Κινείται αθόρυβα αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, εξαιρετικά αποτελεσματικά. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε τον έλεγχο 14 σημαντικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη χώρα μας! Την ίδια στιγμή είναι ο σημαντικότερος επιχειρηματικός παράγοντας στον χώρο του catering στο νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα ενώ κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στον χώρο της κρουαζιέρας. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Λοΐζου, ο οποίος προέρχεται από την Κύπρο και το όνομά του συζητείται με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή στους κύκλους των μεγάλων ξενοδόχων της χώρας μας και της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού.



Επειδή στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο, έτσι και στην περίπτωση του κ. Λοΐζου η εκρηκτική ανάπτυξη στηρίζεται σε μια ισχυρή οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση. Ο 55χρονος σήμερα Κωνσταντίνος Λοΐζου είναι υιός του Λούη Λοΐζου ο οποίος θεωρείται ένας εκ των πρωτεργατών του κυπριακού τουρισμού. Πολλοί σήμερα στην Κύπρο θυμούνται ότι ο Λούης Λοΐζου ήταν μία από τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στη δημιουργία του πρώτου σημαντικού τουριστικού ρεύματος προς τη Μεγαλόνησο.


Ο όμιλος επιχειρήσεων Λοΐζου αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία σημαντικότερα επιχειρηματικά γκρουπ στην Κύπρο. Τα άλλα δύο είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα. Στον όμιλο απασχολούνται περίπου 7.000 εργαζόμενοι ενώ μία εκ των επιχειρήσεών του, η εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο Louis Cruise Lines, έχει κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 150 δισ. δρχ.


Η επιχειρηματική παρουσία του ομίλου στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πρώτον, στον τομέα των κρουαζιερών μέσω της εταιρείας Luis Cruise Lines· δεύτερον, στο τουριστικό γραφείο που ασχολείται τόσο με outgoing όσο και με incoming τουρισμό· τρίτον, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που σήμερα αριθμούνται σε 26· τέταρτον, στο catering μέσω της επωνυμίας Sbarro.


* Ποιες επιχειρήσεις ελέγχει


Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Λοΐζου αποφάσισε να διευρύνει αισθητά την παρουσία του στην Ελλάδα που, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, «αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα». Στον ξενοδοχειακό τομέα ο όμιλος Λοΐζου ελέγχει εκτός των άλλων και τις παρακάτω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: Louis Imperial Beach, Theoxenia Hotel (Μύκονος), Louis Palazzo Di Zante (Ζάκυνθος), Louis Plagos Beach Hotel (Ζάκυνθος) και Louis Royal Palace.


* Ο «Κολοσσός» της Ρόδου


Μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου ήταν και η απόκτηση του 82% της εταιρείας Κολοσσός ΑΕ, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ρόδου, το Α’ κατηγορίας Colossos Beach. Η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει επίσης εκτάσεις 25 στρεμμάτων εφαπτόμενης παραλιακής γης με σχέδια ανέγερσης ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 400 δωματίων.


Επιπροσθέτως η εταιρεία έχει άλλα 68 στρέμματα γης όπου προγραμματίζεται η ανέγερση πρότυπου τουριστικού χωριού πολυτελείας. Με την ένταξη τον περασμένο Ιούλιο του Colossos Beach στο δυναμικό της, το σύνολο των κλινών της Louis Hotels στην Κύπρο και στην Ελλάδα είχε ανέλθει στις 15.300. Εκτοτε μεσολάβησαν και άλλες αγορές ξενοδοχείων. Επικεφαλής στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ομίλου Λοΐζου στην Ελλάδα είναι ο κ. Περδίος.


Πέραν όμως των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο όμιλος Λοΐζου απέκτησε ισχυρά ερείσματα και σε έναν άλλον επιχειρηματικό τομέα στη χώρα μας: αυτόν του catering. Εισήλθε δυναμικά στον τομέα τροφοδοσίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα και την Κέρκυρα προμηθεύοντας επτά εστιατόρια.


Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία του ομίλου στον τομέα της κρουαζιέρας μέσω της Royal Olympic, δραστηριότητα η οποία διευθύνεται από τον κ. Κοιλιάρη.