Τρεις Τούρκοι και τρεις Έλληνες φωτογράφοι επιλέχτηκαν να συμμετάσχουν στο έργο «Home» και θα παρακολουθήσουν το 1ο εργαστήριο «Visual storytelling» με τον Ζαν Ροσέελ.

Πρόκειται για τους Εύα Βουτσάκη, Σελέν Τουγκρούλ, Κόρχαν Καραοϊσάλ, Λίλα Ζότου, Νεσλιχάν Κοϊντσού και Δημήτρη Ραπακούση.

Στο εργαστήριο θα συμμετάσχει επίσης η Ναζλί Ντενίζ Ογκούζ, πολιτιστική διαχειρίστρια του ΚΑ (Ka Fotograf Gelistirme Atolyesi) με έδρα την Άγκυρα.

Οι φωτογράφοι έρχονται στα Γιάννενα στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής TANDEM Cultural Managers exchange – Turkey 2015-6.

Η οπτική αφήγηση του Ζαν Ροσέελ

Ο visual storyteller Ζαν Ροσέελ σπούδασε φωτογραφία ντοκουμέντου στο Royal Academy of Arts στη Χάγη, στην Ολλανδία και φωτορεπορτάζ στη δανική Σχολή Μέσων Ενημέρωσης και Δημοσιογραφίας στο Aarhus της Δανίας.

Το έργο του περιγράφεται καλύτερα ως οπτική αφήγηση, μεταξύ αφήγησης και τεκμηρίωσης. Εργάζεται ως συλλέκτης αναμνήσεων, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία, το βίντεο και τα αντικείμενα.

Το σημείο εκκίνησης των έργων που βασίζονται στην έρευνα του είναι ιστορικά γεγονότα και η έννοια της μνήμης. Οι ιστορίες του περιέχουν όχι μόνο ανασύνθεση ιστορικών γεγονότων αλλά θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της μνήμης και του εγκεφάλου μας. Εργάζεται ως ερευνητής χρησιμοποιώντας μεθόδους της επιστημονικής έρευνας και της δημοσιογραφίας για να οικοδομήσει μια αφήγηση όπου πραγματικότητα και φαντασία συνυπάρχουν.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες.

Το Home εστιάζει στην αναγκαστική μετανάστευση και τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τεκμηριώνει την ανάμνηση αυτής της εμπειρίας μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, τα αρχεία, την έρευνα και τις προφορικές ιστορίες.

Το έργο περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Άγκυρα, πρακτική άσκηση στους οργανισμούς των εταίρων, μια έκθεση φωτογραφίας με το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου, και θα παρουσιαστεί στη Photometria – International Photography Festival 2016 καθώς και στην Άγκυρα, και μια έκδοση-λεύκωμα με τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Μέσω αυτής της διαπολιτισμικής συνεργασίας και του έργου «Home», η Έντευξις – Photometria International Photography Festival επιθυμεί να προσφέρει ένα παράδειγμα ανοχής σε έναν ταραγμένο κόσμο, μια πλατφόρμα διαλόγου και να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με τη χρήση της φωτογραφίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.photometria.gr/tandem.php και στο http://www.kaatolye.net/home-project/