από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Γιατί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αμφίπολη

Εδώ ο Αλέξανδρος… Εκεί ο Αλέξανδρος… Πού είναι ο Αλέξανδρος;
Γιατί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αμφίπολη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τι  χρειάζεται  η Ιστορία αν τα  παραμύθια   είναι  περισσότερο  δελεαστικά  και  πιστευτά; Προφανώς  για να  αποκοιμίζουν τους ανθρώπους. Ματαίως αρχαιολόγοι και  ιστορικοί  προσπαθούν αυτές  τις  ημέρες να αντιπαρατάξουν ιστορικές  πηγές  και  γνώση  αιώνων για τα γεγονότα  που  ακολούθησαν  μετά τον  θάνατο  του  Μεγάλου  Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα  το 323 π.Χ.  ως την  ταφή του,  η  οποία  επ΄ ουδενί  αναφέρεται  ότι  μπορεί να  είχε  γίνει στην Αμφίπολη.   Από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και εν  συνεχεία  πέραν των ελληνικών συνόρων - ας είναι καλά το διαδίκτυο -  βοά ο  κόσμος,  ότι σ΄ αυτόν τον εντυπωσιακό  πράγματι,  τύμβο  της Αμφίπολης,  που  ανασκάπτεται τα  τελευταία  δύο χρόνια   βρίσκεται  θαμμένος  ο  Μέγας Αλέξανδρος.  Από  πού  κι ως  πού; Μα,  ένας  τόσο  μεγάλος  τύμβος  μόνον έναν  πολύ  μεγάλο  βασιλιά  θα  μπορούσε να  κρύβει,  είναι  η αφελής  απάντηση,  η  οποία  μάλιστα γίνεται  πιστευτή!

Ούτε  η χλιαρή  ανακοίνωση  του  υπουργείου  Πολιτισμού έχει  βάλει τα  πράγματα στη  θέση  τους. «Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη»,  αναφέρει.  Από τη  μεριά της όμως  η  προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του τύμβου κυρία Αικατερίνη Περιστέρη  μπορεί να  μην  έχει αναφερθεί ποτέ  δημοσίως  στον Μέγα Αλέξανδρο (σημειωτέον  πέρυσι διαρρεόταν  η  πληροφορία  ότι  πρόκειται  για τον  τάφο της  Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ ΄) αλλά  ούτε και εμφανίσθηκε να το  διαψεύσει. Και  από την  άλλη οι αρχές της  πόλης  κάνουν  ό,τι μπορούν για να συνδαυλίσουν την  υπόθεση,  προφανέστατα για  λόγους,  που ουδεμία σχέση  έχουν με την αρχαιολογία και την ιστορία αλλά με την προσωπική προβολή.

Επί των γεγονότων  τώρα:  Ο  τύμβος  που  αποκαλύπτεται στη  θέση  Καστά της Αμφίπολης  διαθέτει κτιστό περίβολο εξαιρετικής κατασκευής, που  φθάνει σε  ύψος  τριών   μέτρων  και αποτελείται από βάσεις,  ορθοστάτες,  ανωδομή  και  επιστέψεις  από λευκό  μάρμαρο  της  Θάσου. Η  περιφέρεια του  τύμβου  είναι περί τα 500  μέτρα  από τα  οποία  έχουν ανασκαφεί τα 405 ενώ  η χρονολόγησή του ορίζεται στα τέλη του 4ου  π.Χ. αιώνα.  Στα  μεταγενέστερα της κατασκευής  του χρόνια  όμως  το μνημείο  καταστράφηκε  με  αποτέλεσμα να  έχουν  χαθεί πολλά αρχιτεκτονικά  μέλη  του,  κάποια  από τα  οποία εντοπίσθηκαν  από την  έρευνα  της Εφορείας  σπαρμένα στην περιοχή  όπου  βρίσκεται  ο περίφημος  Λέων  της Αμφίπολης. Μία  εκδοχή  μάλιστα  τον  θέλει  να  ήταν  τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου  τύμβου.  Ας  σημειωθεί  όμως   ότι  ο  τύμβος της Αμφίπολης   δεν  είναι νέο «εύρημα»,  αντίθετα   οι πρώτες  ανασκαφές στη θέση Καστά  είχαν αρχίσει στην  δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη. 

