Πριν από μερικούς μήνες, στο Φεστιβάλ των Καννών, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζέιμς Φράνκο παρουσίασε την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Φόκνερ «As I lay dying» («Καθώς ψυχορραγώ»). Ο κόσμος της λογοτεχνίας συγκινεί απεριόριστα τον 35χρονο ηθοποιό και σκηνοθέτη. Αυτές τις ημέρες, στη Βενετία, ο Φράνκο είναι έτοιμος για την παρουσίαση μιας ακόμη ταινίας βασισμένης σε γνωστό μυθιστόρημα, το «Child of God» του Κόρμακ Μακ Κάρθι. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός μοναχικού, αντικοινωνικού άντρα με ταλαιπωρημένα παιδικά χρόνια ο οποίος είναι ανίκανος για οποιαδήποτε κοινωνική επαφή και σιγά-σιγά οδηγείται στο έγκλημα και στην αυτοκαταστροφή. Ο Φράνκο παίζει μεν στην ταινία του αλλά δεν υποδύεται τον βασικό ήρωα Λέστερ Μπάλαρντ, που είναι ένας από τους πρώτους σοβαρούς ρόλους του ηθοποιού Σκοτ Χέιζ.
Είναι γεγονός ότι ο Τζέιμς Φράνκο έλκεται πολύ από τα βιβλία και γενικότερα από τον κόσμο της λογοτεχνίας, τόσο πίσω από την κάμερα, ως σκηνοθέτης, αλλά και ως ηθοποιός. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε κάνει το master του στην ποίηση, ενώ υποδυόταν τον Αλεν Γκίνσμπεργκ στην ταινία «Το ουρλιαχτό» των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρεϊ Φρίντμαν. Αυτή την περίοδο, μαζί με την προώθηση του «Child of God», ασχολείται πυρετωδώς με τον «Μπουκόφσκι», τη δική του ματιά πάνω στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι («Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας», «Γυναίκες», «Ταχυδρομείο» κ.ά.). Σύμφωνα με τον ίδιο τον Φράνκο η ταινία θα δίνει έμφαση στην ταλαιπωρημένη εφηβεία του συγγραφέα, η οποία πολύ πιθανόν να διαμόρφωσε τον δύσκολο χαρακτήρα του: παραμορφωτική ακμή, κακοποίηση από τον πατέρα του, εθισμός στο αλκοόλ.
Οπως είπε ο Φράνκο στο «Βήμα» κατά τη διάρκεια του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, όταν ήταν μικρός οι γονείς του τού διάβαζαν διαρκώς ιστορίες και το γεγονός ότι η μητέρα του είναι επίσης εκδότρια έπαιξε τον ρόλο του στην αγάπη που επρόκειτο να αποκτήσει για τον κόσμο των ιδεών και των λέξεων. Θυμάται ακόμη και σήμερα ότι ένα από τα πρώτα βιβλία που του διάβαζαν στο κρεβάτι όταν ήταν μικρός είναι το «Χόμπιτ», prequel του «Αρχοντα των δαχτυλιών».

Θυμάται επίσης τη χροιά της φωνής του πατέρα του ενώ τον οδηγούσε στο περιπετειώδες σύμπαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν που προσφάτως είδαμε και στον κινηματογράφο. Ο πατέρας του άλλωστε ήταν εκείνος που του είχε συστήσει πρώτος το μυθιστόρημα «Καθώς ψυχορραγώ», και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Φράνκο είχε μπλέξει και έπρεπε να κόψει από τις παρέες του. Το διάβασε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας και από τότε έμεινε στην καρδιά του. Και όσο για το πρώτο βιβλίο που θυμάται να διαβάζει μόνος του, ήταν ένα εξίσου μοναδικό, αν και πολύ διαφορετικό σύμπαν της λογοτεχνίας. Ηταν ο κόσμος του «Μάγου του Οζ» που ο αμερικανός συγγραφέας Λ. Φρανκ Μπάουμ περιέγραψε με φόντο τη μυστηριώδη χώρα του Οζ –εκεί όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ποιος θα περίμενε ότι ο Φράνκο θα υποδυόταν δεκαετίες αργότερα τον πασίγνωστο μάγο της λογοτεχνίας στο πρόσφατο «Οζ Μέγας και Παντοδύναμος».


«Διάβασα για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Φόκνερ όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου»
είπε ο Φράνκο για την ιστορία των μελών μιας οικογένειας που προσπαθούν να θάψουν τη μητέρα τους στην αμερικανική επαρχία της οικονομικής κρίσης στη δεκαετία του 1930.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 30 Αυγούστου 2013

HeliosPlus