από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

Δ. Κουλουριάνος: Το χρέος, ο Ανδρέας και εγώ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (1982-83) μιλάει για το «προπατορικό αμάρτημα» της υπερχρέωσης της Ελλάδας
 Δ. Κουλουριάνος: Το χρέος, ο Ανδρέας και εγώ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ανοιξη του 1962. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κορώνη της Μεσσηνίας και µένει στο πατρικό σπίτι του φίλου του Δηµήτρη Κουλουριάνου. Είκοσι χρόνια αργότερα (1982) αναθέτει ως Πρωθυπουργός στον παλιό του φίλο (έγκριτο πια οικονοµολόγο και στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας) το υπουργείο Οικονοµικών. Η θητεία του Κουλουριάνου ήταν σύντοµη (13 µήνες), γεµάτη από «όχι» σε παροχές που θεωρούσε ότι οδηγούσαν σε νέο δανεισµό. Την περασµένη Τετάρτη «Το Βήµα» τον συνάντησε στο κτήµα του στην Κορώνη. Αγρότης πλέον και οινοπαραγωγός στα 81 του χρόνια, αποκάλυψε άγνωστες λεπτοµέρειες για τη γέννηση της «χιονοστιβάδας του χρέους» και µίλησε για το «καθαρτήριο» που θα οδηγήσει στην επόµενη ηµέρα.

Αλλιώς φανταζόταν τη δεκαετία του 1980 ο Δηµήτρης Κουλουριάνος. «Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νοµίζαµε ότι όλα τα προβλήµατα θα λυθούν αυτοµάτως. Η προσέγγισή µου ήταν ότι το ξεχαρβάλωµα της ελληνικής οικονοµίας απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέµατος. Χρειαζόµασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουµε τις δοµές µε µεταρρυθµίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το πράγµα πήγαινε αλλού. «Βρε παιδιά, δεν γίνεται “στις 18 Σοσιαλισµό”, δεν περνάς τόσο εύκολα από ένα σύστηµα δυτικό, καπιταλιστικό, σε κάτι άλλο» έλεγε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου όταν επέµεναν στο σύνθηµα «στις 18 Σοσιαλισµό» τις παραµονές του εκλογικού θριάµβου του ΠαΣΟΚ (18 Οκτωβρίου του 1981).

Μετά τη νίκη ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Κουλουριάνο να εγκαταλείψει την Παγκόσµια Τράπεζα και να αναλάβει διοικητής της ΕΤΒΑ. Επιπλέον, του έδωσε θέση στο Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ). Τον επόµενο χρόνο, στις 4 Ιουλίου του 1982, ο Πρωθυπουργός τού έκανε το τραπέζι στο Καστρί. Του ανακοίνωσε ότι την επόµενη ηµέρα θα γίνει ανασχηµατισµός και ότι αναλαµβάνει υπουργός Οικονοµικών...

«Οταν ήµουν υπουργός Οικονοµικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές» θυµάται ο Κουλουριάνος. Το 1981 το δηµόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε σε 72% και σήµερα πλησιάζει το 170%. Το «προπατορικό αµάρτηµα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτηµα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισµένοι και κυνηγηµένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όµως σε νοοτροπίες και πρακτικές που σήµερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα. «Ανησυχούσα µε ποιον έφαγε το βράδυ ο Ανδρέας για να δω την άλλη µέρα τι “επιταγή” θα µου έρθει» λέει χαριτολογώντας. Με τη λέξη «επιταγή» εννοεί τη βροχή των αιτηµάτων για παροχές. Παράγοντες του κόµµατος και της κυβέρνησης αποσπούσαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και έµπαιναν µε θράσος στο γραφείο του.

«Και µου έλεγαν» θυµάται «“Εσύ τι το παίζεις; Πρωθυπουργός; Αφού συµφωνεί ο Πρωθυπουργός...”. Κι εγώ απαντούσα: “Ο Πρωθυπουργός µπορεί να συµφωνεί αλλά σας είπε να πάτε στον ∆ηµήτρη. Και ο ∆ηµήτρης είναι Καραγεώργη Σερβίας 10”.

Εκεί ήταν αυτός που έπρεπε να πληρώσει, το υπουργείο Οικονοµικών».

