Mόνιμος συνεργάτης του HBO, συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θρυλικού Punch Line Theatre στο Μανχάταν, ο Στιβ Κάπλαν ανήκει στην κάστα των «ειδικών» της κωμωδίας στο Χόλιγουντ. Σύμβουλος και script doctor σε εταιρείες όπως οι Dreamworks, Disney, Paramount, Touchstone αλλά και συγγραφέας, ο Κάπλαν θα είναι ο τελευταίος μέχρι σήμερα φιλοξενούμενος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του Hellenic American College (HAEC) για να μοιραστεί με το κοινό τις εμπειρίες και τις γνώσεις του.
Σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, τη μεθεπόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 19.00, ο Κάπλαν στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα συνομιλήσει με τον συμπατριώτη του, θεωρητικό του κινηματογράφου Αντριου Χόρτον, συχνό επισκέπτη της Ελλάδας και συνεργάτη της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ανακοίνωση της Ενωσης λέει ότι θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το γέλιο, μόνο που η λέξη σοβαρή βρίσκεται μέσα σε εισαγωγικά. Επομένως, αυτό που θα πρέπει ίσως να περιμένουμε είναι μια μάλλον χαλαρή και χιουμοριστική κουβέντα για ένα είδος, την κωμωδία, που παρότι δύσκολο στη δημιουργία του και συγχρόνως λαοφιλές, ανέκαθεν θεωρούνταν υποτιμημένο.
Στο Punch Line Theatre o Στιβ Κάπλαν έχει συνεργαστεί με ακούραστους εργάτες της κωμωδίας, όπως οι Πίτερ Τόλαν («Ανάλυσέ το!»), Ντέιβιντ Κρέιν («Friends»), Τρέισι Πάουστ («Ugly Betty», «Will & Grace»), Μάικλ Πάτρικ Κινγκ («Sex and The City», «Will & Grace») και Γουίλ Σέφερ («Big Love»). Το Punch Line Theatre είναι μια πραγματικά σημαντική υπόθεση σε ό,τι αφορά την κωμωδία, διότι εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό καλλιτέχνες όπως ο Λούις Μπλακ, η βραβευμένη με Οσκαρ Β’ ρόλου για τον «Βασιλιά της μοναξιάς» Μερσέντες Ρουλ, ο Ολιβερ Πλατ, η Ελεν Σλέιτερ, ο Φίσερ Στίβενς, η Βίκι Λούις, ο Σαμ Μακ Κάρεϊ και η Ιλεάνα Ντάγκλας.
Το βιβλίο «The Hidden Tools of Comedy» («Τα κρυμμένα εργαλεία της κωμωδίας», Michael Wise Productions, 2013) του Στιβ Κάπλαν θεωρείται οδηγός για τη συγγραφή της κωμωδίας. Ο Κάπλαν έχει επίσης διδάξει πολυάριθμα σεμινάρια για την τέχνη του γέλιου και της κωμωδίας σε πανεπιστήμια (UCLA, NYU, Yale κ.ά.) και αλλού.
Ο συνομιλητής του Στιβ Κάπλαν, ο Αντριου Χόρτον, είναι επίσης ένας αξιόλογος εργάτης του κινηματογράφου. Βραβευμένος σεναριογράφος, έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία για τον κινηματογράφο, το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές. Ο Χόρτον έχει διατελέσει καθηγητής της Σχολής Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα για 18 χρόνια και έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Θεωρείται ειδικός στον κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον οποίο έχει γράψει βιβλία και μιλήσει σε παρόμοιες εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.
Στις ταινίες του περιλαμβάνεται μια από τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, το «The Dark Side of the Sun», και η γιουγκοσλαβική ταινία «Something In Between» (1983) του Σρεντάν Καράνοβιτς. Ο Χόρτον δίνει σεμινάρια συγγραφής σεναρίου σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και φυσικά οι ΗΠΑ.
Χρήσιμες πληροφορίες
Ημερομηνία: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, 19.00.
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα.
Διεύθυνση Πολιτιστικών, τηλ. 210-3680.052.

HeliosPlus