 Το κυρίως ερώτημα, τι  μπορεί να  εμπεριέχει  η  τούμπα δεν  μπορεί να  απαντηθεί  άμεσα, λόγω της  πολύχρονης  ανασκαφής που  θα  απαιτηθεί  και  αντίστοιχα ενός μεγάλου προϋπολογισμού  σε  εποχές ισχνών αγελάδων. Σε  κάθε περίπτωση όμως, σοβαροί αρχαιολόγοι και  γνώστες  της  μακεδονικής  γης υποστηρίζουν,  ότι  ναι  μεν το  μνημείο  είναι  σημαντικό,  όχι  όμως,  ουδεμία  έχει  σχέση με τον  Μέγα Αλέξανδρο.  

Σύμφωνα  με τις αρχαίες  πηγές δύο  χρόνια  μετά τον θάνατο  του Αλέξανδρου - διάστημα  κατά το  οποίο  εκείνος είχε  ταριχευθεί  ενώ ταυτόχρονα  κατασκευαζόταν η  πολύτιμη,  χρυσή  αρμάμαξα για την  μεταφορά του -   άρχισε η  πορεία  από τη Βαβυλώνα προς το  μαντείο του Αμμωνα, όπως  θεωρείται  ότι  ήταν η επιθυμία του. Την  άμαξα ακολουθούσε  και προστάτευε  στρατιωτική φρουρά αλλά και μεγάλη τεχνιτών  είτε  για να  ανοίγουν δρόμους  είτε  για να επισκευάζουν την κατασκευή. 

Κατά τον Διόδωρο όμως  στα  σύνορα Συρίας  και Αιγύπτου  συνάντησε  την πομπή ο Πτολεμαίος και  «έκλεψε»  τη  σορό,  την  οποία και μετέφερε στην Αλεξάνδρεια  θέλοντας  να  ισχυροποιήσει  έτσι τη  θέση του στην  περιοχή αυτή  ιδρύοντας  ένα  ανεξάρτητο  βασίλειο.  Γιατί αν ο Περδίκκας  είχε  το δακτυλίδι του Αλέξανδρου  εκείνος  είχε τον  ίδιο!  Σύμφωνα  με τον  Κούρτιο  εξάλλου η  σορός του Αλέξανδρου  δεν  μεταφέρθηκε  κατ΄ ευθείαν στην Αλεξάνδρεια αλλά πρώτα στην  Μέμφιδα  ώσπου να  κατασκευαστεί το  λαμπρό  τέμενος που θα την φιλοξενούσε.  Πρόκειται για το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο,  που  έμεινε γνωστό  στην Αλεξάνδρεια ως «Σώμα» ή «Σήμα».

Πολλοί  ήταν οι γνωστοί  άνδρες  που επισκέφθηκαν το  μαυσωλείο στη συνέχεια, μεταξύ των  οποίων ο Iούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ. σύμφωνα με μαρτυρίες του Σουετόνιου και του Λουκιανού (λέγεται  ότι  έσπασε ένα κομμάτι τής μύτης τού νεκρού ήταν πήγε να τον αγγίξει),  ενώ ο  Αύγουστος κατέθεσε στεφάνι μετά την νίκη του κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στο Ακτιο το 31 π.Χ. και την κατάκτηση της Αλεξάνδρειας το 30 π.Χ. Αναφέρεται  μάλιστα  ότι,  όταν οι οδηγοί του θέλησαν να τον πάνε και στους τάφους της Πτολεμαϊκής Δυναστείας,   εκείνος  απάντησε  πως  «Ηρθα να δω έναν βασιλιά και όχι νεκρούς». Λίγο νωρίτερα  πάντως  η  Κλεοπάτρα  είχε  αφαιρέσει  μεγάλη ποσότητα χρυσού από τον τάφο, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για τις  ανάγκες του πολέμου  της  εναντίον της Ρώμης.  Και νωρίτερα  αυτής ακόμη, ένας  άλλος  Πτολεμαίος, ο επονομαζόμενος Παρείσακτος ή Κόκκης (107-68 πΧ) είχε αντικαταστήσει το χρυσό φέ­ρετρο με γυάλινο.

Πολλές  ακόμη αναφορές  υπάρχουν για τον τάφο  του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια,  οι  οποίες  σταματούν ωστόσο  απότομα στα  τέλη  του 4ου μ.Χ. αιώνα,  όταν στην μεγάλη επίθεση των χριστιανών της πόλης  υπό τον πατριάρχη Θεόφιλο  εναντίον  των  εθνικών ισοπεδώθηκαν το Σεράπειον, το Μουσείον και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας  ενώ το μαυσωλείο «εξαφανίσθηκε»  μέσα στα χαλάσματα… Λίγο αργότερα  έτσι ο  Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα  μπορούσε να  πει με  ειρωνεία το  περίφημο «Πού γαρ, ειπέ μοι, το Σήμα Αλεξάνδρου;».

