Την απογοήτευση της αγοράς για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής εκφράζει η άνοδος του spread του 10ετούς ομολόγου πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, λίγο μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού τίτλου 10ετούς διάρκειας καταγράφει ημερήσια άνοδο 55 μονάδων, αναρριχόμενο στις 1.037 μονάδες βάσης, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Την ίδια στιγμή το κόστος ασφάλισης (CDs) έναντι της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου για τα 5ετή ομόλογα προσέγγιζε το επίπεδο των 1.100 μονάδων, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 35 μονάδων βάσης.

Νευρικότητα επικρατεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη της αγοράς να κινείται πέριξ του χθεσινού κλεισίματος, καθώς με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν δεν προκύπτει παραχώρηση του management των εισηγμένων υπό δημόσιο έλεγχο εταιρειών, αλλά απλές μετοχοποιήσεις.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αναβολή εξειδίκευσης των μέτρων που θα ληφθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια δεν άρεσε στην επενδυτική κοινότητα, η οποία αναμένει στην παρούσα φάση περισσότερο ρηξικέλευθες κινήσεις προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Ταυτόχρονα, το κλίμα επιβαρύνει η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία επιτείνει την αβεβαιότητα για όσους έχουν στην κατοχή τους τίτλους του δημοσίου, όπως τράπεζες, Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.