Η εποχή της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση πολλών προτύπων της κοινωνίας. Την ίδια ώρα η τέχνη του Street Art κατακτά όλο και περισσότερη αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που φαίνεται από το πολύχρωμο εικαστικό πανόραμα που υπόσχεται να προσφέρει η έκθεση «Street art is here to stay» (Η τέχνη του δρόμου ήρθε για να μείνει). Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 4 Απριλίου και θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 19 Απριλίου στον χώρο τέχνης ΑΕΝΑΟΝ στο Κολωνάκι.
Η τέχνη του Street Art διανύει την πιο ενδιαφέρουσα περίοδό της. Καταλαμβάνει χώρους στα μουσεία και τις συλλογές αλλά κυρίως στις καρδιές όλου του κόσμου. Με άμεσο, ζωντανό τρόπο έρχεται σε επαφή με το πλατύ κοινό. Μεταδίδει μηνύματα. Παίρνει θέση για ανοικτά κοινωνικά ζητήματα της καθημερινότητας. Σχολιάζει, σατιρίζει, καυτηριάζει. Με άλλα λόγια, διεκδικεί λόγο ύπαρξης στη ζωή κάθε πόλης.
Δεν ήταν πάντα έτσι φυσικά. Η Street Art είναι η ίδια τέχνη που σε παλιότερες εποχές καταδιωκόταν ως κάτι που «πολλοί δεν καταλαβαίνουν», κάτι που λερώνει αντί να ομορφαίνει το αστικό τοπίο. Ως έναν βαθμό η ίδια άποψη ενδεχομένως να έχει ακόμη και σήμερα υποστηρικτές. Λιγότερους όμως, η Street Art πλέον ολοφάνερα κερδίζει έδαφος. Ολο και περισσότερες γκαλερί ανοίγουν πλέον τις πόρτες τους για να υποδεχτούν καλλιτέχνες και έργα τέχνης «του δρόμου». Δίνουν χώρο σε μια τέχνη «εύκολη» και «φθαρτή», απροστάτευτη και ευάλωτη σε ακραίες «εκφράσεις» διαμαρτυρίας που δεν έχουν καμία σχέση με τέχνη.
Στη έκθεση «Η τέχνη του δρόμου ήρθε για να μείνει» λαμβάνουν μέρος δεκαπέντε έλληνες Street Artists. Είναι καλλιτέχνες που έχουν σημειώσει σημαντική πορεία στον συγκεκριμένο τομέα, με χαρακτηριστικό εικαστικό αποτύπωμα που φαίνεται σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι ίδιοι καλλιτέχνες ζωγράφισαν τοίχους και σχολεία στον Δήμο Νίκαιας Ρέντη συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια να σταματήσει η «δαιμονοποίηση» της τέχνης τους. Αυτό που θέλουν είναι να τονίσουν την κοινωνική διάσταση της Street Art και το καταφέρνουν. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα έργα τους.
Οι 15 καλλιτέχνες που συμμετέχουν και θα παρουσιάσει ο ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Μάνος Στεφανίδης είναι οι Alex Martinez, BILLYG, LOSOTROS MJ ΤΟΜ, Cacao Rocks, Thisisopium, NAR, N Grams, Ολγα Μηλιαρέση Φωκά, Ισμήνη Μπονάτσου, Cookless, Nique, Lune82, Billy82, Sinke, Yiakou.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η συνεργασία του Athens Street Art Festival με την γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ (ένας χώρος ανοιχτός στις προκλήσεις και στις νέες τάσεις της τέχνης που δίνει στέγη στο Street Art) είναι παλιά καθώς η γκαλερί συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην επιτροπή υποστήριξης του φεστιβάλ.

info:

Διάρκεια έκθεσης 4 -19 Απριλίου 2015. Εγκαίνια: 4 Απριλίου 12.00 – 6.00 μ.μ. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 11.00 π.μ. – 5.00 μ.μ., Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 11.00 π.μ. – 3.00 και 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ., Κυριακή: 11.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 10, 12 και 13 Απριλίου.

HeliosPlus