Πέντε ψηφιακές πλανηταριακές παραστάσεις, διάρκειας λιγότερης από μία ώρα έκαστης, υπόσχονται ένα εικονικό ταξίδι αξιώσεων με προορισμό τα αστέρια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι προβολές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο, ενώ το Ιδρυμα της λεωφόρου Συγγρού λειτουργεί για το κοινό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο. Τίτλοι των παραστάσεων είναι: «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες», «Ζωή στο Σύμπαν», «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας», «Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» και «Μία βόλτα στο Φεγγάρι».
Το ταξίδι της παράστασης «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες» έχει ως προορισμό τους αστεροειδείς και τους κομήτες. Στην προσπάθειά τους να απαντήσουν σε πολλά καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με τη γέννηση του Ηλιακού συστήματός μας, οι αστρονόμοι έχουν υλοποιήσει αρκετές διαστημικές αποστολές για την εξερεύνηση αυτών των ουράνιων σωμάτων από τη Ζώνη των Αστεροειδών μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Kuiper.
Στην επίσης 40λεπτη παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» γίνεται μια αναζήτηση της ζωής πέρα από τον πλανήτη μας, τη Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και τη μελέτη ενός εξωπλανήτη.
Τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του ηλιακού συστήματος παρουσιάζονται στην διάρκειας επίσης 40′ ψηφιακή παράσταση «Διαστημικές καταιγίδες και Βόρειο Σέλας». Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 χιλιόμετρα την ώρα, ως τον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, η παράσταση υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να νιώθουμε πραγματικά τυχεροί που ζούμε στη Γη. Μας θυμίζει επίσης ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ την ίδια ώρα, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: του Πολικού Σέλαος.
Η 40λεπτη ψηφιακή παράσταση «Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» είναι ένα ταξίδι γνωριμίας με ορισμένους από τους πιο ακραίους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού συστήματος: από την καυτή Αφροδίτη ως τον παγωμένο Πλούτωνα, από τη γεμάτη ηφαίστεια Ιώ έως τον υπόγειο ωκεανό που κρύβει η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης και από τις θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα έως τα πέρατα της βαρυτικής «κυριαρχίας» του Ηλιου, η παράσταση αναδεικνύει τη θαυμαστή πολυπλοκότητα των παράξενων κόσμων που κρύβει το ηλιακό μας σύστημα.
Τέλος, η διάρκειας 50′ παιδική ταινία «Μια βόλτα στο φεγγάρι» μεταφέρει το κοινό σε μια ιστορική για την ανθρωπότητα περίοδο: το 1969 τρεις αμερικανοί αστροναύτες, οι Νιλ Αρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Μπαζ Ολντριν, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11», τόλμησαν να ταξιδέψουν στο φεγγάρι, εκεί όπου κανένας άνθρωπος μέχρι τότε δεν είχε πάει. Ο Αρμστρονγκ ήταν εκείνος που πάτησε πρώτος το πόδι του στον ξένο πλανήτη.

Συνδυάζοντας την αποστολή του «Απόλλων 11» με τη διασκεδαστική περιπέτεια που σκαρώνουν τρία νεαρά μυγάκια το «Μια βόλτα στο φεγγάρι» γνωρίζει στη νέα γενιά την εποχή των διαστημικών ταξιδιών, την εποχή που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα επιτεύγματα των αστροναυτών και των επιστημόνων.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλ. Φάληρο
(Είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ.: 210 9469.600