Προσφάτως λίγο έλειψε να αναδειχθεί νικήτρια σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάληψη έργου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με ένα μεγάλο τούνελ σε σκανδιναβική χώρα. Ανάμεσα σε τριάντα εταιρείες κατετάγη δεύτερη. Η εισηγμένη στη Σοφοκλέους εταιρεία βαριάς προκατασκευής Betanet, περί ης ο λόγος, έχει βάλει πλώρη να περάσει για τα καλά τα ελληνικά σύνορα.


Το 80% των εσόδων της προέρχεται πλέον από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, στον οποίο απευθύνεται πλέον και με μια αυξανόμενη σε ποικιλία, μοναδική στο είδος της, τυποποιημένη σειρά προκατασκευασμένων κατοικιών. Είναι καιρός, πιστεύει, καθώς νιώθει ότι πατά γερά στα πόδια της, να δοκιμάσει και σε άλλα χώματα τις δυνάμεις της.


Είτε γιατί το Δημόσιο τής γύρισε την πλάτη είτε γιατί η ίδια το επιλέγει, δεν περιμένει πότε θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των έργων του και ανοίγει τα φτερά της. «Νιώθουμε ώριμοι να κάνουμε τα πρώτα σημαντικά μας βήματα στο εξωτερικό και αξιολογούμε τις δυνατότητες να εξασφαλίσουμε στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες» τονίζει ο επικεφαλής της κ. Ευ. Ζαβλιάρης, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες που φέρουν την Betanet έτοιμη να συνάψει συνεργασία με άλλη εταιρεία του εξωτερικού για την επέκταση των εργασιών της στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό το Κατάρ, αλλά και να συζητεί με ξένο οίκο για μετοχική συνεργασία.


Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο ίδιος και ο αδελφός του κ. Κων. Ζαβλιάρης, αφού ολοκλήρωσαν την ακαδημαϊκή τους καριέρα στο ΕΜΠ και ανέπτυξαν μελετητητικές δραστηριότητες σε έργα πολιτικού μηχανικού και ειδικότερα σε έργα προκατασκευών, ασχολήθηκαν επιχειρηματικά με τις φέρουσες αποκαταστάσεις στοιχείων του οργανισμού των κτιρίων. Ηταν οι πρώτοι που ειδικεύτηκαν, μέσω της εταιρείας τους ΕΤΑΝΕ και αργότερα και του Ευκλείδη, στις ζημιές από σεισμούς και κατολισθήσεις, αναλαμβάνοντας περί τα 4.000 έργα, όπως θυμάται ο Ευ. Ζαβλιάρης, για επισκευές, αναστηλώσεις και ενισχύσεις. Το πρώτο τους βήμα στον βιομηχανικό χώρο των προκατασκευών το έκαναν το 1993, αγοράζοντας μια μικρή εταιρεία μορφής ΕΠΕ με την επωνυμία ΕΛΚΕΠΡΟ. Αυτή είναι ο «πρόγονος» της σημερινής Betanet, στην οποία διάφοροι θεσμικοί επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν πριν ακόμη από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ποντάροντας στην τεχνογνωσία που «κρύβει» και στη συμμετοχή της σε κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα.


Η πρώτη θέση που κατέκτησε στον ελληνικό χώρο στον τομέα της δεν αρκεί πλέον στην Betanet. Με συγκριτικό της πλεονέκτημα, όπως αναφέρουν αναλυτές, τον συνδυασμό μελετητικής, κατασκευαστικής και βιομηχανικής γνώσης και υψηλής ειδίκευσης σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το μπετόν, η επιχείρηση προχωρεί στον σχεδιασμό ειδικών επώνυμων προϊόντων ακόμη και για όσους θέλουν, απλώς, να χτίσουν ένα μικρό ή μεγάλο σπίτι, αλλά και ολόκληρο συγκρότημα σπιτιών. Η επιχείρηση ανέπτυξε δικό της σύστημα franchise. Ηδη λειτουργούν ανά τη χώρα περισσότερα από 12 ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα εκθετήρια και κέντρα πωλήσεων που προβάλλουν «έτοιμες λύσεις για κατοικίες από 66 τ.μ. ως 197 τ.μ.» πληροφορεί αρμόδιο στέλεχός της, εξηγώντας ότι οι προτάσεις αυτές θα απευθύνονται σύντομα και στους καταναλωτές μιας χώρας τριπλάσιας σε πληθυσμό από την Ελλάδα, τη Ρουμανία.


«Ειδικότερα στον τομέα του housing δημιουργούμε μια δική μας αγορά και ήδη για τον λόγο αυτόν, επειδή πιστεύουμε πολύ στον τομέα και υπάρχει εκδηλωμένο σχετικό ενδιαφέρον, είμαστε σε επαφή με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου μας στην Ευρώπη» προσθέτει ο κ. Ευ. Ζαβλιάρης. Από κοινού και με ίσα μερίδια με την ελληνική κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ, η Betanet ιδρύει οσονούπω θυγατρική μονάδα στο Βουκουρέστι, αποσκοπώντας κατ’ αρχήν στην παραγωγή ιδιωτικών κατοικιών με το σύστημα της βαριάς προκατασκευής.