Τελικώς πείστηκαν. Οι περισσότεροι, αν και… «σνόμπαραν» το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σήμερα δείχνουν σταθερά προσανατολισμένοι προς την οδό Σοφοκλέους, έστω και αν αυτή εμφανίζει κατά το τρέχον διάστημα κλίμα «έντονων διακυμάνσεων». Γίνεται λόγος για σημαντικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής της χώρας οι οποίοι οδηγούν τις εταιρείες τους στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με έρευνα του «Βήματος», το τρέχον έτος καθώς επίσης και το 2001 αναμένεται να περάσουν την πύλη της Σοφοκλέους πάνω από 150 βιομηχανικές και γενικότερα παραγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Αρκετές εξ αυτών κατέχουν την πρώτη ή μία από τις πρώτες θέσεις του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται ενώ ορισμένες λειτουργούν με επιτυχία και στο εξωτερικό, όπου έχουν ήδη αναπτύξει έντονη παραγωγική δραστηριότητα.


«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα 10 πρόσωπα ­ ορισμένα πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό ­ που έχουν αποφασίσει να εισαγάγουν τις επιχειρήσεις τους στο Χρηματιστήριο αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους, την εξαγορά ομοειδών επιχειρήσεων, την εξυγίανση των χρηματοοικονομικών τους και τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Η απόφαση των επιτυχημένων αυτών επιχειρηματιών αποτελεί ­ εκτός των άλλων ­ μια σαφή ένδειξη των θετικών προσδοκιών που έχει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς επίσης και της παροδικότητας των σημερινών διακυμάνσεων. Ανάμεσά τους οι κκ. Π. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της φαρμακευτικής επιχείρησης Βιανέξ ΑΕ, Εμμ. Δομαζάκης, πρόεδρος της βιομηχανίας αλλαντικών Creta Farm ΑΕ, Π. Γερολυμάτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εταιρείας καλλυντικών – φαρμάκων, Π. Ζερίτης, πρόεδρος της Χαρτοποιίας Θράκης ΑΕ, η κυρία Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας Μύλοι Σόγιας ΑΕ, η κυρία Βασιλική Φωκά, πρόεδρος της Νεφέλης Ενδυματικής ΑΕ, και οι κκ. Ι. Βεργίνης, διευθύνων σύμβουλος της μεταλλουργίας Minos ΑΒΕΕ, Ν. Κουτσιανάς, πρόεδρος της βιομηχανίας καλλυντικών Apivita ΑΕ, Γ. Κίκιζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης βιομηχανίας ζυμαρικών Μέλισσα, και Ν. Δούρος, πρόεδρος της βιομηχανίας ενδυμάτων Δούρος ΑΕ.




Π. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,


πρόεδρος της φαρμακευτικής επιχείρησης Βιανέξ ΑΕ


Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Φαρμάκων, πρόεδρος μιας εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας, της Βιανέξ ΑΕ, και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκού. Η διοίκηση της Βιανέξ ΑΕ έχει καταθέσει αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.


Ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, υπερκινητικός, δραστήριος, αγαπητός, ωστόσο «ήρεμη δύναμη», κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και ελίσσεται με την ίδια άνεση τόσο στον δύσκολο και ευαίσθητο κλάδο της υγείας και δη του φαρμάκου όσο και στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΕΒΕΑ, καθώς και σε αυτόν του αθλητισμού. Ενας κυριολεκτικά αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και πολλά χρόνια με βασικό στόχο του να αναπτύξει και να καταστήσει αυτοδύναμη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι γνωστός για τις συγκρούσεις του με τους εκάστοτε υπουργούς Εμπορίου καθώς μέλημά του είναι η επίτευξη του «τετραπτύχου» εκσυγχρονισμός παραγωγής – ποιοτική αναβάθμιση – συνεχείς επενδύσεις – έρευνα.


ΕΜΜ. ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ,


πρόεδρος της βιομηχανίας αλλαντικών Creta Farm ΑΕ


Οι αδελφοί Μανώλης και Κώστας Δομαζάκης βρίσκονται στο τιμόνι μιας από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, της Creta Farm. Ουσιαστικά δημιούργημα της τελευταίας δεκαετίας από την οικογένεια Δομαζάκη ­ παραδοσιακή οικογένεια χοιροτρόφων ­, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό ποσοστό της αγοράς αλλαντικών.


Το 1998 ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία παρουσίασε στην αγορά διαιτητικά αλλαντικά σε 12 κωδικούς, ενώ το 1999 ολοκληρώθηκε επένδυση ύψους 3,8 δισ. δρχ. για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στην επεξεργασία κρέατος.


