κινηματογραφος



Φεστιβάλ γαλλοφωνίας
Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 29 Μαρτίου η 18η διοργάνωση γαλλόφωνου κινηματογράφου που εφέτος φιλοξενείται στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) και στις αίθουσες Δαναός (λεωφ. Κηφισιάς 109) και Αστορ (πλατεία Κοραή) της Αθήνας. Προβολές γίνονται επίσης στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας (πλατεία Αριστοτέλους) της Θεσσαλονίκης.

θεατρο



Τσίρκας στη σκηνή
Η «Λέσχη», το πρώτο έργο της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Τέχνης στη σκηνή του Υπογείου. Τα υπόλοιπα δύο θα παιχθούν τη σεζόν 2017-2018. Σε δραματουργία και σκηνοθεσία της Εφης Θεοδώρου. Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Πασσάς, Κατερίνα Λυπηρίδου κ.ά. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00 και κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 21.00.
μουσικη



Ημέρες Λατρείας στη Λυρική
«Caravaggio: Ζώσες εικόνες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γίνει στις 29 και 30 Μαρτίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες λατρευτικής μουσικής» της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 20.30.


χορος



«Τοπία» από διάσημους δημιουργούς
Το σπονδυλωτό χορευτικό τρίπτυχο με τίτλο «Τοπία» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Κεντρική Σκηνή στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Χορογραφούν οι Ντάγκλας Λι, Μπενζαμέν Μιλπιέ και Αντώνης Φωνιαδάκης σε μουσική των Ετσιο Μπόσο, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Τζον Ανταμς. Πρεμιέρα στις 31/3 και παραστάσεις στις 1, 2, 4, 5/4 και 5, 6, 10/5. Στις 20.00.

Τάνγκο στο Μέγαρο
Ο Mιγκέλ Ανχελ Ζότο, χορογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής τού Tango Por Dos κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 και 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Φεστιβάλ στη Στέγη
To 4o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων διεξάγεται την 1η και στις 2 Απριλίου εντός και εκτός της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Συμμετέχουν οι χορογράφοι Χάνες Λάνγκχοφ και Ερμίρα Γκόρο (Dandelion), Αρια Μπουμπάκη (162 dance meetings), Ειρήνη Παπανικολάου (Ανθεμόεσσα) και Ηρώ Αποστολέλλη (Umbilicus).


εκθεση



Σχέδια Νίκου Νικολάου
Τριακόσια σχέδια του Νίκου Νικολάου που καλύπτουν την περίοδο 1929-1986 περιλαμβάνονται στην έκθεση που οργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, τιμώντας τον σημαντικό καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20), στις 20.00.
Μποκόρος στην Πειραιώς
Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς φιλοξενεί στους χώρους του έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «Νόστος Αδήλων». Πρόκειται για την επανέκθεση των έργων του σε έναν διαφορετικό χώρο, που προέκυψε ως αναγκαία εξέλιξη μετά την ανταπόκριση που είχε η έκθεσή του «Οψεις Αδήλων» στο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.
βιβλιο



Ο Ιψεν και η Ελλάδα
Το βιβλίο του Γιάννη Μόσχου «Ο Ερρίκος Ιψεν στην ελληνική σκηνή» (εκδόσεις Αμολγός) παρουσιάζεται τη Δευτέρα, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, στην Πλάκα, στις 18.00. Ξεκινά από τους «Βρικόλακες» του 1894 και φθάνει ως τις αναζητήσεις της εποχής μας. Θα προλογίσουν ο Νικηφόρος Παπανδρέου, ο Λάκης Παπαστάθης και ο Γιώργος Σαρηγιάννης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Ρομάντζο με Shakespeare
Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο του William Shakespeare «Τα Σονέτα» τη Δευτέρα 27 Μαρτίου ώρα 19.00 στο Ρομάντζο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα). Θα διαβάσουν και θα συζητήσουν οι Ορφέας Απέργης, ποιητής – μεταφραστής, Μαρία Κίτσου, ηθοποιός, Νίκος Χατζόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός, σκηνοθέτρια, διευθύντρια της σχολής Δήλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια του τόμου Ζωή Μπέλλα-Αρμάου.
εκδηλωση



«Καταθέσεις Πολιτισμού»
Στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» της Τράπεζας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη συζήτηση με τον Νίκο Σταμπολίδη. Με θέμα «Εφαρμοσμένη πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα» ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα μιλήσει την Τετάρτη, στις 18.00, με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Στην αίθουσα Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος, είσοδος Εδουάρδου Λω και Σταδίου). Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