Χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων και σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τον Νέο Μαρμαρά στη Χαλκιδική, ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970 οι κάτοικοί του άρχισαν σιγά-σιγά να τον εγκαταλείπουν αποφασισμένοι να εγκατασταθούν στον γειτονικό Νέο Μαρμαρά, ένα σημείο στον χάρτη με μεγαλύτερη προσφορά σε δυνατότητες απασχόλησης.
Αποτέλεσμα; Αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Παρθενώνας είναι πια πλήρως εγκαταλελειμμένος. Μόνο που τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.
Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της αναβαθμισμένης πολιτισμικής ζωής στον Παρθενώνα, η οποία οφείλει την ύπαρξή της στον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Παρθενών», είναι το Parthenώn Film Festival –Σινεμά στο χωριό. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών» ιδρύθηκε το 1985 από πρώην κατοίκους του χωριού με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.
Μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή του επιστρέφει εφέτος, για 2η συνεχή χρονιά, στον πανέμορφο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα. Από τις 8 ως τις 10 Ιουλίου η γραφική, πέτρινη πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, θα μετατραπεί σε υπαίθρια «αίθουσα» προβολής για να συστήσει στο κοινό μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης τέχνης.
Στο εφετινό κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο εμβληματικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο «Κλέφτης ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και η «Σύντομη συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, όπως και η κλασική κωμωδία του αμερικανικού σινεμά «Το πάρτι» του Μπλέικ Εντουαρντς.
Το φεστιβάλ στηρίζει τη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών φιλοξενώντας δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, το «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα και τη «Βαλσαμωμένη γιαγιά» της Εφης Παππά, ενώ ως ειδική προβολή για τη λήξη του 2ου Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριόεπιλέχθηκε το γαλλικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «La Jetée» του Chris Marker.
Στις Παράλληλες δράσεις, το Parthenώn Film Festival – Σινεμά σε συνεργασία με τοΤμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώριναςθα φιλοξενήσει το εικαστικό projectΠαράθυρα / Ερείπια: πρόκειται για ένα εικαστικό project με αφορμή τοποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Τα Παράθυρα». Τα έργα των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου θα εκτεθούν στα παράθυρα εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Παρθενώνα, γύρω από την πλατεία του χωριού.

HeliosPlus