Με το σύστημα πληρωμών που επέδειξε στις ΗΠΑ, η Google επενδύει σε ένα όραμα όπου τα κινητά αντικαθιστούν τα μετρητά, τις πιστωτικές κάρτες και τις αποδείξεις. Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η πρόκληση, η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον γίγαντα των διαδικτυακών πληρωμών PayPal, που ισχυρίζεται ότι το Google Wallet είναι προϊόν κλοπής και προδοσίας.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες των προηγούμενων ημερών, η Google παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ένα κινητό Android με το νέο σύστημα «tap-to-pay», ή «πατήστε και πληρώστε», σε ελεύθερη απόδοση. Λίγο αργότερα, η PayPal (που ανήκει στον γίγαντα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών eBay) κατέθετε αγωγή στην Καλιφόρνια.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Οσάμα Μπέντιερ, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος του τμήματος πληρωμών στη Google, έπειτα από εννέα χρόνια εργασίας στη PayPal, και κατηγορείται ότι υπέκλεψε εταιρικά μυστικά των προηγούμενων αφεντικών του, υποκύπτοντας στις δελεαστικές προσφορές της Google.

Τα βασικά σημεία του Google Wallet:

-O χρήστης θα επιλέγει στο τηλέφωνο ποια κάρτα θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή, και στη συνέχεια θα πληρώνει πλησιάζοντας τη συσκευή του σε έναν συμβατό σαρωτή καρτών.

-Η Google δεν θα παίρνει προμήθεια, αλλά θα αντλεί έσοδα πουλώντας κουπόνια και διαφημιστικό χώρο στις εταιρείες.

-Το Google Wallet βασίζεται στα λεγόμενα τσιπ Επικοινωνιών Κοντινού Πεδίου, ή NFC. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από το Google Nexus S, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι κατασκευαστές (ανάμεσά τους η RIM με τα Blackberry) που ετοιμάζουν τέτοιες συσκευές.

-Σε πρώτη φάση, το σύστημα λειτουργεί με μια προπληρωμένη κάρτα πληρωμών που εκδίδει η Google καθώς και με μια MasterCard της CitiGroup. Προς το παρόν συνεργάζεται μόνο με τα τερματικά MasterCard PayPass -σήμερα υπάρχουν περίπου 130.000 στις ΗΠΑ, αριθμός όχι και τόσο μεγάλος.

-Για να λειτουργήσει το σύστημα, σε ευρεία κλίμακα, η Google θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των τραπεζών και των εταιρειών πληρωμών, αρκετές από τις οποίες έχουν σχέδια για τα δικά τους ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

-Η Google θα πρέπει επίσης να κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, για τους οποίους τα οφέλη δεν είναι ξεκάθαρα, πέρα από μια μικρή επιτάχυνση της πληρωμής.

Εταιρικό θρίλερ

Το βασικότερο εμπόδιο στα σχέδια της Google θα μπορούσε δυνητικά να αποδειχθεί η αγωγή της PayPal.

Η μεγάλη εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών υποστηρίζει ότι προδόθηκε από τον Οσάμα Μπέντιερ, ο οποίος φέρεται να μετέφερε όλες τις λεπτομέρειες του συστήματος στον προσωπικό του υπολογιστή, πριν τελικά παραιτηθεί από την PayPal για χάρη της Google.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, το ζήτημα ήταν τόσο σημαντικό για τη Google ώστε τα δύο κορυφαία στελέχη της, ο Έρικ Σμιντ (τότε διευθύνων σύμβουλος) και ο Λάρι Πέιτζ (νυν διευθύνων σύμβουλος) είχαν συναντήσεις με τον Μπέντιερ το περασμένο φθινόπωρο.

Η Google φέρεται να έκανε επίσημη πρόταση πρόσληψης στον Μπέντιερ στις 12 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Σμιντ δήλωσε σε συνέδριο ότι η Google ενδιαφέρεται για τη δημιουργία συστήματος πληρωμών.

Από την πλευρά της, η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα σχολιάσει τους ισχυρισμούς της PayPal προτού μελετήσει καλύτερα την αγωγή.