Η βιογραφία «Ο παράγοντας Τσόρτσιλ: Πώς ένας άνθρωπος έγραψε Ιστορία» του Μπόρις Τζόνσον εκδόθηκε πέρυσι το φθινόπωρο

Πέρυσι τον Οκτώβριο το βιβλίο για τον Γουίνστον Τσόρτσιλ με τίτλο «The Churchill Factor: How One Man Made History» («Ο παράγοντας Τσόρτσιλ: Πώς ένας άνθρωπος έγραψε Ιστορία») που έγραψε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να ανεβεί στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Πούλησε πάνω από 180.000 αντίτυπα έχοντας αποσπάσει θετικά σχόλια από τους κριτικούς.

Κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να γίνει και με το επόμενο συγγραφικό πόνημα του δημάρχου Τζόνσον, τη βιογραφία του Γουίλιαμ Σαίξπηρ για την οποία ο Τζόνσον υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 500.000 λιρών (!) με τον εκδοτικό οίκο Χόντερ. Το βιβλίο, που είναι το δωδέκατο που θα γράψει ο δήμαρχος του Λονδίνου (ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι και βουλευτής), αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2016, στην επέτειο των τετρακοσίων ετών από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή.
Για την επέτειο θα κυκλοφορήσουν, επίσης, βιβλία ακαδημαϊκών αλλά και συγγραφέων. Μεταξύ άλλων, το βιβλίο «1606: William Shakespeare and the Year of Lear» του Τζέιμς Σαπίρο, το οποίο ασχολείται με τη χρονιά έκδοσης των έργων «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» και το «Globe: Life in Shakespeare’s London» της Κάθριν Αρνολντ, το οποίο θα αποτελέσει ένα πορτρέτο του Σαίξπηρ και του Λονδίνου. Επίσης, αναμένονται βιβλία από τον Στάνλεϊ Γουέλς και τον Πολ Εντμοντσον και μυθιστορηματικές εκδοχές των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ από συγγραφείς όπως ο Τζο Νέσμπο και η Τζάνετ Γουίντερσον. Η τελευταία θα γράψει μια διαφορετική εκδοχή για το έργο «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» («The Winter’s Tale»).
Πάντως, η επιθυμία του Τζόνσον να γράψει ένα βιβλίο και παράλληλα να διατηρήσει τη στήλη που γράφει στην εφημερίδα «Telegraph» ενώ είναι δήμαρχος και βουλευτής ταυτόχρονα έχει εγείρει πολλές αμφιβολίες σχετικά με την αφοσίωσή του στη δουλειά του πολιτικού.
Μάλιστα, η συμφωνία που υπέγραψε για το βιβλίο έρχεται μετά τις κριτικές που δέχθηκε ότι δεν παίρνει τον ρόλο του βουλευτή αρκετά σοβαρά. Οταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Independent» αν είναι ευχαριστημένος από την εκλογή του ως βουλευτή απάντησε: «Δεν είναι ακριβώς δουλειά, έτσι δεν είναι;».
Γεννημένος το 1964 στη Νέα Υόρκη ο Τζόνσον έχει γαλλικές, ρωσικές, τουρκικές και γερμανικές ρίζες. Φοίτησε στα κολέγια του Ητον και της Οξφόρδης. Εχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως οι «Times» και η «Daily Telegraph».
Ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε πρώτη φορά δήμαρχος τον Μάιο του 2008 και επανεκλέχθηκε το 2012. Κατά τη διάρκεια των θητειών του, η εγκληματικότητα στην πόλη του Λονδίνου μειώθηκε ενώ διοργανώθηκαν οι επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2012. Επίσης, ο Τζόνσον ως ένθερμος ποδηλάτης δεν θα μπορούσε να μην προωθήσει την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου μέσα στην πόλη και να φτιάξει δύο καινούργιους ποδηλατοδρόμους.
Εκτός από πολιτικός και δημοσιογράφος, ο Τζόνσον είναι και συγγραφέας πολλών και διαφορετικών –από πλευράς θεμάτων –βιβλίων. Ενδεικτικά, το «Johnson’s Life of London» (2011) αναφέρεται στους ανθρώπους που έδωσαν στην πόλη του Λονδίνου τη ζωντάνια και τον χαρακτήρα της, το «The Dream of Rome» (2007) στο πώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δημιούργησε την Ευρώπη ενώ το «Life in the Fast Lane: The Johnson Guide to Cars» αναφέρεται στην εμπειρία του Τζόνσον από την οδήγηση αυτοκινήτων.
Ο 51χρονος Τζόνσον λαμβάνει 47.970 στερλίνες για τη θέση του δημάρχου, 74.000 στερλίνες ως μέλος του κοινοβουλίου και 275.000 στερλίνες για τη στήλη του στην εφημερίδα.

HeliosPlus