Μποξ επί σκηνής….
Το έργο «Bitch Boxer» της Σάρλοτ Ζόζεφιν σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου, με την Ελίνα Ράζου. Τη μετάφραση υπογράφει η Δάφνη Οικονόμου. Το έργο μάς μεταφέρει στο Λονδίνο του 2012, τη χρονιά που το μποξ γυναικών γίνεται ολυμπιακό άθλημα. Η ηρωίδα, που προπονείται πάνω από μια δεκαετία με δάσκαλο τον πατέρα της, ετοιμάζεται για τον μεγάλο αγώνα. Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει, ένα τηλεφώνημα θα την κάνει να καταρρεύσει. Πρέπει όμως να τα καταφέρει. Ανάμεσα στον αγώνα μέσα στο ρινγκ και στον αγώνα της ζωής, ο μονόλογος αυτός συνδυάζει χιούμορ και ευαισθησία. Δεν είναι τυχαίο ότι βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (2013). Στη σκηνή Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, απόψε στις 21.30. Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Πορτοκάλογλου στον Πειραιά
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με τις Φτερωτές Κιθάρες, κατεβαίνει στον Πειραιά, στο PASSPORT, και σε τρεις εμφανίσεις παρουσιάζει όλα τα αγαπημένα του τραγούδια αλλά και την τελευταία δισκογραφική δουλειά του «Λιμάνια ξένα», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο. Το πρόγραμμα βασίζεται σε διασκευές παλιών τραγουδιών και περιλαμβάνει τα πιο αγαπημένα του παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, σε νέες, σημερινές, τολμηρές και λίγο «αιρετικές», κιθαριστικές εκδοχές. Το Σάββατο (25/10) και την 1η και 8η Νοεμβρίου. Στις 22.00.

ΘΕΑΤΡΟ

«Μου λες αλήθεια;»


Στο θέατρο Κάππα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το θεατρικό έργο της Φλοριάν Ζελέρ «Μου λες αλήθεια;». Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, κ.ά. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Παπαδόπουλου.Πρεμιέρα την Παρασκευή, στις 21.00. Παραστάσεις από Τετάρτη ως και Κυριακή.
Πρεμιέρα στο Χορν


Την προσεχή Παρασκευή θα δοθεί τελικά η πρεμιέρα του Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Χορν με τον μονόλογο του Ντέιβιντ Ρίντελ «Ο δικηγόρος Ντάροου» στις 21.00.
Ο «Μεγαλέξανδρος» στο ΚΘΒΕ


Η ροκ όπερα «Alexander the Great», η μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (στις 21.00) στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ. Τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Αθυρίδης και τη συν-σκηνοθεσία ο συνθέτης με τον Γιάννη Βούρο. Το λιμπρέτο, στην αγγλική γλώσσα, είναι της Alexandra Charanis. Με τον Δημήτρη Τικτόπουλο στον ρόλο του Αλέξανδρου.
«H ζάλη των ζώων»


Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή» παρουσιάζεται από την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μπίτου. Παίζουν: Αναστασία Γιαννάκη, Ειρήνη Δράκου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Αντώνης Τσίλλερ, Κωνσταντίνος Φαλελάκης. Στο θέατρο Πορεία, ως τις 6/11. Στις 21.00.
«Εβίβα!» στο Τρένο στο Ρουφ


Μετά την επιτυχία που σημείωσε στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ τον Μάιο 2014, η παράσταση «Εβίβα!» ξεκινά από την Τρίτη στο Θεατρικό Βαγόνι: δύο ηθοποιοί, δύο κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος και το ταξίδι ξεκινά. Δύο γυναίκες αφηγούνται ιστορίες εναλλάσσοντας διαρκώς το δραματικό με το χιουμοριστικό στοιχείο. Μια ιδέα της Γεωργίας Μπούρδα και της Μελίνας Σκούφου. Παίζουν: Χριστίνα Λυκοτσέτα, Βασιλική Σαραντοπούλου. Κάθε Τρίτη και Τετάρτη τις 21.00.
«Ηρωες» στο Μικρό Παλλάς


Με τον Θανάση Αλευρά να ηγείται μιας ομάδας ηθοποιών της νεότερης γενιάς επιστρέφουν οι «Ηρωες» της Ελένης Γκασούκα στο Μικρό Παλλάς. Παίζουν: Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκυ Καρατζόγλου, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ματίνα Νικολάου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αρετή Πασχάλη. Στα κείμενα συμπράττει ο Θοδωρής Αθερίδης. Πρεμιέρα την Τρίτη, στις 21.00. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.00).
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Ιδιωτικά τοπία»


Ο ζωγράφος Μανώλης Σαριδάκης παρουσιάζει μεγάλων διαστάσεων τοπία στον Εικαστικό Κύκλο (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι). Ο ζωγράφος πραγματοποιεί με τον χρωστήρα του ταξίδια του νου ως τη βαθύτερη μνήμη. Ως τις 8 Νοεμβρίου.
«Διαδρομές Επίγνωσης»


Τρεις εικαστικοί, οι Δήμητρα Σιατερλή, Αναστασία Μικρού και Ελενα Προβατά, παρουσιάζουν στον Τεχνοχώρο (Λεμπέση 4, έναντι του Μουσείου Ακρόπολης) έργα τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια βιωματική ομάδα εστιασμένη στην επίγνωση με συντονίστρια την Αγγελική Κυβέλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ. Ως τις 8 Νοεμβρίου.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Κοργιαλάς στους Αμπελοκήπους


Ο Δημήτρης Κοργιαλάς αναλαμβάνει τις Παρασκευές στο Mike’s Irish bar με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στον χώρο, με πολλά irish songs που παντρεύονται με ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους, δυτικές επιρροές αλλά και πολλές εκπλήξεις. Μαζί του ο Αργύρης Λούλατζης. Προσκεκλημένος την προσεχή Παρασκευή ο Θοδωρής Μαραντίνης από τους Onirama. Στις 22.30.
«Σατυρικόν» στη Στέγη


Το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Σατυρικόν» παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius «Satyricon», ο συνθέτης δημιουργεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα. Στην Κεντρική Σκηνή, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στις 21.00.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ



27ο Πανόραμα


Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα ΑΑΒΟΡΑ (Ιπποκράτους, στο ύψος της λεωφ. Αλεξάνδρας) και ως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα ΑΣΤΥ (πλατεία Κοραή) το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που εφέτος πραγματοποιείται για 27η χρονιά στην ιστορία του. Λεπτομέρειες προγράμματος στη σελίδα των αιθουσών.
ΒΙΒΛΙΟ
Ο Φίλιπ Κερ στην Αθήνα


Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Σκωτσέζος Φίλιπ Κερ, συγγραφέας των μυθιστορημάτων η «Τριλογία του Βερολίνου» (2012), «Μοιραία Πράγα» (2013) και «Ανθρωπος χωρίς ανάσα» (2014), από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο συγγραφέας θα συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του στο café του βιβλιοπωλείου Public στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. Συζητούν μαζί του οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Μάκης Προβατάς.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πόλη και αρχιτεκτονική


Με την ομιλία του δημοσιογράφου Δημήτρη Ρηγόπουλου αρχίζει την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Κατακουζηνού η σειρά ομιλιών «Εικόνα της πόλης» που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CF COMPANY. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μία Τετάρτη τον μήνα στις 19.30. Είσοδος ελεύθερη. Προκράτηση θέσεων: 210 9229.467

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