Η απάντηση του Κουλουριάνου στη βροχή των αιτηµάτων ήταν τις περισσότερες φορές αρνητική. «Χαρακτηριζόµουν πλέον ως συντηρητικός της παλιάς σχολής που ήθελε διόρθωση του συστήµατος και όχι ανατροπή!»...

«Ο Ανδρέας δεν έλεγε ποτέ “όχι”» συνεχίζει ο Κουλουριάνος. «Οταν του µίλαγες στενά για οικονοµικά, αρρώσταινε. Με ρωτάνε µερικές φορές: “Μα δεν ήξερε ο Ανδρέας οικονοµικά;”. Παραήξερε οικονοµικά και γι’ αυτό ακριβώς δεν ήθελε να συζητάει οικονοµικά. Γιατί ήξερε ότι εκεί ισχύει η λογική της οικονοµικής ανάλυσης». Ο υπουργός που πήγαινε στο γραφείο του µε το λεωφορείο και έλεγε «όχι» στις παροχές (κάνοντας έξω φρενών τους συναδέλφους του) δεν άντεξε για πολύ σε αυτή τη θέση. Εµεινε όµως αρκετά για να σχηµατίσει εικόνα. «∆ηµιουργήθηκε µια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψης που είχε αποσυνδέσει την αµοιβή από την προσπάθεια. Η αµοιβή είχε γίνει ένα είδος ανθρώπινου δικαιώµατος» λέει σήµερα. «Ακόµη και σε υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, για παράδειγµα, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, ερχόταν ο υπεύθυνος και µου ζητούσε να προσλάβω 1.200. Του έλεγα ότι δεν γίνεται. Μου απαντούσε “τώρα θα βάλουµε δικούς µας”, ανεξαρτήτως αν χρειάζονταν ή όχι». Τα λεφτά όµως δεν υπήρχαν για αθρόες προσλήψεις και η µόνη λύση ήταν ο δανεισµός. «Εκεί τους είπα ότι αυτό παίρνει πλέον τη µορφή της χιονόµπαλας, κάθε βόλτα και µεγαλώνει»...

Ο Κουλουριάνος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1983.

Προτού γίνει υπουργός ο Κουλουριάνος µετρούσε ήδη 13 χρόνια στην Παγκόσµια Τράπεζα και είχε συµµετάσχει σε αποστολές σε 20 χώρες. «Γι’ αυτό καταλαβαίνω και πώς λειτουργεί σήµερα η τρόικα» µας λέει, «την έχω κάνει αυτή τη δουλειά». Τον ρωτάµε αν θα αντέξει η Ελλάδα µια έξοδο από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ θα είναι αυτοκτονία» απαντάει κοφτά . «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τέλµα.

Το ένα πόδι είναι χρέος-έλλειµµα, το άλλο πόδι είναι ύφεση-ανεργία. Οταν σηκώνεις το ένα πόδι να ανασάνεις, βουλιάζει το άλλο. Και το αντίστροφο. Μέχρι να βρεθεί µια σχετικά στέρεη βάση να ανεβείς λίγο πιο πάνω.

Βλέπω ότι αυτή τη δεκαετία η χώρα µας θα µείνει σε αυτό το τέλµα. Είναι µια µεταβατική περίοδος, βρισκόµαστε στο Καθαρτήριο. Οπως έγραψε ο ∆άντης, πρέπει να περάσεις από το Καθαρτήριο για να δεις τον Παράδεισο. Εχουµε σταµατήσει ως κοινωνία, ως οικονοµία, να παράγουµε. Φτάσαµε να πωλούνται σκόρδα Κίνας στην Κορώνη. ∆εν µπορούµε να στηριχθούµε µόνο στις υπηρεσίες και στις ελπίδες ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις. Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη µια µέρα στην άλλη, δεν αλλάζει µε νόµους και µε ρητορεία.

