Μια «pop up» έκθεση με έργα από την προσωπική της συλλογή επιμελείται και παρουσιάζει για πρώτη φορά η Φλωρίκα Κυριακοπούλου στον χώρο τέχνης «Φουγάρο», στο Ναύπλιο, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτής τεχνικής, κατασκευών, βίντεο και φωτογραφίας», αναφέρει η κυρία Κυριακοπούλου. «Συμμετέχουν σ’ αυτήν 25 διάσημοι και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα: Antonakos, Abramovic, Ακριθάκης, Baselitz, Gomez, Δ.Λαζαρίδου, Munoz, Παλάσκα, Παπακωνσταντίνου, Πολενάκη, Τότσικας, S.Williams, Χανδρή».

Δημιουργός του χώρου τέχνης «Φουγάρο» και εικαστικός, συλλέκτρια επιχειρηματίας, κάποτε δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια ξένου τύπου, η Φλωρίκα Κυριακοπούλου άρχισε να συλλέγει τέχνη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 «πολύ αργά και σταδιακά», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Όταν μου το επέτρεπαν τα οικονομικά μου αγόραζα έργα που με συγκινούσαν, γιατί είχα ανάγκη να περιβάλλομαι από τέχνη και να συνομιλώ μ’αυτήν». Τότε, δεν είχε περάσει από το μυαλό της ότι θα γίνει «συλλέκτης» τέχνης, ούτε ότι θα εξέθετε ποτέ τα έργα της προσωπικής της συλλογής σε δημόσιο χώρο.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που γίνεται την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκθεση. «Απλά αισθάνθηκα ότι το ΦΟΥΓΑΡΟ, μετά από σχεδόν τρία χρόνια ζωής, ήταν έτοιμο για μία ωραία και δυνατή έκθεση σύγχρονης τέχνης». Υπήρχε η διάθεση, ήρθε η έμπνευση, οπότε η έκθεση έγινε «χωρίς προμελέτη και χωρίς βαθύ στοχασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι στήθηκε πρόχειρα».
Ακόμα και η ίδια η σύνθεση της έκθεσης, η επιλογή συγκεκριμένων έργων και όχι άλλων, ο τρόπος που αυτά τοποθετούνται και συνδιαλέγονται μέσα στο χώρο αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού πρότζεκτ, που είναι το ίδιο το ΦΟΥΓΑΡΟ. Η Φλωρίκα Κυριακοπουλου εξηγεί: «Το ΦΟΥΓΑΡΟ ως χώρος τέχνης λειτουργεί από το 2012. Το ΦΟΥΓΑΡΟ ολόκληρο είναι για μένα ένα διαδραστικό έργο τέχνης το οποίο και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα. Όμως, ως έργο τέχνης είναι ακόμα a work in progress (έργο σε εξέλιξη) που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με αυτήν την έννοια όλα τα έργα της έκθεσης, όπως και τόσα άλλα στο ΦΟΥΓΑΡΟ, είναι μέρος ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού πρότζεκτ που ξεδιπλώνεται σιγά- σιγά (και που δουλεύεται μέσα μου εδώ και πολλά χρόνια!)».
Υπάρχει ένα έργο ή περισσότερα από την συλλογή της που έχουν ιδιαίτερη αξία για εκείνη; «Όλα τα έργα της συλλογής μου είναι αγαπημένα και με όλα συνομιλώ. Όσο βαθύτερα συνομιλώ με ένα έργο τόσο περισσότερο συνδέομαι μ’ αυτό. Με αυτήν την έννοια σίγουρα κάποια έργα με αγγίζουν περισσότερο. Θα μου ήταν δύσκολο όμως να τα ονοματίσω, αφενός γιατί είναι πολλά και αφετέρου γιατί αυτή η σχέση είναι μεταβλητή μέσα στο χρόνο.»
Στο μέλλον, η Φλωρίκα Κυριακοπούλου ελπίζει να κάνει ακόμα πολλές εκθέσεις με αφορμή τη συλλογή. «Για την ώρα συνεχίζω να δουλεύω, όπως σας είπα, το μεγάλο μου έργο, που ήδη εκτίθεται αν και είναι ακόμα ατελές: το ΦΟΥΓΑΡΟ!».
Ιστορικό βιομηχανικό ερείπιο της κονσερβοποιίας «Ανθός», το «ΦΟΥΓΑΡΟ» μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμού χάρη στην Φλωρίκα Κυριακοπούλου η οποία εργάστηκε μαζί με τους συνεργάτες της για δεκαπέντε χρόνια ώστε να γίνει το όνειρο για ένα «χώρο ζωής και χώρο τέχνης» πραγματικότητα. Αποστολή του όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του χώρου (www.fougaro.gr): «Να συγκινεί, να ερεθίζει, να εμπνέει και να κινητοποιεί τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και των ατόμων που έρχονται σ’ επαφή μαζί του».
Πληροφορίες
Ωράριο Έκθεσης: Τετάρτη έως Παρασκευή: 6μμ –10μμ, Σάββατο και Κυριακή: 6μμ –10μμ
Εισιτήριο Εισόδου: γενική είσοδος: 3€, για φοιτητές & πολίτες άνω των 65 ετών: 1,5€, δωρεάν για παιδιά, μαθητές, ανέργους
Fougaro, The Gallery,
Ασκληπιού 98, Ναύπλιο