Μαζί με τον σύντροφό του Γουός Γουέστμορλαντ και συν σκηνοθέτη της ταινίας «Still Alice Κάθε στιγμή μετράει», o σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Γκλάτζερ που πέθανε πριν από μερικές μέρες στο Λος Αντζελες σε ηλικία 53 ετών από επιπλοκές του ALS (Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση ή Νόσος Λου Γκέρινγκ) φέρουν την βασική «ευθύνη» για το Οσκαρ Α ρόλου που κέρδισε προσφάτως η Τζουλιάν Μουρ.(Προβάλλεται από την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις αίθουσες).

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Γκλάτζερ και ο Γουέστμορλαντ δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από τους παραγωγούς Λεξ Λούτζους και Τζέιμς Μπράουν που τους ζητούσαν να ρίξουν μία ματιά στο μυθιστόρημα της Λίζα Τζένοβα «Κάθε στιγμή μετρά» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη) με την προοπτική μιας μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη. Το μυθιστόρημα αφορά μια πανέξυπνη, γοητευτική γυναίκα που στο ζενίθ της ζωής της ανακαλύπτει ότι έχει Αλτσχάιμερ.
Νωρίτερα το 2012, ο γεννημένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης Ντ. Γκλάτζερ (που είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν («Quinceañera», «The last of Robin Hood» αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν γνωστός ως σύμβουλος του America’s Next Top Model) είχε επισκεφτεί έναν νευρολόγο στο Λος Άντζελες εξαιτίας ενός ξαφνικού ελαφριού ψευδίσματος στην ομιλία του.
Ο γιατρός διέγνωσε ότι ο Γκλάτζερ πάσχει από Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση. Μαζί με τον σύντροφό του προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του γεγονότος, τόσο ιατρικά όσο και συναισθηματικά και τελικά είδαν ότι το βιβλίο της Τζένοβα είχε κάποιες ομοιότητες με τη δική τους εμπειρία.
«Δεν ήθελα να κάνω κάτι συνηθισμένο, όπου δίνεις μία εξεζητημένη ερμηνεία» είπε ο Γκάτζερ αργότερα. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η προσωπικότητα εξαλείφεται με το Αλτσχάιμερ. Εγώ ανακάλυψα ότι αναδύεται». Τον τελευταίο καιρό ο Γκλάτζερ μιλούσε μόνο μέσω μιας εφαρμογής σε tablet και η σχέση της ηρωίδας με τις νέες τεχνολογίες έχει βασιστεί στην προσωπική εμπειρία του.