Η παλιά εποχή τέλειωσε»

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Συνδέθηκε µε τον Ανδρέα, τον πάντρεψε ο Γιώργος

«Με τον Ανδρέα γνωριστήκαµε το 1959, όταν υπηρετούσα στην Τράπεζα της Ελλάδας, στη Διεύθυνση Οικονοµικών Μελετών που είχε φτιάξει ο Ζολώτας. Εχει έρθει από το Μπέρκλεϊ µε άδεια µελετών. Θέµα της µελέτης του ήταν το γιουγκοσλαβικό σύστηµα της αυτοδιαχείρισης. Είχε µεγάλη εκτίµηση προς τον Τίτο, γιατί µεταξύ των άλλων ήταν εναντίον του σοβιετικού κατεστηµένου. Συγχρόνως είχε µεγάλη εκτίµηση, για να µην πω και θαυµασµό, για τον Περόν της Αργεντινής» Την επόµενη χρονιά, το 1960, ο Κουλουριάνος βρέθηκε µε κρατική υποτροφία για µεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρκλεϊ. Καθηγητής του σε δύο µαθήµατα το 1960 ήταν ο κοσµήτορας του Πανεπιστηµίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Ηταν πάρα πολύ καλός δάσκαλος, πολύ αγαπητός από τους φοιτητές, και έχαιρε µεγάλης εκτίµησης στο Μπέρκλεϊ» θυµάται ο Κουλουριάνος. «Ακόµη και αν ο φοιτητής έκανε µια ερώτηση που ήταν λιγάκι ανόητη, ο Ανδρέας δεν τον έβαζε στη θέση του. “Είναι λάθος ερώτηση αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση” έλεγε. Από αυτό καταλαβαίνεις πόσο διπλωµατικά χειριζόταν τη σχέση µε τους φοιτητές».

Οι δύο άνδρες συνδέθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο µε στενή φιλία. Τον Ιούνιο του 1967 έγινε ο γάµος του Δηµήτρη Κουλουριάνου µε τη σύζυγό του Ρούλα. Ο Ανδρέας είχε υποσχεθεί να τους παντρέψει. Τους πρόλαβε όµως η χούντα. Την ηµέρα του γάµου ήταν έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ. Αναγκαστικά, στον γάµο εκπροσώπησε τον Ανδρέα ο 15χρονος τότε γιος του: ο σηµερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το 1985 ο Κουλουριάνος αρνήθηκε να επιστρέψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε τη διεθνή σταδιοδροµία του ως πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1986-1990) και αργότερα (από το 1991 ως το 1993) ως αναπληρωτής διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Με τον Ανδρέα δεν ξαναβρέθηκαν µετά τη δεκαετία του 1980. «Οταν έµαθα τον θάνατο του Ανδρέα» θυµάται, «έκοψα ένα λουλούδι από τον κήπο του πατρικού µου σπιτιού στην Κορώνη και ανέβηκα στη Μητρόπολη»...Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (49)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο σαρκοφάγος του Ελληνισμού. | 05/12/2012 21:40
  Νομίζω πώς η καλλίτερη περίοδος για την Ελλάδα και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ήταν από το 1968 έως το 1979 χωρίς δανεικά, επιδοτήσεις με πραγματική ανάπτυξη αυτό το γνωρίζουν όσοι ίδρωναν την φανέλα τους την περίοδο αυτή. Από το 1975 και μετά όμως σταδιακά με την κυριαρχία του σαρκοφάγου του Ελληνισμού του Ανδρέα κατεστραφήκανε τα πάντα ακόμη και η ψυχή των Ελλήνων.
  Παναγής Γερασιμάτος.
  απάντηση168
   
   
  Ελα τωρα ... | 05/03/2012 18:51
  Αυτα ειναι του κ. Καψη προπαγανδες καθως τωρα ειναι στην κυβερνηση. παμε παρακατω ...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση918
   
   
  Μάλιστα | 12/11/2011 04:06
  Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη.....
  Αθάνατε Ανδρέα
  απάντηση42
   
   
  Το χρέος | 17/10/2011 16:56
  Ο οίκος Παπανδρέου, είναι η αφορμή της σημερινής μας κατάντιας !!!!!!!!
  Konstantinos
  απάντηση3316
   
