Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, σημείο της ταινίας «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου με την οποία θα σηκωθεί η αυλαία του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας την Τετάρτη 27 Αυγούστου, είναι ότι η ιστορία του κεντρικού ήρωά της, θυμίζει πολύ την ιστορία του ηθοποιού που τον υποδύεται.

Κάποτε, πολλά χρόνια πριν, ο Ρίγκαρ Τόμσον ήταν ένας σταρ μεγάλων εισπρακτικών επιτυχιών παίζοντας τον ίδιο σούπερ ήρωα, τον Birdman. Είχε δόξα, επιτυχία και χρήματα. Όμως ο καιρός πέρασε, οι ουλές των χρόνων άρχισαν να φαίνονται πάνω του, ο Ρίγκαρ οδηγήθηκε σιγά- σιγά στην παρακμή, μια σκέτη αποτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής του. Και τώρα, ενώ βρίσκεται στον πάτο, του δίδεται μια τελευταία ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Μια ευκαιρία που αν την αξιοποιήσει θα αποδείξει ότι είναι, επίσης, ένας πολύ καλός ηθοποιός.
Όπως ο Ρίγκαρ Τόμσον, έτσι και ο Μάικλ Κίτον, ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει στο Birdman, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ. Ας πάμε πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και θα τον θυμηθούμε ως Batman, ο πρώτος κινηματογραφικός Batman στην περιπέτεια που σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον κάνοντας θραύση στα ταμεία. Ωστόσο, μετά την δεύτερη ταινία εκείνης της σειράς, το «Ο Μπάτμαν επιστρέφει», ο Κίτον άρχισε να χάνει τον προσανατολισμό του.
Μια μετά την άλλη, οι ταινίες του βυθίζονταν στα ταμεία («Ο πολλαπλός εαυτός μου», «Η ζωή μου», «Απεγνωσμένες κινήσεις») και με την εξαίρεση κάποιων αναλαμπών όπου κρατούσε β’ ρόλους (όπως το «Τζάκι Μπράουν») ή κινουμένων σχεδίων όπου έδινε μόνον την φωνή του (οι ταινίες «Toy story 3» και «Αυτοκίνητα»), όλα έδειχναν ότι ο Κίτον έχει πλέον τελειώσει. Δεν τον βοηθούσε ούτε καν η μπέρτα του Μπάτμαν που είχε κάποτε φορέσει, διότι μετά τον Κρίστιαν Μπέιλ που έγινε ο Μπάτμαν των ταινιών του Κρίστοφερ Νόλαν, ποιος αλήθεια θυμόταν τον Μ. Κίτον;
Εξακολουθούσε να είναι πολύ καλός σε β’ ρόλους (ήταν το μοναδικό καλό στοιχείο στο σχετικά πρόσφατο ριμέικ του «Robocop») αλλά στ’ αλήθεια; Ο Κίτον ήταν πια ένας ξεχασμένος ηθοποιός, ένας συνταξιούχος σταρ. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ήρωά του στο «Birdman», η ταινία του Ινιαρίτου ίσως να σημάνει την ανάστασή του.
Στο «Birdman» συμπρωταγωνιστεί μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους η Ναόμι Γουότς, η Εϊμι Ράιαν, ο Εντουαρντ Νόρτον και ο Ζακ Γαλιφιανάκις.