Στίχοι πάνω στους τοίχους, ποιήματα γραμμένα σε χαρτιά που τα έχει πάρει ο αέρας. Το άνοιγμα της μαύρης βελούδινης κουρτίνας δίνει στον επισκέπτη μια πρώτη εικόνα: Η έκθεση «Ιδανικές «μορφές» κι αγαπημένες» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης –Μέγαρο Σταθάτου, αναπτύσσει έναν διάλογο ανάμεσα στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη και την τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας.
Είκοσι επτά ποιήματα συνδέονται με γλυπτά, αντικείμενα μικρογλυπτικής, ζωγραφικά έργα, εικόνες, συνθέτοντας τον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό κόσμο του Αλεξανδρινού. Επιχειρείται έτσι μια προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος των ποιημάτων, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η μουσειογραφική μελέτη και η σκηνογραφική επιμέλεια της έκθεσης.
Χωρισμένη σε πέντε ενότητες, η έκθεση αναπτύσσεται στους δύο ορόφους του Μεγάρου Σταθάτου. Τα πρώτα ποιήματα είναι με μυθολογικό περιεχόμενο και ακολουθούν τα ιστορικής έμπνευσης, εκείνα με το ψευδο-ιστορικό περιεχόμενο, τα επιτύμβια και τέλος όσα παραπέμπουν στη λατρεία κατά την ύστερη αρχαιότητα με σαφείς αναφορές σε εθνικές και χριστιανικές πρακτικές.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσια των δράσεων για το «Ετος Καβάφη», το οποίο και τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 80 από τον θάνατό του. Πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ΥΠΠΟ. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και από άλλα μουσεία της χώρας.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής Νικόλας Σταμπολίδης και οι κυρίες Μαρία Δόγκα-Τόλη και Μιμίκα Γιαννοπούλου.

«Ιδανικές «μορφές» κι αγαπημένες…» – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης –Μέγαρο Σταθάτου, από 27 Νοεμβρίου 2013 ως 30 Μαρτίου 2014.