Η Ιαπωνία θα χρειαστεί πέντε χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το συνολικό κόστος της επιχείρησης θα στοιχίσει μέχρι και 235 δισ. δολάρια (165 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η ανοικοδόμηση θα επιβραδύνει μόνο βραχυπρόθεσμα τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας (το πρώτο εξάμηνο του 2011) καθώς σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η πρόσκαιρη έστω επιβράδυνση του ιαπωνικού ΑΕΠ στις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ενδεικτικό της εξάρτησης των αναδυόμενων οικονομιών της περιοχής από το Τόκιο είναι το γεγονός ότι το 60% του χρέους της Ταϊλάνδης αποτιμάται σε γεν. Εξίσου υψηλό είναι το αντίστοιχο ποσοστό και για άλλες χώρες ενώ για το κινεζικό χρέος ανέρχεται μόλις στο 8%.

Πάντως η εκτίμηση της Τράπεζας ότι η επιχείρηση ανοικοδόμησης θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας συγκλίνει με τις σημερινές δηλώσεις του διάσημου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ότι ο σεισμός και το τσουνάμι «αποτελούν μια σπάνια επενδυτική ευκαιρία».
«
Η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνια αλλά αυτό δεν πρόκειται να ανατρέψει το οικονομικό μέλλον της χώρας
» δήλώσε ο αμερικανός επενδυτής. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αν είχα μετοχές της Ιαπωνίας είναι σίγουρο ότι δεν θα τις πουλούσα».