Σαρωτικές φαίνεται πως θα είναι, τελικά, οι αναμενόμενες αλλαγές στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κύκλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ο Υπουργός κ. Κώστας Τασούλας ζήτησε την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της Διευθύντριας κυρίας Αννας Καφέτση.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από την ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μέρη (το Διοικητικό Συμβούλιο και την Αννα Καφέτση) με αντικείμενο τη διαρκώς αναβαλλόμενη μετεγκατάσταση του ΕΜΣΤ στο Φιξ. Με ανακοίνωσή του στα μέσα Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ κατηγόρησε την κυρία Καφέτση για αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά καταλογίζοντάς της, μεταξύ άλλων, αλλοίωση αποφάσεων και απόκρυψη εγγράφων. Παράλληλα, έγινε γνωστή η παραίτηση και της αντιπροέδρου του Δ.Σ του ΕΜΣΤ κυρίας Σοφίας Στάικου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ημέρες αργότερα, η κυρία Καφέτση κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο για κωλυσιεργία στην ανάθεση μιας σειράς μελετών αλλά και για σημαντική καθυστέρηση στην σύσταση της προαπαιτούμενης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την απορρόφηση της δωρεάς ύψους 3 εκ ευρώ. Σε δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής» (26/10) ο απερχόμενος – πλέον- πρόεδρος του Δ.Σ κ. Νίκος Κλαμαρής, πάντως, απέρριψε τα περί κωλυσιεργίας επισημαίνοντας πως οδηγός για τις κινήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η νομιμότητα. Θέση στο θέμα του ΕΜΣΤ πήρε το Εικαστικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του – κι αργότερα με συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά τους, πολλοί καλλιτέχνες , Ελληνες και ξένοι, εξέφρασαν την στήριξή τους στην κυρία Καφέτση.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, ωστόσο, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε επανειλημμένως προαναγγείλει αλλαγές οι οποίες, όπως φαίνεται, θα είναι ευρύτατης κλίμακας…