Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, άφησε τη Δευτέρα ο διάσημος αμερικανός κωμικός Τζιν Γουάιλντερ, που έπασχε από καρκίνο.

Ο Wilder ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην ταινία του 1967, Bonnie and Clyde. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν ως Leopold Bloom στην ταινία The Producers το 1968. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με το συγγραφέα/σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς.

Εγινε γνωστός από τις κωμωδίες «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» και «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες», ενώ συμετείχε στην ταινία του Γούντι Αλλεν «Οσα θέλατε να μάθετε γιοα το σεξ και φοβόσαστε να ρωτησετε» καθώς και στο «Γουϊλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας». Ακόμη πρωταγωνίστησε σε σειρά ταινιών με τον Ρίτσαρντ Πράϊορ.

Περιέργως, το «Μπόνι και Κλάιντ» του Αρθουρ Πεν, κεφάλαιο στην Ιστορία ενός νέου κύματος του αμερικανικού κινηματογράφου που γεννιόταν εκείνη την εποχή, δεν είχε καν σχέση με την κωμωδία. Ηταν Ακόμα και εκεί όμως, ο Γουάιλντερ βγάζει ίσως τον μοναδικό πραγματικά κωμικό τόνο μιας τραγικής ιστορίας, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλο ταλέντο στο συγκεκριμένο είδος ήταν.

Παροιμιώδεις οι κωμωδίες του κυρίως στη δεκαετία του ’70, που ήταν σίγουρα η πιο δημιουργική δεκαετία του Τζιν Γουάιλντερ. Εκτός από τις συνεργασίες του με τον Μελ Μπρουκς, ο Γουάιλντερ έπαιξε επίσης στην σάτιρα του βωβού κινηματογράφου «Ο πιο μεγάλος εραστής του κόσμου» που σκηνοθέτησε ο ίδιος το 1977, το «Πιο σιγανό πιστόλι του Ουέστ» του Ρόμπερτ Ολντριτς, μια σάτιρα των γουέστερν (συμπρωταγωνιστής ο Χάρισον Φορντ προτού γίνει σταρ) αλλά και σε μια εκπληκτική εκδοχή του θεατρικού έργου «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο. Επίσης, ο Γουάιλντερ είχε συμμετάσχει στην κινηματογραφική εκδοχή του «Μικρού Πρίγκιπα» που γύρισε ο Στάνλεϊ Ντόνεν το 1974.

Άλλη μια ταινία του που αγαπήθηκε πολύ και στην Ελλάδα είναι το «Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα», επίσης μια σάτιρα, αυτή την την φορά της Γαλλικής Επανάστασης.

Στην δεκαετία του 1980 ο Τζιν Γουάιλντερ θα πετύχαινε διάνα όχι μόνον ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης, γυρίζοντας την κωμωδία «Η γυναικάρα με τα κόκκινα» που έγινε μεγάλη επιτυχία της εποχής της κάνοντας για λίγο σταρ την Κέλι Λε Μπροκ. Ο ίδιος κρατούσε τον ρόλο του 50άρη που «χάνει» τα μυαλά του εξαιτίας της γυναίκας του τίτλου. Ωστόσο, η αποτυχία της κωμωδίας του «Στοιχειωμένος μήνας του μέλιτος» το 1986, τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια, αποσυρμένος από τον κόσμο του θεάματος, ο Τζιν Γοιυάιλντερ ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία. Μάλιστα, δύο βιβλία του, το αυτοβιογραφικό «Φίλα με σαν ξένος» και το μυθιστόρημα «Η γυναίκα που δεν ήθελε» κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά. Ο τίτλος του «Φίλα με σαν ξένος» ανήκει στην τρίτη σύζυγό του, επίσης κωμικό Τζίλντα Ράντνερ, η οποία πέθανε το 1989 από καρκίνο.