Βασικό μέλημα των αδελφών Δομαζάκη είναι η εδραίωση της θέσης της εταιρείας τους στην ελληνική αγορά του κλάδου των τροφίμων.


Π. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ,


πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εταιρείας καλλυντικών – φαρμάκων


Εχει συνδέσει το όνομά του με ορισμένα από τα πιο φίνα και όμορφα αρώματα της διεθνούς αγοράς αφού αντιπροσωπεύει σημαντικούς οίκους στην Ελλάδα. Ο κ. Παναγιώτης Γερολυμάτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Π. Ν. Γερολυμάτος ΑΕ, με τη διπλή ιδιότητα του βιομηχάνου και του εμπόρου, ελίσσεται το ίδιο δυναμικά στους δύο συγγενικούς τομείς των φαρμάκων και των καλλυντικών. Σήμερα η εταιρεία, της οποίας ηγείται, ελέγχει έναν ολόκληρο όμιλο επιχειρήσεων με σημαντική δράση στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες.


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Επί σειρά ετών συμμετείχε ως εκπρόσωπος του κλάδου στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, αγωνιζόμενος για τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα τονώσουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων.


Ο κ. Παναγιώτης Γερολυμάτος με μια στρατηγική κίνηση τον Ιούνιο του 1998 έκανε πράξη πολλά από αυτά για τα οποία αγωνιζόταν επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα απέκτησε σχεδόν όλο τον έλεγχο της παραγωγής (70%) της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκων GlaxoWellcome τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την εγχώρια βιομηχανία του κλάδου, η οποία παρουσιάζει έντονη συρρίκνωση της παραγωγής της το τελευταίο διάστημα. Με τη συμφωνία αυτή ­ που αφορά την παραγωγή και διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της GlaxoWellcome από την Π. Ν. Γερολυμάτος για μία πενταετία ­ η εταιρεία Γερολυμάτος, εκτός των δικών της επιχειρηματικών επιτευγμάτων, προχωρεί στη σημαντική αύξηση της παραγωγής της πετυχαίνοντας την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Να σημειωθεί ότι στην κυριότητα της Π. Ν. Γερολυμάτος πέρασε και το εργοστάσιο GlaxoWellcome ΑΕΒΕ στο Κρυονέρι Αττικής.


Π. ΖΕΡΙΤΗΣ,


πρόεδρος της Χαρτοποιίας Θράκης ΑΕ


Επιχειρηματίας με πλούσια εμπειρία στον χώρο της χαρτοποιίας, ο κ. Πάνος Ζερίτης έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις βασικές επιχειρήσεις στον κλάδο στην Ελλάδα.


Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας. Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνωρίζει καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Σήμερα είναι έγγαμος με δύο παιδιά.


Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ. Από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.).


Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica».


Το 1980 δημιούργησε τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana», στην οποία και παραμένει ο μοναδικός μέτοχός της. Σύντομα ξεκινά η επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με αιγύπτιους εταίρους. Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας και κύριος μέτοχός της. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική χαρτοποιία στην Αίγυπτο με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή χαρτιών tissue.


Το 1993 μπαίνει στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από 1.1.95 είναι ο πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους.


ΜΑΡΙΝΑ ΟΦΛΟΥΔΗ-ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ,


διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας Μύλοι Σόγιας ΑΕ


Προερχομένη από οικογένεια που ησχολείτο με την πρωτογενή παραγωγή και τα δημητριακά, η κυρία Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου είναι σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος των Μύλων Σόγιας ΑΕ. Ιδρυτής της εταιρείας, καθώς και της Ελαιουργίας – Βαμβακουργίας Θεσσαλονίκης, είναι ο πατέρας της Αριστοτέλης Οφλούδης, η δε μητέρα της Νίκη Οφλούδη κατάγεται από οικογένεια που ησχολείτο με τα δημητριακά από το 1910.


Η κυρία Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Αφού τελείωσε τη Γαλλική Σχολή, φοίτησε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου στον κλάδο Business Administration και στη συνέχεια ακολούθησε ενός έτους μετεκπαίδευση στην Αμερική. Το 1973 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Γιαβρόγλου, αναπληρωτή καθηγητή της Ακτινολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μητέρα δύο παιδιών, του Στάθη, αποφοίτου του LSE Αγγλίας, και της Νίκης, που σπουδάζει οικονομικά στην Αγγλία. Και τα δύο παιδιά της απασχολούνται παράλληλα στην εταιρεία.