Εκτοτε ο τάφος  του  Μεγάλου Αλεξάνδρου  αναζητείται στα  πιο  πιθανά  αλλά  και  απίθανα  μέρη. Από την  έρημο Σίουα της Αιγύπτου  (όπου η  χώρα  έγινε  διεθνώς ρεζίλι εξ αιτίας ελληνίδας αρχαιολόγου  που  ισχυριζόταν  ότι είχε  βρει τον Αλέξανδρο)  ως τη  Βενετία  στον ναό του Αγίου  Μάρκου  κι  από εκεί ως το Ουζμπεκιστάν  ή και ως την Αυστραλία. Κατόπιν αυτών φυσικά,  γιατί  όχι στην Αμφίπολη, ίσως αναρωτηθούν  κάποιοι,  μόνον  που  η  πιθανότητα μιας επικείμενης  γελοιοποίησης  - στο  κάτω - κάτω μπορεί ο  τύμβος  να  είναι  απλώς …κενός - καλόν θα  είναι να  βρίσκεται στο  μυαλό καθενός.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντικό εύρημα ο ρωμαϊκός τάφος που βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο 
Αμφίπολη: Στο φως σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου 
 
 
σχόλια (154)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ | 21/11/2014 16:28
  Διαβασα με προσοχη ολα τα σχολια σας..........σας ενημερωνω οτι βρεθηκε ο ταφος του Αλεξανδρου απο τον Ανδρονικο,,,και κατοπιν βαπτισματος σε συνεργασια με την τοτε Πολιτικη Ηγεσια,,,ονομαστικε ταφος του Φιλιππου,του Πριγγιπα,και της Περσεφονης..το 273 πχ ο Βασιλειας της Ηπειρου Πυρρος κατελαβε την Μακεδονια και σιλησε ολους τους Βασιλικους ταφους στισ Αιγες,διασκορπιζοντας τα οστα των Βασιλικων οικογενειων στους γυρω αγρους.Μεχρι το 323 πχ οι 3 ταφοι της Βεργινας ηταν εντελως αδιοι....μετα κατοπιν εντολης της Ολυμπιαδας(αγνωστο ποτε χρονολογικα) τοποθετηθηκαν τα κτερησματα και τα οστα στην λαρνακα του Αλεξανδρου στον κυριως ταφο,,και η λαρνακα με τα οστα της Ρωξανης στον προθαλαμο......
  Nikos Kavala
  απάντηση24
   
   
  Κρίμα | 17/10/2014 22:32
  Κυρία αρθρογράφε, διακατέχεσαι από μια άρνηση και μια σιγουρια, η οποία πηγάζει μόνο από τα πιστεύω των αλλόθρησκων. αφήστε μας να ζούμε στο όνειρο μας. εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην Αμφίπολη είναι ο Αλέξανδρος. 2 -3 ερωτήσεις.... 1. Τέτοιο μεγαλειώδες κατασκεύασμα σε ποιόν αρμόζει? 2. η Ολυμπιάδα υπήρχε περίπτωση να αφήσει το παιδί της για τον οποίο είχε παθολογική αγάπη σε ξένα εδάφη? 3. Η σωρός του Αλέξανδρου, εκλάπη από τον Πτολεμαίο!!!! Τι ήταν? κανένα κέρμα και κλάπηκε? ο Πτολεμαίος πήρε τον Αλέξανδρο και έτσι απλά έφυγε? χωρίς να τον καθαρίσουνεπί τόπου? 4. ο Πτολεμαίος για λόγους γοήτρου μηπως πήρε άλλο πτώμα και το παρουσιαζε για τον Μέγα? 5. Είστε σίγουρα Ελληνίδα?
  Κώστας Ελλήσποντος Κοζάνης
  απάντηση183
   
   
  Τύμβος | 13/10/2014 13:38
  Έπειτα από αναζήτηση για φωτογραφίες της siwa (Αίγυπτος) είδα έναν ...τύμβο παρόμοιο με αυτόν της Αμφίπολης. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Siwaoasis.JPG
  geop
  απάντηση24
   
