια σύσταση για το πώς µπορώ να διαχειριστώ το ζήτηµα;».
Απάντηση:
Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων του Ν. 4021/2011 υπολογίζεται µε βάση το εµβαδόν της δοµηµένης επιφανείας, το ύψος της τιµής ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά γράφονται στους λογαριασµούς της ∆ΕΗ ή των εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος, µε βάση τα οποία λογίστηκε κατά τις 17.9.2011 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 2130/1993, το οποίο η ∆ΕΗ εισπράττει για λογαριασµό των δήµων. Τα στοιχεία για τον υπολογισµό του ΤΑΠ τα δίνουν στη ∆ΕΗ οι δήµοι. Συνεπώς αν υπάρχει λάθος στο εµβαδόν οφείλει ο αρµόδιος δήµος να το διορθώσει είτε µε επιτόπια επιµέτρηση του εµβαδού της οικοδοµής είτε µε άλλα στοιχεία που θα προσκοµίσει ο ιδιοκτήτης της οικοδοµής.

Το τέλος επιτηδεύματος

Ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος ερωτά: «Είµαι µισθωτός του ιδιωτικού τοµέα, αλλά παράλληλα ασκώ περιστασιακά και ελευθέριο επάγγελµα. Εφέτος πλήρωσα το τέλος επιτηδεύµατος των 300 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν εξέδωσα καµία απόδειξη παροχής υπηρεσίας. Παρακαλώ να µου γνωρίσετε αν το τέλος αυτό θα το πληρώσω και το 2012, ποιο θα είναι το ύψος του και σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί».
Απάντηση:
1.
Το τέλος επιτηδεύµατος θα καταβάλλεται ως και το έτος 2015 µαζί µε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
2. Από το 2012 το τέλος αυτό θα ανέρχεται σε:
α) 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις µε πληθυσµό ως 200.000 κατοίκους. β) 500 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό άνω των 200.000 κατοίκων. Η περιοχή του Νοµού Αττικής λογίζεται ως µία πόλη, καθώς και το πολεοδοµικό συγκρότηµα Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση λειτουργίας υποκαταστηµάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύµατος 300 ευρώ για κά θε υποκατάστηµα.
3. Το τέλος επιτηδεύµατος καταβάλλεται σε έξι µηνιαίες δόσεις µαζί µε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Υποχρεώσεις κληρονόμου

Ο κ. Δημήτρης Σδούγκος ερωτά: «Ο γιος µου, φοιτητής, 28 ετών, χωρίς εισόδηµα, κληρονόµησε οικία 70 τ.µ. σε κωµόπολη 8.000 κατοίκων. Ο λογαριασµός ∆ΕΗ είναι ακόµη στο όνοµα του παππού του που πέθανε προ 25ετίας. Υποχρεούται να πληρώσει το χαράτσι;».
Απάντηση:
Με το ειδικό τέλος ακινήτων βαρύνεται ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής. Κατά συνέπεια, όπως ορίζει ο νόµος, ο γιος σας θα πρέπει να καταβάλει το τέλος, εκτός αν για κάποιον λόγο απαλλάσσεται (π.χ. είναι άνεργος ή δεν έχει εισόδηµα).

Μερίσματα ναυτιλιακής

Ο κ. Ευάγγελος Παπαγρηγορίου ερωτά: «Θα ήθελα να μάθω με ποιους τρόπους θα μπορούσα να δηλώσω στην ετήσια δήλωση εισοδήματός μου μερίσματα από αλλοδαπή ναυτιλιακή εταιρεία με ποντοπόρα πλοία, της οποίας τα πλοία είναι υπό τη διαχείριση αλλοδαπής εταιρείας με γραφείο στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ν. 89/67 και τις τροποποιήσεις του. Επίσης, χρειάζεται να αποδείξω το πώς απέκτησα τις μετοχές των πλοιοκτητριών εταιρειών;».
Απάντηση:
Τα μερίσματα από ναυτιλιακή εταιρεία που εκμεταλλεύεται εμπορικά πλοία μπορούν οικειοθελώς να δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 του εντύπου της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Αν δηλωθούν, στο ποσό που θα αναγραφεί στους κωδικούς αυτούς θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης, η οποία πιθανόν να είναι πολύ «τσουχτερή».

Αγορά ΙΧ αυτοκινήτου

Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος ερωτά: «Αγόρασα εφέτος στον φοιτητή γιο µου ένα µεταχειρισµένο αυτοκίνητο αξίας 6.000 ευρώ. Ο γιος µου δεν έχει εισοδήµατα. Πρέπει εφέτος να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση επειδή το αυτοκίνητο είναι στο όνοµά του; Θα του υπολογίσουν τεκµήριο για την αγορά; Και πώς θα αποδείξει την αγορά αφού τα χρήµατα τα πλήρωσα εγώ; Πρέπει να κάνω κάποιο χαρτί στην Εφορία;».
Απάντηση:
1. Η αγορά ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου αποτελεί τεκµήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ η κατοχή του τεκµήριο διαβίωσης (αντικειµενική δαπάνη). Συνεπώς ο γιος σας θα πρέπει να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήµατος και θα φορολογηθεί.
2. Για να αποφευχθεί η φορολογία θα πρέπει εσείς να κάνετε στον γιο σας δωρεά ή γονική παροχή χρηµάτων για την οποία η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 31.12.2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