Η Πέμπτη 6 Νοεμβρίου θα είναι εφετινή Ημέρα Γαλλοφωνίας στο 550 Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Το εφετινό θέμα της Ημέρας Γαλλοφωνίας είναι «Πως τα ελληνόπουλα υιοθετουν/ αγκαλιαζουν την γαλλοφωνία και μαθαίνουν γαλλικά». Το TV5 monde στηρίζει την ενέργεια με πολλούς τρόπους γύρω από τον Πολιτισμό και ιδιαίτερα γύρω από το σινεμά με προβολές ταινιών και συναντήσεις σχετικές με την γαλλική γλώσσα και την οικονομική στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον εγώριο κινηματογράφο το γεγονός ότι με απόφαση που υπεγράφη εφέτος το Μάιο στις Κάνες (κατά την διάρκεια του εκεί φεστιβάλ), το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου θα στηρίξει με το ποσό των 800.000 ευρώ από 4 ως 8 ελληνικές ταινίες. Το ποσόν συνδρομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ανέρχεται περίπου στις 200.000 ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν τις ταινίες που θα χρηματοδοτηθούν θα παρθούν στη συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και επαγγελματιών που θα εκπροσωπήσουν το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις της Ημέρας Γαλλοφωνίας την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, αρχίζουν στις 11.00 το πρωί με την προβολή της ταινίας «Le tableau» του σκηνοθέτη Ζαν Φρανσουά Λανγκουιονί. Η προβολή θα γίνει για τα παιδιά και το TV5 monde θα δώσει έμφαση στην σημασία της εκπαίδευσης στην γαλλική γλωσσα μέσω του πολιτισμού και _κυρίως_ του σινεμά. Στις 14:45 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Girlhood» της Σελίν Σιαμά παρουσία της ηθοποιού Καριντιά Τουρέ που πρωταγωνιστεί και στις 15:00 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Κidnapping of Michel Houellebecq» (Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ) του Γκιγιόμ Νικλού.
Ανάμεσα στις προβολές των 11.00 και 14.45, στις 13.00 ο Ζενεστίν Αρνό διευθυντής μάρκετινγκ του ΤV5 Ευρώπης θα παραθέσει γεύμα στους δημοσιογράφους στο εστιατόριο ΦΡΥ της Θεσσαλονίκης με σκοπό να μιλήσει μαζί τους για τις δραστηριότητες του καναλιού.