   
  οέλει αρετή και τόλμην η ελευθερία | 30/09/2014 21:40
  Αγαπητοί συμπολίται, απόκαλύπτει την μεγάλην έκπληξιν η αρχαιολογική ακαπάνη στον τύμβο της Αμφιπόλεως.Ο μέγας στρατηλάτης εποπτεύει του υπερπέραν. Λάμπει ως η αστροφεγγιά ο Ελληνισμός και τα κορίτσια από τις Καρυές καλλωπίζουν τον ορίζοντα του Ελληνικού ιδεαλισμού που κυματίζει στα Ημωδά όρη (Ιμαλάϊα) και στέλνει στην οικουμένη το μήνυμα ότι "η Ελλάς αλής γιγνομένη μεγάλη χείρ συνάγεται". Κρίμα που τέτοια δόξα μας βρίσκει στου μνημονίου το κατάντημα. Στην θέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου επετρέψαμε να μας κυβερνούν οφικιάλοι του Γερμανικού Ιμπεριαλισμού. Ήρθε η ώρα να κόψουμε τις αλυσίδες, ήρθε η ώρα της μεγάλης προσταγής. Κάλλιό 'ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή
  Λέων Καπελίτης
  απάντηση86
   
   
  Η Ελληνίδα μάνα | 08/09/2014 21:34
  Ποιος πιστεύει ότι η Ελληνίδα μάνα του δυνατότερου κράτους του κόσμου εκείνη την εποχή θα άφινε τον γιό της να ταφεί στα ξένα και να μην τον δει καν μετά τον θάνατό του. Εγώ πάντως ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτε ας περιμένουμε και ο τάφος θα μιλήσει μόνος του και ας μην βζάζουμε συμπεράσματα.
  derrose13
  απάντηση337
   
   
  Μια ζωή ανθέλληνες | 08/09/2014 20:51
  Είμαι σίγουρος ότι η αρθρογράφος ....αγαπάει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εγώ πάντως δεν είμαι χρυσαυγίτης. ΕΙΜΑΙ Ε Λ Λ Η Ν Α Σ.
  sixomikron
  απάντηση2913
   
   
  ellas | 08/09/2014 05:45
  Exei vrethei.edw k meres stin thessaloniki stia anaskafes gia t metro k den exoun bgei n poune tipota
  me
  απάντηση49
   
   
  Λάθη | 07/09/2014 11:48
  Αναφέρεστε συνεχώς στις πηγές του Διόδωρου που αποδεδειγμένα έχει πολλά λάθη και ασάφειες στις διηγήσεις του ( κοινώς σάλτσες) .Ποιος άλλος ιστορικός αναφέρεται σε κλοπή της σωρού απο τον Πτολεμαίο? Σαφώς δεν ''κολλάνε'' οι ιστορικές πηγές και οτι έχει διδαχθεί με την περίπτωση της Αμφίπολης και του Μ. Αλέξανδρου , αντιθέτως με εκείνη του Αρχέλαου ίσως της Ρωξάνης κλπ . Αλλά απο την άλλη βρείτε μου μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη ( Φαραώ , Φίλιππος κλπ ) που έγινε με οδηγό τις ιστορικές πηγές . Οι 9 στις 10 έγιναν απο τυχαία περιστατικά που στη συνέχεια ανέτρεψαν τις καταγεγραμμένες πηγές ή τις προφορικές ιστορίες .
  Ag
  απάντηση193
   
   
  ΑΣ ΕΠΛΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. | 22/08/2014 19:44
  ΟΠΩΣ ΛΕΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΜΑΤΑ. ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΣΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ... Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ.
  ΜΕΓΑΣ
  απάντηση3413
   
   
  Αμφίβολα ο Τάφος της Ρωξάνης και γιου. | 18/08/2014 14:56
  Είναι γνωστό πως όταν ο Κάσσανδρος διέταξε να σκοτώσουν την Ρωξάνη και τον γιο της, Αυτό συνέβη ναι μεν στην Αμφίπολη, αλλά διασκορπίστηκαν !, ( Διο. Σικελιώτης, Στράβων, Ιουστίνος). Εάν αυτό αληθεύει, τότε για ποιον λόγω να φροντίσει για μια τέτοια μεγαλοπρεπή ταφή, και γιατί να την χρηματοδοτούσε.
  Konstantinos
  απάντηση287
   