Ξεκινώντας τη δραστηριότητά της στις οικογενειακές επιχειρήσεις, η κυρία Οφλούδη-Γιαβρόγλου ανέλαβε αρχικά τον τομέα των πωλήσεων και εξαγωγών της Ελαιουργίας – Βαμβακουργίας Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία της στον κλάδο την οδήγησε το 1989 στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου των Μύλων Σόγιας, αναλαμβάνοντας τη διοίκησή της, στην οποία είναι και βασικός μέτοχος κατέχοντας τα δύο τρίτα των μετοχών.


Το έντονο ενδιαφέρον της για τα κοινά στον κλάδο εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή της ως μέλους στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η κυρία Οφλούδη μετέχει επίσης και στον Σύλλογο «Ελπίδα».


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΩΚΑ,


πρόεδρος της Νεφέλης Ενδυματικής ΑΕ


Η κυρία Βασιλική Φωκά είναι σήμερα πρόεδρος της εταιρείας Νεφέλη Ενδυματική ΑΕ, η οποία ανήκει στον όμιλο Φωκά.


Γεννημένη στις 28 Αυγούστου 1958, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών σήμερα, η κυρία Φωκά είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επιπλέον γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες: αγγλική και γαλλική. Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας της η κυρία Φωκά έχει διατελέσει διευθύντρια αγορών και διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής εταιρείας του ομίλου Φωκά «Οδυσσεύς Φωκάς ΑΕ».


Καθοριστική ήταν η συμβολή της κυρίας Φωκά στην οργάνωση του πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή 48-50, ενώ σημαντική ήταν η βοήθειά της στην ανάπτυξη νέων σημείων δραστηριότητας του ομίλου. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε η ίδια στη σύναψη συμφωνιών με στόχο την εκτέλεση νέων επιχειρηματικών σχεδίων αντιπροσωπειών σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, όπως οι Jil, Infil, Cacharel και Gerry Weber.


Τα σχέδια της κυρίας Φωκά, ως εκπροσώπου της μητρικής του ομίλου εταιρείας, προσανατολίζονται στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της επιχείρησης στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία του πολυκαταστήματος στην οδό Ερμού.


Ι. ΒΕΡΓΙΝΗΣ,


διευθύνων σύμβουλος της μεταλλουργίας Minos ΑΒΕΕ


Εδώ και μία 20ετία ο κ. Ιωάννης Βεργίνης είναι βασικό στέλεχος της βιομηχανίας Minos ΑΒΕΕ – Μακεδονική Μεταλλουργία και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην καθιέρωση της εταιρείας και των προϊόντων της στο εξωτερικό, μαζί με τον ιδρυτή της Δημήτριο Μόσχη. Μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της από το 1979, μετά την απρόσμενη απώλεια του ιδρυτή της, ο κ. Βεργίνης είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Minos ΑΒΕΕ. Η επιχειρηματική δράση του οδήγησε στην επιτυχημένη προώθηση των προϊόντων της εταιρείας σε περισσότερες από 40 χώρες του εξωτερικού και στην καταξιωμένη παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.


Ο κ. Ιωάννης Βεργίνης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, γεννήθηκε πριν από 44 χρόνια στη συμπρωτεύουσα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε πτυχίο το 1978. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης με συμμετοχή στην Πανεπιστημιάδα της Σόφιας.


Ο κ. Βεργίνης είναι επί σειρά ετών συνεργάτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως. Επίσης από το 1991 εκλέγεται ανελλιπώς στη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ κατά το διάστημα 1991-1993 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης.


Με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων ο κ. Βεργίνης σχεδιάζει την παραγωγή ειδών υψηλής τεχνολογίας που απευθύνονται στην ενεργειακή αγορά.


Ν. ΚΟΥΤΣΙΑΝΑΣ,


πρόεδρος της βιομηχανίας καλλυντικών Apivita ΑΕ


Ο φαρμακοποιός Νίκος Κουτσιανάς μαζί με τη σύζυγό του Νίκη είναι οι ιδρυτές της Apivita, εταιρείας στον χώρο του φαρμακείου που παράγει και διακινεί φυτικά δερμοκαλλυντικά, αξιοποιώντας εκχυλίσματα φυτών και μελισσοκομικών προϊόντων. Η σημαντική ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα, έχει την υποστήριξη του ομίλου Παπαέλληνα, στον οποίο ανήκει το 35% του κεφαλαίου της. Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης δημιουργεί η είσοδος της εταιρείας στον χώρο των παραφαρμακευτικών ειδών, μετά την εξαγορά της Remek από τον όμιλο Παπαέλληνα. Στην Apivita πέρασε η διανομή των παραφαρμακευτικών της R+Ν, που αναμένεται να αυξήσει τον τζίρο της τουλάχιστον κατά 500 εκατ. δρχ.


