Σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch Negative) έθεσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η αξιολόγηση της Κύπρου από τον Οίκο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη βαθμίδα BBB+, έπειτα από την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε στις 29 Ιουλίου.

Η S&P επικαλείται την εξασθενημένη -όπως υποστηρίζει- δημοσιονομική θέση της κυπριακής κυβέρνησης και την αβεβαιότητα για την ικανότητά της να περάσει τα μέτρα λιτότητας.

«Θεωρούμε ότι η δημοσιονομική θέση της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι πλέον βιώσιμη» αναφέρει ο Οίκος.

«Λόγω της αποχώρησης του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού ΔΗΚΟ, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, σε ασθενέστερη θέση σε ό,τι αφορά την έγκριση επειγόντων δημοσιονομικών μέτρων από τη Βουλή», ανέφερε η S&P.

«Αν και αναμένουμε να παρουσιαστεί στις 25 Αυγούστου ένα πακέτο μέτρων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, παραμένουμε αβέβαιοι για το εύρος και την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων» προσθέτει ο Οίκος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ειδικότερα, αμφισβητούμε το εάν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει το στόχο για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, χωρίς περαιτέρω εκτεταμένες περικοπές δαπανών, περιλαμβανομένου του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα», συμπληρώνει η S&P.