Οι ειδήσεις που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας δεν προκαλούν πλέον το ενδιαφέρον και τους διαξιφισμούς που προκαλούσαν στο παρελθόν, όταν το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων τους έφτανε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ στην Ελλάδα οι υπουργοί Παιδείας φοβούνταν ακόμη και την απλή αναφορά σε αυτήν. Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν βρίσκει σε αντιπαράθεση τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά κολέγια, καθώς ο καθένας «κοιτάζει τη δουλειά του» και επιπλέον οι σχετικοί νόμοι έχουν εφαρμοσθεί και τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.
Τα δημόσια πανεπιστήμια αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης εκτός κρατικού προϋπολογισμού και επίλυσης των βασικών λειτουργικών προβλημάτων τους σε περίοδο κρίσης που δεν απειλεί όμως ακόμη την επιστημονική παρουσία τους, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ).
Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα έχουν καταλάβει ότι η μόνη μέθοδος επιτυχίας είναι οι μεγάλες και καλές συνεργασίες και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο νόμος της αγοράς αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι σκληρός.
Παρά τις δυσκολίες των καιρών, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ανασυγκροτείται σε όλα τα επίπεδα, με σχέσεις που κινούνται πιο πολύ στη λογική της συνεργασίας.
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει και εφέτος εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κάποιοι, όμως, βλέπουν την ανάκαμψη να πλησιάζει και προετοιμάζονται. Αυτό άλλωστε δείχνουν οι κινήσεις στον χώρο της εγχώριας ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πολλά ιδιωτικά σχολεία φαίνονται εφέτος να ανακάμπτουν, αλλά ταυτόχρονα συνεργασίες υπάρχουν και στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, όπου διαφαίνονται νέες προοπτικές.
Ετσι, οι επιχειρηματίες που αντέχουν την οικονομική κρίση προσφέρουν εφέτος νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφορές και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και μειώσεις διδάκτρων στα προγράμματά τους. Η «μηχανή» φαίνεται να παίρνει ξανά μπρος και η χώρα μας ανασυντάσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Οπως κάθε χρόνο, και εφέτος πολλοί νέοι και νέες που δεν πέτυχαν την είσοδό τους σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα επιλέξουν να απευθυνθούν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης ή της Αμερικής, όπου και προσφέρονται δεκάδες σύγχρονες ειδικότητες. Ειδικά σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές εφόσον εισαχθούν στα προγράμματα πανεπιστημίων είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, άρα προσιτά στους περισσότερους πολίτες.
«Το Βήμα» για άλλη μια χρονιά παρουσιάζει έναν οδηγό σπουδών για κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος αναρωτιέται ποιες είναι οι επιλογές του στην Ελλάδα, αλλά και ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Καλή επιτυχία σε όλους!

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Αύξηση εγγραφών αναμένουν τα κολέγια

Επιλογές για απαιτητικούς

New York College: Παρουσία σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις

Chef-d’Oeuvre: Η εποχή ευνοεί τους σεφ

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πάνω από 150 προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Πανεπιστήμιο Frederick: Ποικιλία επιλογών για σπουδές στην Κύπρο

ΙΕΚ Ακμή: Αριστεία και πρότυπη διδασκαλία

Μητροπολιτικό Κολέγιο: Πολυτεχνική Σχολή και Τμήματα Τεχνών

«Κλειδιά» η άδεια λειτουργίας και οι διεθνείς συνεργασίες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