βιβλίο



«Κάτω από την ίδια στέγη»
Το βιβλίο του συνεργάτη του «Βήματος» Αναστάση Βιστωνίτη με τίτλο «Κάτω από την ίδια στέγη» παρουσιάζεται στις 10/10 στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα), στις 20.00. Θα μιλήσουν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο δημοσιογράφος-διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης, ο δημοσιογράφος-καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Μπακουνάκης και ο συγγραφέας.


θεατρο



Αύριο ο «Αμύντας» στο Ηρώδειο
Η τελευταία σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, το έργο του Γεωργίου Μόρμορη, αναβιώνει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, με την επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη κ.ά. Με ζωντανή μουσική. Ωρα έναρξης: 21.00.
Η «Νίκη» επιστρέφει
Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη «Η Νίκη» από τον Σταμάτη Φασουλή και τον Γιώργο Λύρα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από την Παρασκευή στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου κ.ά. Τετάρτη – Πέμπτη στις 19.00, Παρασκευή – Σάββατο στις 20.00, Κυριακή στις 18.30.

Ενα ρομάντζο στη σκηνή
Βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου, η «Ωραία του Πέραν» είναι μια τρυφερή παράσταση της ομάδας GOO Theatre Company που επαναλαμβάνεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή). Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου. Από αύριο Δευτέρα (στις 21.15) και κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.25) ως τις 16.1.2018.

Πρεμιέρα για τον «Ζορμπά»
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι η παράσταση του «Ζορμπά» που διασκεύασαν ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής. Με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Παίζουν: Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής κ.ά. Στο Θέατρο Βέμπο από την Πέμπτη, στις 21.00. Παραστάσεις: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.30), Κυριακή (17.30).


διαλεξη



Πέντε αιώνες Μεταρρύθμιση
Στην επέτειο των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης θα μιλήσει τη Δευτέρα 9/10 στις 7 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης στον κόσμο της ορθόδοξης Ανατολής. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17.30.



σεμιναριο



Σενάρια στη Ρόδο
Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων MFI Script 2 Film Workshops 2017 που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) θα πραγματοποιηθεί από τις 8 ως τις 15 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στη μεσαιωνική αλλά και στη σύγχρονη πόλη της Ρόδου.


συμποσιο



Δημόσιο και ιδιωτικό στη Μεταπολίτευση
Επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα» διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Σχολή Μωραΐτη) την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης κ.ά. Χώρος εκδήλωσης: Πολυχώρος του Συλλόγου «Oι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Π. Κόκκαλη 1. Tο πρόγραμμα: http://moraitis.edu.gr/school/tags/etaireia-spoydon.

μουσικη



«Το λυκόφως των χρεών»
Βασισμένη στο μουσικό δράμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών» είναι η όπερα σε παράφραση «Το λυκόφως των χρεών» που παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταγραφή – μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος. Ιδέα – σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Με τους Τζούλια Σουγλάκου (Βρουνχίλδη), Δημήτρη Πακσόγλου (Σωτήρης) κ.ά. Στις 8, 10, 12, 14/10, στις 20.30.
Vive La France στο Μέγαρο
Ανερχόμενη «διεθνής» φωνή της Γαλλίας, νικήτρια στον Operalia 2016, τον σημαντικότερο διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού στον κόσμο, η Γαλλοδανέζα Ελσα Ντράισι παρουσιάζει ένα απάνθισμα 200 χρόνων γαλλικής melodie, ενώ παράλληλα ερμηνεύει αριστουργήματα της γερμανικής και της ρωσικής φιλολογίας. Στο πιάνο ο Κάρολος Ζουγανέλης. Στις 11/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), στις 20.30.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