   
  Ο υπουργός με τον αυξημένο επαγγελματισμό | 11/10/2011 23:52
  Συνεργάσθηκα με τον κ. Κουλουριάνο. Απήργησα 52 ημέρες, γιατί δεν πίστευα στο επιχείρημα " η ενοποίηση Ταμείων κι Εφοριών θα εξυγιάνει τον κλάδο". Όταν επανήλθα η συνεργασία μας συνεχίσθηκε χωρίς αναφορά στην περίοδο εκείνη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός συνεργαζόταν με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων, κατά την υπογραφή των οικείων κανονιστικών πράξεων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ενημέρωνε τους αρμοδίους για εξειδικευμένες πτυχές των θεμάτων που ετίθεντο υπόψη του. Η αναφορά στον Καβάφη, σε διαλόγους στη Βουλή είναι ιστορικές. Πολλές φορές τον σκέπτομαι - 30 χρόνια μετά και - χωρίς υπερβολή - ακούγοντάς τον σκέπτομαι ότι πρέπει να ... τον επιστρατεύσουμε
  Makis Dilinis
  απάντηση461
   
   
  Alisidoti antidrasi | 11/10/2011 10:50
  Distixos to sistima einai terastio. Oli auti i katantia ksekinaei apo ton pio aplo anthropo kai kataligei pantote eite to theloume eite oxi se kapoio vouleuti o opoios apotelei aspida prostasias gia ton proto. Ego prosopika den mporo na fantasto alli lisi apo tin oloklirotiki ananeosi tou sinolou ton atomon pou vriskontai sti vouli. (fisika kai ton paratrexamenon tous). Mallon auto diskolo akougetai opote den prokeitai na ginei apolitos tipota. Tora to ti prepei na ginei gia na ksefigei i xora apo tin oikonomiki katastrofi moiazei sta matia mou profanes. Kathara kai mono epeidi einai adinato na eksoflithei, prepei na midenistei to xreos edo kai tora.
  nikos
  απάντηση21
   
   
   
  Γιατι πήγε στο -Τσοβόλα δώστ΄ όλα- ΔΗΚΚΙ; | 10/10/2011 20:54
  Απίστευτες παπαρολογίες από έναν υπερήλικα που έκλεισε την πολιτική του καριέρα ως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ ("Τσοβόλα δώστ΄ όλα") 1999-2004! Ενας ακόμη πολιτικάντης που επιβεβαιώνει το "ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος"...
  Μνήμων
  απάντηση2171
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευτυχώς η ιστορία είναι επιστήμη! | 10/10/2011 20:15
  Σαν υπουργός οικονομικών δηλαδή αρχιλογιστής του κράτους μάλλον καλα τα λέει, αλλά το πασοκ του ΄81 ήταν υποχρεωμένο να κάνει πολλά: Να αυξήσει το ΑΕΠ δημιουργώντας ανάπτυξη σε μια αποστεωμένη οικονομία με προβληματικές επιχειρήσεις που μόλιις είχε εισέλθει σε μια κοινή αγορά χωρις δασμούς, Επίσης να εντάξει στο σύστημα εξουσίας σημαντικές παραγωγικές μερίδες του πληθυσμού που επί πολλές 10ετίες παρέμεναν εκτός...! Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του χρέους, αλλά και η κατακόρυφη ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΕΠ και το τέλος της μετανάστευσης! Αυτό κάνουν και οι επιχειρήσεις: δανείζονται για να επεκταθούν. Φυσικά προϋποθεση είναι και η χρηστή διοίκηση που δεν υπήρξε και η εξωστρέφεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων! Το ίδιο πρόβλημα παραμένει: εσωστρεφής ιδιωτικός τομέας που δεν προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας...
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ
  απάντηση1528
   
   
  καταντια | 10/10/2011 19:52
  ας τα βλεπουν τωρα τα χαλια μας το 40/ 100 των προοδευτικων ελληναραδων που τους ψηφιζε 30 χρονια τωρα ελπιζοντας ναρθει η σειρα του να βολευτη κ αυτος καπου στο δημοσιο
  stelios
  απάντηση2510
   
   
  Το προπατορικό αμάρτημα της υπερχρέωσης της χώρας μας | 10/10/2011 17:56
  Άλλη μια μαρτυρία ότι: 1.δεν φταίνε οι ξένοι ΜΟΝΟ για τα όσα τώρα υποφέρουμε. 2.Όσο ικανός και να είναι οποιοσδήποτε προθυπουργός ή υπουργός πάντα θα υπάρχουν κάποιοι από κάτω που θα προσπαθούν να κάνουν τα αντίθετα κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο λαό. Αυτούς ποιός μπορεί να τους ελέγξει;
  Στειακογιαννάκης Γιώργος
  απάντηση371
   
