Tα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, παρουσιάζονται στο φουαγιέ του 2ου ορόφου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107), από τις 18 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και συμμετείχαν σε αυτό ποιητές, συγγραφείς, εικαστικοί, μουσικοί, σκηνοθέτες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς εργαστήρια σε πέντε δημόσια σχολεία της Αττικής, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με την ποίηση του Καβάφη με βιωματικό τρόπο.
Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και η εικαστικός Ηλιάννα Σκουλάκη πραγματοποίησαν εργαστήριο στο οποίο μαθητές χρησιμοποιώντας χαρτιά, ξύλα και άλλα υλικά, δημιούργησαν σειρά αντικειμένων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.
Στο 1ο ΓΕΛ Νίκαιας, η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη και ο ζωγράφος-εικονογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας συνεργάστηκαν με τους μαθητές για να φτιάξουν ένα ξεχωριστό λεύκωμα εμπνευσμένο από τις «Θερμοπύλες» του Κ. Π. Καβάφη.
Στο 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και ο εικαστικός Κώστας Ρουσσάκης μαζί με τους μαθητές δημιούργησαν τη δική τους καβαφική γραμματοσειρά την οποία μετέτρεψαν σε στένσιλ με σκοπό να επέμβουν εικαστικά στο σχολικό χώρο. Το αποτέλεσμα; Ένα σχολείο γεμάτο ποίηση στους τοίχους.
Στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)κάλεσαν μαθητές και καθηγητές να σκεφτούν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά κομμάτια στο ιδίωμα του χιπ-χοπ. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη χιπ-χοπ Jeff Gonzalez.
Τέλος, στο 14ο Γυμνάσιο Αθηνών, ο ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης δούλεψαν μαζί με τους μαθητές για να γράψουν και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Κ.Π. Καβάφη.
Η έκθεση των έργων θα διαρκέσει από τις 18 Ιουνίου ως τις 27 Ιουλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η θεατρική παράσταση του 14ου Γυμνασίου Αθηνών θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.