Με ένα αφιέρωμα στην σπουδαία γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ συνεχίζει τις δραστηριότητές της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το φεστιβάλ της πόλης. Αποτελούμενο από τρεις ταινίες το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 19 ως την Τρίτη 21 Μαρτίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές του Λιμανιού Θεσσαλονίκης (Αποθήκη 1).

Θα προβληθούν οι ταινίες «Η τελετή» («La cérémonie», Γαλλία –Γερμανία, 1995, έγχρωμη, 112΄) του Κλοντ Σαμπρόλ, «Σπίτι με με θέα» («Home», Γαλλία –Βέλγιο –Ελβετία, 2008, έγχρωμη, 98΄) της Ούρσουλα Μέγιερ και «Στη χώρα των άλλων» («In Another Country», Νότια Κορέα, 2012, έγχρωμη, 89΄) του Χονγκ Σανγκ-σου.
Η «Τελετή» για την οποία η Iζαμπέλ Ιπέρ απέσπασε βραβείο Σεζάρ είναι μια ταινία – φόρος τιμής στο σινεμά του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Φριτς Λανγκ στην οποία συμπρωταγωνιστεί η Σαντρίν Μπονέρ. Το «Σπίτι με θέα» είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για την εισβολή του δυτικού τρόπου ζωής σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και τέλος, στο «Στη χώρα των άλλων», η Ιπέρ ενσαρκώνει τρεις διαφορετικούς ρόλους, σε μια ερμηνεία που αναδεικνύει τις διαφορές μέσα από τις λεπτομέρειες.
Η υποψήφια εφέτος για Οσκαρ Ιζαμπέλ Ιπέρ (για το «Εκείνη») φοίτησε στο Ωδείο των Βερσαλλιών καθώς επίσης και στο Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης του Παρισιού (CNSAD). Το τηλεοπτικό ντεμπούτο της έγινε το 1971 και μόλις ένα χρόνο αργότερα πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, στην ταινία «Οι πειρασμοί μιας δεκαεξάχρονης». Για την ερμηνεία της, μάλιστα, στην ταινία «Για μια νύχτα αγάπης» απέσπασε το Βραβείο BAFTA, ως πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια.
Εχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους Γάλλους σκηνοθέτες, όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Αντρέ Τεσινέ, ο Μπερτράν Μπλιέ, ο Μπερτράν Ταβερνιέ και ο Κλοντ Σαμπρόλ. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες ηθοποιούς, που συνηθίζει να ενσαρκώνει αινιγματικούς και συναισθηματικά απόμακρους χαρακτήρες. Έχει υπηρετήσει όλα τα είδη της Έβδομης Τέχνης, από την κωμωδία, στο κοινωνικό δράμα και από τη λογοτεχνική μεταφορά στο φιλμ νουάρ.
Πρόγραμμα προβολών αφιερώματος Ιζαμπέλ Ιπέρ
Κυριακή 19/3
18:30 Η τελετή
21:00 Σπίτι με θέα
Δευτέρα 20/3
18:30 Στη χώρα των άλλων
21:00 Η τελετή
Τρίτη 21/3
18:30 Σπίτι με θέα
21:00 Στη χώρα των άλλων