   
  ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ | 10/10/2011 15:40
  Ηλθε η αποκαθήλωση του ΑΝΔΡΕΑ αλλά τώρα είναι αργά, πολύ αργά. Το τίμημα είναι πολύ μεγάλο για όλους μας ( με εξαιρέσεις βεβαίως), και πιθανόν δεν έχουμε δεί τίποτα ακόμη. Ας είναι, αρκεί που κατέρευσε όλη αυτή η μυθολογία και μυθοπλασία γύρω από τους προοδευτικούς και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ηρθε η ώρα να γίνει αποκατάσταση της αλήθειας , της ιστορίας , του νοήματος κάθε ελληνικής λέξης. ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ? Δυστυχώς και η ΝΔ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Προκειμένου να πάρει την εξουσία ΠΑΣΟΚΙΖΕ και η ιδία, για αυτό και τώρα δεν την εμπιστεύονται ούτε οι ψηφοφόροι της. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΕΟΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΖΟΜΠΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.
  AKHS MOMOLO
  απάντηση7135
   
   
  Αντρέα, ζεις, εσύ μας οδηγείς..... | 10/10/2011 15:28
  .... αυτό δε φωνάζουν σε όλα τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ; Τώρα λοιπόν ξέρουμε που μας οδήγησε ο μέγας λαοπλάνος Ανδρέας Παπανδρέου. Στην κατάρρευση. 30 χρόνια παρασιτοκρατία. 30 χρόνια τεμπελιά. 30 χρόνια νιρβάνα. Ξυπνήσαμε; Όχι ακόμα. Διορθωθήκαμε; Ούτε στο ελάχιστο. Γιατί; Διότι η λαίλαπα του Παπανδρεϊσμού κατέκαψε τα πάντα. Πόσο μακριά πήγε; Τόσο που να κάνει πρωθυπουργό έναν επιεικώς μέτριο πολιτικό μόνο και μόνο διότι έχει το ίδιο επίθετο. Και πριν από αυτόν; Μια ίδια περίπτωση..... Τέτοια τραγωδία θα τη ζήλευαν και οι αρχαίοι Έλληνες
  Το πάρτυ τελείωσε....
  απάντηση7565
   
   
   
  schetika tsolova dosta ola | 10/10/2011 15:20
  ALITHIA KYRIOI DIOSIOGRAFOI STA KANALIA KAI STA PARATHIRA VGAZETE KATI APITHANOUS TYPOUS POU AFTOAPOKALOUNTE OIKNOMOLOGOI. ALITHIA GIATI DEN APETITE NA VGI O TSOLOVAS KAI NA MAS PEI TI ENOOUSE "TSOLOVA DOSTA OLA" EINE EN ZOI KAI OFILI MIA EXIGISI STON ELLINIKO LAO , OPOS TO OFILI KATHOS KAI STON IDIO TOU TON KATHOS KAI STIN IDIA TIN OIKOGENIA TOU ,PROPANTOS DE STA IDIA TA PEDIA TOU.......EDO TO GERONTAKI O PATAKOS VGENI STA KANALIA .
  DIONYSSIS
  απάντηση1727
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ...Οταν ξεκινησε το κακο | 10/10/2011 14:14
  Αυτα ειδε τοτε ο Κουλουριανος και παραιτηθηκε απο υπουργος μετα απο λιγο καιρο,Το κορυφαιο που δεν το αντεξε ηταν εκεινο το αλησμονητο Τσοβολα δωστα ολα! Δεν ειναι ολοι καρφωμενοι και αμετακινητοι στις καρεκλες τους..Υπαρχουν και αξιοπρεπεις ανθρωποι!
  Νικολας
  απάντηση672
   
   
  Τοιχοκολλείστε το..... | 10/10/2011 11:33
  Αυτά δεν τα λέει μόνο ο κ. Κουλουριάνος. Τα είπαν πολλά χρόνια πρίν και οι αείμνηστοι Λάζαρης και Καράγιωργας που ο Μεγάλος Τιμονιέρης έδιωξε κακήν κακώς από το Κίνημα, γιατί ήθελε μόνο τσιράκια και αφισσοκολλητές που εξασφάλιζαν επανεκλογές και εξουσία για τον ίδιο και χοντρές απολαβές για την υπόλοιπη συμμορία. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν κατάλαβαν. Ας τα διαβάσουν τώρα καθισμένοι στο παγκάκι της φτώχειας όσοι ακόμα νοσταλγούν και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι προθέσεις ΔΕΝ ήσαν αγνές.
  assimantos ellinas
  απάντηση10237
   
