Δέκα ταινίες έρχονται να προστεθούν από χθες στο επίσημο πρόγραμμα της εφετινής Μπερλινάλε, καλύπτοντας πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι ταινίες θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Αρκτο, πάντως όλες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Βερολίνο στη διοργάνωση που εφέτος θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου.
Η φρέσκια δεκάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, χωρίς να περιέχει απαραιτήτως μεγάλα ονόματα. Η τελευταία ταινία του ισπανού προκλητικού σκηνοθέτη Αλεξ Ντε Λα Ιγκλέσια («Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης») λέγεται «El bar» και αναφέρεται στα επεισόδια που δημιουργεί ο εγκλωβισμός μιας παρέας σε ένα μπαρ. Ο Μάριο Κάσας και η Μπλάνκα Σουάρεζ πρωταγωνιστούν.
Από τη μακρινή Βραζιλία έρχεται ο «Joaquim» του Μαρσέλο Γκόμες («Aspirinas e Urubus», «O Homem das Multidoes» κ.ά.) με τους Ζούλιο Ματσάντο, Ιζαμπέλ Ζουάα, ενώ από την άλλη πλευρά του κόσμου, την Ινδία, το «Viceroy’s House» του Γκουριντέρ Τσάντα, που αναφέρεται στην περίπτωση του λόρδου Μαουντμπάντεν (Χιού Μπόνεβιλ) που κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε την Ινδία στους Ινδούς. Συμπρωταγωνιστεί η Γκίλιαν Αντερσον στον ρόλο της γυναίκας του Εντβίνα.
Ο αυστριακός σκηνοθέτης Γιόζεφ Χάντερ είναι επίσης ο πρωταγωνιστής της αστυνομικής κωμωδίας «Wilde Maus», ενώ από τη Γερμανία προστίθενται τρεις ταινίες: «In Zeiten des abnehmenden Lichts» σε σκηνοθεσία Μάτι Γκέσονεκ, με τον Μπρούνο Γκαντς και τη Χίλντεργκαρντ Σμαλ, «Es war einmal in Deutschland…» του Σαμ Γκαρμπάσκι με τον Μόριτζ Μπλάιτροϊ, και το «Return to Montauk» του Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος στα 77 του επιστρέφει στην Μπερλινάλε με μια συμπαραγωγή Γερμανίας / Γαλλίας / Ιρλανδίας, βασισμένης στο μυθιστόρημα του Μαξ Φρις που αναφέρεται στον έρωτα ενός συγγραφέα (Στέλαν Σκάρσγκααρντ) με μια νεότερή του γυναίκα.
Ο πιο πιασάρικος τίτλος όμως δεν είναι άλλος από το «Trainspotting 2», τη συνέχεια της κλασικής ταινίας «Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ, σκηνοθετημένη από τον ίδιο. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, ο Γιούαν Μπρέμνερ, ο Τζόνι Λι Μίλερ και ο Ρόμπερτ Καρλάιλ αναβιώνουν τους ρόλους που πρωτόπαιξαν 20 χρόνια πριν, στη θρυλική ταινία των nineties, η οποία στηρίχθηκε στο μπεστ σέλερ του Ερβιν Γουέλς.
Από την Ιαπωνία έρχεται η ταινία «Mr. Long» του Σαμπού, από τη Δημοκρατία της Κορέας το «On the Beach at Night Alone» του Σανγκσού Χονγκ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες η τελευταία ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ («Walk the line»), «Logan – The Wolverine» στην οποία ο Αυστραλός Χιου Τζάκμαν επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά τον χαρακτήρα του Γούλβεριν των ταινιών φαντασίας «X MEN» που στηρίζονται στα κόμικς της Marvel.
Θυμίζουμε ότι στις ταινίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το φεστιβάλ ανήκει το «The Dinner» του Ορεν Μόβεμαν με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Στιβ Κούγκαν, Λόρα Λίνεϊ και Ρεμπέκα Χολ (από το μπεστ σέλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ), το «The Party» της Σάλι Πότερ με τις Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, το «The Other Side of Hope» του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι ( «Το λιμάνι της Χάβρης») και στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα η «Βασίλισσα της Ισπανίας» του Φερνάντο Τρουέμπα με την Πενέλοπε Κρουθ.

HeliosPlus