«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε όταν υπάρχει συνεργασία και καλή διάθεση να αλληλοσυμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το υπουργείο Πολιτισμού έχει αυτή την πρόθεση».

Με αυτά τα λόγια –μεταξύ πολλών άλλων –η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα τη νέα πτέρυγα και τις ανακαινισμένες υπάρχουσες πτέρυγες ενός από τα σημαντικότερα μουσεία αφιερωμένα στη μοντέρνα τέχνη, που δεν είναι άλλο από το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη. Υστερα από τιςεργασίες ανακαίνισης, το Μουσείοπροβάλλειτα μοναδικά αντικείμενα της συλλογής του και κυρίως τις καλλιτεχνικές εκδόσεις του Teriade που για τη δημιουργία τους συνεργάστηκαν οι επιδραστικότεροι εικαστικοί του 20ούαιώνα.

Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1897, ο Στρατής Eλευθεριάδης σε ηλικία 18 ετών πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά, έχοντας ήδη ζωγραφίσει ορισμένους πίνακες. Εκεί στράφηκε προς την κριτική τέχνης και με το ψευδώνυμο Τεριάντ συνδέθηκε με αρκετούς πρωτεργάτες της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα. Συνεργάτης καθιερωμένων εκδοτών περιοδικών, εφημερίδων και βιβλίων με εικαστική θεματολογία, ο Teriade το 1937 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο VERVE (Οίστρος), ο οποίος εξέδιδε κυρίως το ομώνυμο περιοδικό –ως το 1960.
Παράλληλα, παρότρυνε διάφορους καλλιτέχνες φίλους του για τη δημιουργία και την έκδοση των λεγόμενων «Μεγάλων Βιβλίων» –χειροποίητων βιβλίων, τα οποία περιείχαν πρωτότυπα έργα τέχνης και κυκλοφορούσαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (180-250), που ήταν αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους οι Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζακομέτι, Λεζέ, Χουάν Γκρι, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελύτης, Ελιάρ, Λόρκα, Χέμινγουεϊ, Τζόις, Τσαρούχης, Ν.Χ. Γκίκας.
Ο ίδιος υπήρξε σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο μουσείο που φέρει το όνομά του. Σύμφωνα με την υπουργό το μουσείο Τeriade αποδεικνύει την «εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και διευρύνει τους ορίζοντές μας δίνοντας πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης. Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν μια αναγκαία απάντηση».

Μεγάλη προτεραιότητα για την υπουργό όμως αποτελεί και το ζήτημα της επισκευής των ζημιών που έχουν υποστεί τα μνημεία από τον πρόσφατο σεισμό. Είναι γνωστό ότι κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμούεπισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές και τα μνημεία, ενώ σύντομαθα μεταβεί ένα δεύτερο κλιμάκιο. Εγινε γνωστό ότι έχει ήδη εγκριθεί το ποσό των 190.000 ευρώ, χρήματα που θα διανεμηθούν σε σωστικές εργασίες για τα μεταβυζαντινά μνημεία τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές. Αυτά είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αφάλωνα, η Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Ακράσι, ο Αγιος Νικόλαος στο Πλωμάρι και η Αγία Τριάδα στην Πλαγιά.
Μάλιστα η προστασίατου αυθεντικού υλικού από τον οικισμό τηςΒρίσας που επλήγη περισσότερο από τον Εγκέλαδο είναι ζήτημα άμεσης προετραιότητας. «Είναι πολύ σημαντική προίκα που δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί από τις μπουλντόζες, ούτε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα υλικά με τα οποία θα χαθεί τη αισθητική και αρχιτεκτονική αξία των χώρων» είπε η υπουργός.
Με αφορμή την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη, η κυρία Κονιόρδου ξεναγήθηκε επίσης στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά από τον πρόεδρο του ΔΣ της πολιτιστικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκο Σηφουνάκη. Επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Θεόφιλου που περιέχει στις τέσσερις αίθουσές του86 πίνακες του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου που δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης οTeriade.

HeliosPlus