Σαράντα τρεις γαλλοφωνες ταινίες πρόκειται να προβληθούν στις αίθουσες Δαναός, Οdeon Embassy, auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και auditorium της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από την Πέμπτη 19 ως την Τετάρτη 25 Μαρτίου (στη Θεσσαλονίκη οι ταινίες θα παιχτούν από Πέμπτη 26 Μαρτίου ως Τετάρτη 1 Απριλίου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ- ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ).

Στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο που διοργανώνει το φεστιβάλ, επισημάνθηκε από τον διευθυντή του κ. Ολιβιέ Ντεκότ και την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ κα Ελίζ Ζαλαντό η ανοδική πορεία του Γαλλόφωνου κινηματογράφου τα τελευταία τρία χρόνια, κρίως μετά την αστρονομική επιτυχία της ταινίας «Αθικτοι» το 2012. «Πέρσι το γαλλόφωνο σινεμά έσπασε ρεκόρ σε διεθνείς συμμετοχές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεκότ.
Ολες οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος (10) είναι ήδη αγορασμένες από την ελληνική διανομή και θα παιχτούν στις αίθουσες μετά τη λήξη του φεστιβάλ· άλλες αμεσως, άλλες αργότερα. Πολύ ορθώς επισημάνθηκε η τεράστια συμβολή των εταιριών διανομής γαλλικών ταινιών στην Ελλάδα για την υλοποίηση του φεστιβάλ. Οι δέκα ταινίες τις οποίες θα κρίνουν οι Πάνος Κούτρας (σκηνοθέτης πρόεδρος κριτικής επιτροπής), Μπαζίλ Ντογκανίς (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Στεφάν Φονκινός (σκηνοθέτης), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός) και Έρση Σωτηροπούλου (συγγραφέας) είναι:
«La famille Bélier» / Οικογένεια Μπελιέ (Γαλλία, Βέλγιο 2014) του Ερίκ Λατριγκό που θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ (διανομή στην Ελλάδα Odeon), «Bande des filles» / Τα κορίτσια (Γαλλία 2014) της Σελίν Σιαμά (διανομή στην Ελλάδα Weird Wave), «La rançon de la gloire» / Το τίμημα της δόξας (Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο 2014) του Ξαβιέ Μπουβουά (διανομή στην Ελλάδα Seven Films), «Les combatants» / Οι αγωνιστές (Γαλλία 2013) του Τομά Καιγιέ (διανομή στην Ελλάδα Feelgood Entertainment), «Le dernier coup de marteau» / Το τελευταίο χτύπημα (Γαλλία 2014) της Αλίς Ντελαπόρτ (διανομή στην Ελλάδα Strada Films), «Les héritiers» / Oι Κληρονόμοι (Γαλλία 2013) της Μαρί Καστίγ Μενσιόν Σαάρ (διανομή στην Ελλάδα Seven Films), «L’homme qu’on aimait trop» / Ο άνδρας που αγαπήθηκε πολύ (Γαλλία 2014) του Αντρέ Τεσινέ (διανομή στην Ελλάδα Rosebud 21), «Loin des homes» / Μακριά από τους ανθρώπους (Γαλλία 2014) του Νταβίντ Οελοφέν (διανομή στην Ελλάδα One from the heart), «Tiens toi droite» / Κούκλες (Γαλλία 2014) της Κατιά Λεφκοβίτς (διανομή στην Ελλάδα Strada Films) και «Tu veux ou tu veux pas» / Θέλεις ή δεν θέλεις (Γαλλία, Βέλγιο 2014) της Τονί Μαρσάλ (διανομή στην Ελλάδα Odeon).
Ενότητες που επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και το Focus Γένους Θηλυκού με έξι ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες τις οποίες ο Γαλλικός κινηματογράφος, όπως άλλωστε και ο ελληνικός τιμούν. Ορθώς επισημάνθηκε από την κυρία Ζαλαντό ότι ένα στατιστικό νούμερο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι το 91 % των σκηνοθετών του πλανήτη είναι άνδρες και μόλις το 9 % γυναίκες.
Μοιρασμένοι όμως θα είναι οι επισκέπτες. Τρεις άντρες και τρεις γυναίκες θα είναι οι καλεσμένοι της εφετινής διοργάνωσης: από πλευράς γυναικών η ηθοποιός Καρίν Βιάρ που πρωταγωνιστεί στην ταινία έναρξης του φεστιβάλ «Οικογένεια Μπελιέ» (μια τεράστια επιτυχία στην Γαλλία), η σκηνοθέτρια Αλίς Ντελαπόρτ και η σκηνοθέτρια Κατιά Λεφκοβίτς. Από πλευράς αντρών το παρόν υα δώσουν οι Νικολά Οτεμάν (σκηνοθέτης της ταινίας «La Grèce de Christos Chryssopoulos, Petros Markaris et Ersi Sotiropoulos» /Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Ερσης Σωτηροπούλου) ο Ντ. Οελοφέν («Μακριά από τους ανθρώπους») και ο παραγωγός, σκηνοθέτης και μουσικός Νικολά Μπουσέ.
Στο τέλος θα δοθούν δυο βραβεία: τo Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα (προσφορά της εταιρείας Fischer δίδεται στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας).
H ταινία λήξης του 16ου φεστιβάλ Γαλλοφωνίας είναι η «Καινούργια φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν με τους Ρομάν Ντουρίς, Aναίς Ντεμουστιέ (διανομή στην Ελλάδα Filmtrade).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προβολή της βωβής ελληνικής ταινίας «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη (1929) με μουσική του συγκροτήματος S.W.I.M. σε μια σύνθεση της Μαριλένας Ορφανού και τραγούδι Νατάσας Γιανναράκη. Θυμίζουμε ότι η μοναδική κόπια της ταινίας βρέθηκε στην Ταινιοθήκη του Παρισιού.
Και τέλος, μια κουβέντα για το πολύ ενδιαφέρον τρέιλερ του εφετινού φεστιβάλ το οποίο σκηνοθέτησε η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου αναθέτει σε έναν έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία του). Με τον φακό της η σκηνοθέτρια φώτισε το κοινό. Στο τρέιλερ δεν βλέπουμε τίποτε άλλο από παιδιά να κοιτάζουν στην οθόνη του σινεμά και να περνούν διάφορες συναισθηματικές φάσεις: γέλιο, τρόμος, ενθουσιασμός, θλίψη.
Γιατί το σινεμά, πέρα από κάθε τι, θέλει το κοινό του.
Και το θέλει νέο.
Τιμές εισιτηρίων
* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
* Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, EMBASSY NOVA ODEON
Γενική είσοδος :6 €. Mειωμένο εισιτήριο : 5 €