   
  το χρεος ειναι ενα ψεμα | 10/10/2011 11:13
  Τελος ο Γαπ και ο χοντρος Θελουμε πραγματικό πασοκτζή και ανοιχτοχέρη Να δινει κανα φραγκο Πρεπει να γινει λαικο κινημα και να ερθει ενας λαρτζ πασοκτσης απάνω Και μετά να τα αυθαίρετα , να οι διορισμοι στην ΕΥΔΑΠ , να τα κρεατα στην αγορα και τα σκυλάδικα
  Ο αγαναχτισμένος
  απάντηση3712
   
   
  Επαλήθευση | 10/10/2011 02:21
  Όταν τολμούσε κανένας να πει όλα αυτά τη δεκαετία του 80, στην καλύτερη των περιπτώσεων τον κορόιδευαν, αν δεν του κολλούσαν το χαρακτηρισμό του καπιταλιστή κλπ. Η πηγή του σημερινού χρέους ανάγεται σ' εκείνη την εποχή, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν οι νοσταλγοί του ιδρυτή του Κινήματος. Το πρόβλημα δεν ήταν το Κίνημα που ίδρυσε και οι οπαδοί του. Ο ίδιος ήταν το πρόβλημα, αφού προσπάθησε λυσσαλέα να μειώσει κάθε σχέση της Ελλάδας με τη Δύση (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο) και τη δυτικοευρωπαϊκή νοοτροπία και τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν αυτός ήταν ο στόχος του νεοέλληνα, τότε ο ιδρυτής ήταν πράγματι Μεγάλος. Την εποχή εκείνη η Δ. Ευρώπη ιδιωτικοποιούσε, ενώ ο ιδρυτής κρατικοποιούσε, διορίζοντας δικά του πρόσωπα ως επικεφαλής των κρατικών πλέον επιχειρήσεων. Και η ΝΔ επιδίωξε να κάνει τα ίδια, αλλά φυσικά δεν έφτασε το PhD του ιδρυτή. Τα λεγόμενα του κ. Κουλουριάνου απλώς επιβεβαιώνουν, από επίσημα χείλη, το πότε ξεκίνησε το χρέος. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο ιδρυτής είχε ζήσει και εργαστεί στη Δύση και είχε διδάξει σε γνωστό αμερικανικό παν/μιο. Αντί λοιπόν να εφαρμόσει όσα είχε διαδαχθεί στην Εσπερία, ήρθε εδώ και έκανε ακριβώς τα αντίθετα.
  Harry Game
  απάντηση10476
   
   
   
  Οι "εθνικόφρονες"... | 10/10/2011 01:44
  Δηλαδή μέχρι το 1981 ήταν όλα καλά; Αν είναι να πιάσουμε το κουβάρι από την αρχή, πρέπει να πάμε μετά τον εμφύλιο, όταν οι "εθνικόφρονες" έστησαν το κράτος.
  Β. Β.
  απάντηση11770
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Υπάρχει κάποιος λόγος; | 09/10/2011 23:33
  Διακρίνουμε κάποια ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων εν προκειμένω, δεδομένου ότι ο κύριος πρώην υπουργός σύντομης θητείας, αργότερα συμμάχησε με τον κύριο Τσοβόλα και το κόμμα του για να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δηλ. ο κύριος Σφιχτοχέρης και ο κύριος Δώσ'τα Όλα βρέθηκαν εν μία νυκτί στην ίδια όχθη για ίδια οφέλη ... Τι νόημα έχει αυτή η συνέντευξη; Και ποιο ακριβώς είναι το μήνυμά της; Ακόμη μία απόπειρα της εφημερίδας σας να μας δημιουργήσει ενοχές; Έλεος πια ... σταματήστε το αυτό το παιγνίδι γιατί θα χάσετε και τους ελάχιστους αναγνώστες που σας απέμειναν...
  Γρ. Σ.
  απάντηση2454
   
-