Ο κ. Κουτσιανάς γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1973 ξεκίνησε τη λειτουργία ενός φαρμακείου στην Αθήνα και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοίκηση επιχειρήσεων. Επίσης παρακολούθησε επί πέντε χρόνια εξειδικευμένα σεμινάρια στο μάρκετινγκ, στη διοίκηση επιχειρήσεων κτλ. Η Apivita δημιουργήθηκε το 1979 ως απόσταγμα της φιλοσοφίας αλλά και της δράσης του ιδρυτή της να ανακαλύψει προϊόντα από τη μέλισσα. Η ιδιαιτερότητα της εταιρείας έγκειται στο μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων της αλλά και στη μοναδική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην επεξεργασία των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων της.


Γ. ΚΙΚΙΖΑΣ,


πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης βιομηχανίας τροφίμων


Με οικογενειακή παράδοση στα τρόφιμα από το 1925 και στα ζυμαρικά από το 1949, ο κ. Γεώργιος Κίκιζας διευθύνει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζυμαρικών στην Ελλάδα.


Η πρώτη σελίδα της ιστορίας τής Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων γράφτηκε πριν από 50 χρόνια. Σήμερα οι ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιομηχανικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Λάρισα. Πρόκειται για μια πλήρως καθετοποιημένη και αυτοματοποιημένη μονάδα με δυναμικότητα που φθάνει τους 65.000 τόνους ετησίως ενώ η πραγματική παραγωγή ξεπερνά τους 5.000 τόνους ζυμαρικών. Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι το εργοστάσιο αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο ζυμαρικών αλλά και από τα πρώτα του κλάδου των τροφίμων που ήδη από το 1994 εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9002.


Γεννημένος στην Αθήνα το 1950, σήμερα ο κ. Κίκιζας είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο. Είναι απόφοιτος του Βαρβακείου και της ΑΣΟΕΕ, ενώ γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά.


Σταθμοί στην επαγγελματική σταδιοδρομία του οι χρονιές 1975, που ξεκινά την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, και το 1977, που εξαγοράζει τη Βιομηχανία Ζυμαρικών ΝΤΕΒΕΤΑ του Βόλου, δίνοντας νέες κατευθύνσεις στην εταιρεία. Ακολουθώντας την τεχνολογική ανάπτυξη της εποχής του, ιδρύει το 1980 μια νέα πρότυπη καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα στη Λάρισα, μύλου και μακαρονοποιείου. Το 1982 αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των προϊόντων Star και Barilla επεκτείνοντας τη δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ το 1985 διεισδύει και στην αγορά των τοματικών προϊόντων με τις μάρκες Pummaro και Melissa.


Σήμερα η εταιρεία Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μάρκες όπως Μέλισσα, Primo Gusto, ΝΤΕΒΕΤΑ και Στέλλα και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα ζυμαρικών και σιμιγδαλιού της Ελλάδας.


Ν. ΔΟΥΡΟΣ,


πρόεδρος της βιομηχανίας ενδυμάτων Δούρος ΑΕ


Διακεκριμένη προσωπικότητα της κοινωνίας των Πατρών αλλά και της ευρύτερης επιχειρηματικής και όχι μόνο ελληνικής κοινότητας, ο κ. Νίκος Δούρος εστιάζει την 38ετή επαγγελματική δραστηριότητά του στην ανάπτυξη. Εχοντας δημιουργήσει μία από τις πλέον γνωστές και επιτυχημένες ελληνικές επωνυμίες στον χώρο της ένδυσης, στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, στην καλύτερη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της όποιας δραστηριότητας. Ετσι τιμήθηκε το 1998 από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο για τη συμβολή του στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.


Γεννημένος το 1937 στην Αρκαδία και αφού σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον χώρο του ενδύματος το 1961 ως εμπορικός αντιπρόσωπος. Ως το 1971 είχε δημιουργήσει μαζί με τα αδέλφια του Παναγιώτη και Ανδρέα την παραγωγική εταιρεία ενδυμάτων Δούρος ΑΕ, η οποία μέσα στη δεκαετία του ’70 αναπτύχθηκε σημαντικά και ξεκίνησε εξαγωγική δραστηριότητα.


Η φίρμα Dur είναι από τις πρώτες ελληνικές επωνυμίες που διαφημίστηκαν έντονα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.