θεματικό πάρκο
Στον κόσμο του Τριβιζά

Συνεχίζεται ως τις 3 Φεβρουαρίου 2018 η λειτουργία του Θεματικού Πάρκου και Μουσείου «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά».


κινηματογράφος
«Πυρά» στη Θεσσαλονίκη

Από σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου ως και την Τρίτη 21 του μηνός η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α) διοργανώνει το αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή», προβάλλοντας τις ταινίες «Παράδεισος τώρα» (2005), «Ομάρ» (2013) του Χάνι Αμπού-Ασάντ και «Σταυροδρόμια ζωής» (2009) των Γιαρόν Σανί και Σκαντάρ Κόπτι. Πληροφορίες για προβολές στο 2310-508398.

Εthnic cinema στο Αστορ

Aπό τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας και στον κινηματογράφο Αστορ (στοά Κοραή) για να παρουσιάσει την όγδοη έκδοσή του.

«Επιστροφή» στον Βύρωνα

Το αριστούργημα του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ «Η επιστροφή» προβάλλεται την Παρασκευή 24/11 στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας) στο πλαίσιο των προβολών της Λέσχης Βύρωνα.


όπερα
«Ορφέας» στο Μέγαρο

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Διευθύνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει ο Χουάν Σάντσο. Στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στις 20.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

θέαμα
Yo κι χι στην ΕΛΣ

Την παράσταση «Yo κι χι» παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετάφραση – σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης. Το πνεύμα της Yo κι χι ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή. Στις 22, 23, 29, 31/11 και στις 1, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15 και 16/12, στις 20.30.

ημερίδα
Κεραμική στη Θεσσαλία

«Τοπική κεραμική της Θεσσαλίας (από τον 7ο στον 5ο αι. π.Χ.)» είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Μεζούρλο, Λάρισα, τηλ. 2413-508200).

χορός
Τιτάνες… Ungerground

Σε χώρο δημιουργίας και έκφρασης μεταμορφώνεται το Β’ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό μέσα από τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Megaron Underground». Την καινούρια αυτή σκηνή εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης. Στις 23, 24 και 25/11, στις 21.00.

βιβλιοπαρουσίαση
Ενας άρχοντας στο μουσείο

Την Κυριακή 25/11, στις 12.00, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Μελέτη Μελετόπουλου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα». Μιλούν οι Αδωνις Κύρου, δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος – δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας.

εκθέσεις
Ραζής και ιστορίες

Νέες ιστορίες καθημερινότητας διηγείται ο ζωγράφος Αγγελος Ραζής στην ατομική του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου. Στην οδό Μορκεντάου 6, τηλ. 2310-278144.

Στο βάθος πρόσωπα

Συνεχίζεται η έκθεση «Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στον χώρο τέχνης Στοart Κοραή (στοά Κοραή).

θέατρο
«Οι Δαιμονισμένοι» στη Στέγη

Με τους «Δαιμονισμένους» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, επανέρχεται στη Στέγη ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ. Παίζουν: Χρύσα Κουγιουμτζή, Ελενα Μεγγρέλη, Αρης Μπαλής κ.ά. Πρεμιέρα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 20.00, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή, στις 20.00, ως τις 10/12 (διάρκεια 4 ώρες με ένα διάλειμμα).

Η «Οπερέττα» ξανάρχεται

Η παράσταση με αφορμή την «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς επιστρέφει, για δεύτερη χρονιά, στο Θέατρο Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, από την Τρίτη (21.00). Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Μιχάλης Σαράντης, Εύη Σαουλίδου κ.ά. Παραστάσεις: από Τετάρτη ως Σάββατο στις 20.00 & κάθε Κυριακή στις 19.00.

«Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν»

Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στη θεατρική διασκευή της κινηματογραφικής ταινίας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «O γάμος της Μαρίας Μπράουν», που παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Η Καβογιάννη στο Τέχνης

Με το «Προς Ελευσίνα» του Παύλου Μάτεσι η Μαρία Καβογιάννη επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης. Πρεμιέρα τη Δευτέρα 20/11 και θα παίζει κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 21.00.

«Αθανασία» στο Οδού Κεφαλληνίας

Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα παρουσιάζεται ο μονόλογος «Αθανασία» με την Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