Οι δανειστές ξανανοίγουν το πορτοφόλι της. Όλα δείχνουν, ότι στην αυριανή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, το Eurogroupp θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών VAP στο Βερολίνο. Η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της τρόικας, είπε. Όμως, πρόσθεσε, «η ένταση έχει χαλαρώσει. Σε 24 ώρες, το θρίλερ θα έχει τελειώσει» – είπε αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι το «ζεστό» χρήμα είναι ήδη καθοδόν.

«Εκείνο που συνιστώ στην Αθήνα τώρα είναι να επιταχύνει κατά το δυνατόν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους με τις τράπεζες, καθώς και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών» τόνισε.

Το αν υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς μόνος του, ή μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου και το Γιώργο Καρατζαφέρη το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεν έπαιζε ξαφνικά κανένα ρόλο. «Αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να διασφαλίσουν τα δάνειά τους ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές, έτσι όπως αυτό έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» είπε. Κι αυτό είναι τώρα προφανώς εξασφαλισμένο.

Στο ερώτημα, γιατί η τρόικα δεν κάνει στροφή 180 μοιρών στην Ελλάδα, αφού είναι πια αποδεδειγμένο, ότι η μέχρι τώρα πολιτική της όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά έβλαψε τη χώρα, η απάντησή του γερμανού υπουργού οικονομικών ήταν, ότι η πολιτική αυτή απέτυχε, επειδή δεν εφαρμόστηκε ορθά. «Εμείς δώσαμε και δίνουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα» είπε. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι τη θέλει πραγματικά.

Οι ενδείξεις, πρόσθεσε, είναι μάλλον αποθαρρυντικές. «Πριν από έξη μήνες ρώτησα τους υπουργούς οικονομικών των 17 γερμανικών κρατιδίων, εάν είναι πρόθυμοι να στείλουν έμπειρους υπαλλήλους τους στην Ελλάδα, για να συμβάλουν στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Όλοι απάντησαν καταφατικά» είπε. «Μετέφερα αμέσως μετά το μήνυμά τους στον έλληνα ομόλογό μου. Απάντηση ακόμα περιμένω».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αδυνατεί να αξιοποιήσει όχι μόνο την προσφερόμενη διοικητική βοήθεια, αλλά και τα τεράστια κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, επειδή τα έργα που προτείνει – αν προτείνει κάποια – δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συμπέρασμά του: Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει. Μόνο έτσι θα πιάσει πραγματικά τόπο και η ευρωπαϊκή «βοήθεια για αυτοβοήθεια».