Την Τρίτη, 2 Μαΐου, συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή (φωτογραφία). Ηχηρή η απουσία. Ηχηρή και η παρακαταθήκη που άφησε –ευτυχώς.
nnn
Επιχορηγήσεις: Ηλεκτρονικά και ως τις 31 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις-προτάσεις για τις θεατρικές επιχορηγήσεις της σεζόν 2017-2018 στο υπουργείο Πολιτισμού.
nnn
Η πρωτοβουλία της Λυδίας Κονιόρδου να επαναφέρει τον θεσμό είναι καλοδεχούμενη σε έναν χώρο που τον τελευταίο καιρό έχει πληγεί –και λόγω γενικότερης οικονομικής κρίσης και λόγω αδιαφορίας της Πολιτείας.
nnn
Ωστόσο όλα αυτά τα κριτήρια τα οποία και ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟ, βάσει των οποίων θα δοθούν τελικά οι επιχορηγήσεις, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν μπούμερανγκ.
nnn
Είτε γιατί ο συνδυασμός τους περιορίζει τις προτάσεις είτε γιατί ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες ενδέχεται να μην εμπίπτουν.
nnn
Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν κανόνες, πλαίσια, όροι και προϋποθέσεις. Και κυρίως έλεγχος στην πορεία της παραγωγής μιας επιχορηγούμενης παράστασης.
Αυτό που δεν πρέπει είναι όλα τα προαναφερθέντα να αποτελέσουν εμπόδιο στην έμπνευση και στη δημιουργία, ώστε να ανθίσει το καινούργιο.
nnn
Υπάρχουν σημαντικές ομάδες, μιας νεότερης γενιάς, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό του μέλλοντος. Μακάρι να βρουν τη θέση τους στη λίστα με τις επιχορηγήσεις, όταν αυτές ανακοινωθούν.

nnn
Στο ΕΜΣΤ, όπου εκτείνεται ένα μεγάλο και ενδιαφέρον τμήμα της Documenta 14, προτού αποχωρήσει ο επισκέπτης καλείται, αν θέλει φυσικά, να συμμετάσχει σε ένα ερωτηματολόγιο-έρευνα σχετικά με την έκθεση και το μουσείο.
nnn
Κατ’ αρχήν είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε να λέμε τη γνώμη μας για πράγματα που μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν. Να κρίνουμε.
nnn
Η έκπληξη στο σχετικό φυλλάδιο είναι η ερώτηση που αφορά το φύλο του επισκέπτη: Θηλυκό – Αρσενικό – Κανένα από τα δύο –Δεν απαντώ… Εκεί το ΕΜΣΤ πραγματικά κάνει τη διαφορά. Ισως γιατί η τέχνη παραμένει ο μόνος χώρος ελεύθερης έκφρασης.
nnn
Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στην πλατεία Καρύτση, στον σκηνικό χώρο που θα φέρει την υπογραφή της Ευας Μανιδάκη, η Αμαλία Μουτούση και ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός θα παρουσιάσουν τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη.
nnn
Αρχές Ιουνίου, σε παραγωγή της Στέγης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