«Ας σβήσει το τραγούδι. Ας σβήσει σιγαλινά το τραγούδι. Ας καταλαγιάσουν οι φωτιές, ας μαραθούν οι ξανθές φλόγες, ας ρίξουν τα φτερά τους τα μελτέμια. Στάχτη χιονίζει στα ξανθά κεφάλια, χρυσόσκονη πασπαλίζεται στην πράσινη κόμη των δασών. Αγαπημένοι, θα πεθάνουμε ένα βράδυ, και ο νους μας, που αστράφτει από τη ματιά του Θεού, θα σκοτεινιάσει σαν την απονύχτερη εκκλησία. Έτσι θα πεθάνουμε ένα βράδυ, όταν το φως της ζωής θα χαμηλώνει στον ορίζοντά μας όπως το μάτι της αδειανής λάμπας. Και την ίδιαν ώρα μιλιούνια νέες ζωές θα ξεκινούν ανυπόμονα από τις καρπισμένες μήτρες».
Γραμμένο με τη χυμώδη, ζωντανή, λαϊκή και έντεχνη γλώσσα του Στρατή Μυριβήλη, το λυρικό πεζογράφημα Το τραγούδι της Γης πρωτοκυκλοφόρησε το 1937. Είναι ένας ύμνος στο θαύμα της δημιουργίας του πλανήτη μας, στο θαύμα της δημιουργίας του ανθρώπου, ένας ύμνος στον κύκλο της ζωής.
«Και πάλι τα κυκλάμινα θα ξεφυτρώνουν κάτω από τα χινοπωριάτικα χαμόδεντρα. Και πάλι οι κύανοι θα σκάζουν τα μαβιά τους άστρα μέσα στ’ ανοιξιάτικα χωράφια. […] Σαν πέφτει η νύχτα, πάλι το τραγούδι της θάλασσας θα ξεδιπλώνει αργά και μεγαλόπρεπα τις στροφές του. […] Αγαπημένοι, ας προφτάσουμε καν να τραγουδήσουμε βροντερά, όλοι μαζί, το υπέρτατο τραγούδι των τραγουδιών, το τραγούδι της Γης» (Στράτης Μυριβήλης, Το τραγούδι της Γης, Εστία, 1998).
Θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε, δραματοποιημένο από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Κοχύλι», στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9) στην Αθήνα, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την παράσταση επιμελούνται οι Στρατής Πανούριος (σκηνοθεσία, διασκευή, ερμηνεία), Λήδα Ξυδιά (μουσική σύνθεση, κανονάκι, τραγούδι) και Βέρα Ζεύκη (ενδυματολογική και σκηνική επιμέλεια).
Με την παράσταση εγκαινιάζεται ο εφετινός κύκλος εκδηλώσεων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην οποία φυλάσσεται και το Αρχείο του Στράτη Μυριβήλη.