   
  στον σχολιογράφο Δεινοκράτη | 16/08/2014 11:04
  Η φαντασία μας εκδηλώνεται με περισσή ποικιλία, ελευθερία και δύνμη. Αλέξανδρος κι αν πέθανε την έννοια μας την έχει. Το μεγαλείο του τό έπλασε ο θεός και ο Αριστοτέλης. Ένιωθε ότι θα τον δολοφονούσαν όπως τον πατέρα του, ο θανατός του δεν ήταν ακαριαίος, άρα είχε χρόνο να θυμηθή που τού ' λεγε ο δάσκαλος: Ο ξένος και ο πόταμος τον τόπο τους γυρεύουν. Νοστάλγησε την πατρίδα του και τους συντρόφους στον Θηβαϊκό στρατό, και θα γύριζε έστω και νεκρός πίσω. Εκείνος που έχυσε το νερό στην έρημο δεν θα θα λησμόναγε τη μάννα, το δάσκαλο, την πατρώα γη και τους εφεστίους θεούς. Δεν θα αποκαλυφθή ο τάφος του, γιατί θα καταρρεύσουν τα είδωλα που στήθηκαν μετά τον θάνατό του. Και νεκρός μας δίνει ζωή.
  Λέων Καπελίτης
  απάντηση3610
   
   
  Γιατί όχι στην Αμφίπολη; | 15/08/2014 19:02
  Οι ιστορικές πηγές δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες αφού αποτελούν απλές αναφορές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Ο τάφος δεν έχει βρεθεί, άρα μπορεί να είναι οπουδήποτε βρεθούν αντικείμενα και γενετικό υλικό που να ανήκουν αποδεδειγμένα στον Αλέξανδρο. Όλα τα άλλα μπορεί να είναι μυθοπλασίες του Διόδωρου, του Σουεντόνιου, του Λουκιανού ή οποιουδήποτε άλλου παραμυθά της κάθε εποχής. Οι αποδείξεις είναι που μετράνε, όχι τα λόγια!!!
  Δύσπιστος
  απάντηση3019
   
   
  αλεξανδροσ | 14/08/2014 21:35
  εγω πιστευω οτι ηρθε η ωρα να εμφανιστει το λειψανο γιατι τωρα η μαλλον ποιος πηρε την αποφαση να το εμφανισει η και που ηταν τοσο καιρο,δεν ξερω?το θεμα ειναι αλλου αν εμφανιστει θα το προσκυνησεις η οχι.το μονο σιγουρο ειναι οτι θα μαζευτει πολυς κοσμος και θα ερθουν πολλοι σε ριξη
  περαστικος
  απάντηση416
   
   
  ....αναρωτιεμαι για την αμφιπολη | 14/08/2014 20:11
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ `Η ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ` `Η ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ `Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΟΠΩΣ Κ ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝΤΩΝ Κ ΤΩΝ ΑΔΑΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ Κ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ Κ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΝ΄-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΔΕΙ`Α ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ-ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΞΗΦΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΕΝΗ Κ ΑΠΤΗΝ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΥΡΗΜΑ ΟΠΟΙΟΣ Κ ΝΑΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΚΟΜΑ Κ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.ΤΕΛΕΙΑ Κ ΠΑΥΛΑ.Υ.Γ.ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑΜΑΣΤΑΝ ΠΙΟ ΜΟΝΟΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ....ΦΟΒΟ....???
  ΗΛΙΑΣ Π.
  απάντηση274
   
   
  καμενα μυαλα | 14/08/2014 19:54
  Προβοκατορισα προβοκατορισα αντε να χαθεις
  I.G.I
  απάντηση88
   
   
   
  ψεκασμοί... | 14/08/2014 19:11
  Ο παραλογισμός των περισσοτέρων σχολίων απλώς αποδεικνύει πως πράγματι κάποιοι σας ψεκάζουν... Τι ακριβώς δεν αντιλαμβάνεστε μερικοί; Οι ιστορικές πηγές που παραθέτει η κ. Θερμου είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αν υπάρχει ακόμα) βρίσκεται κάπου στην Αίγυπτο. Ο συγκεκριμένος τάφος στην Αμφίπολη, πιθανότατα περιλαμβάνει κάποιο σημαντικό πρόσωπο, σύγχρονο του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά μέχρι εκεί. Τα υπόλοιπα που λέτε είναι ιστορίες για αγρίους και παραμυθάκια για ιθαγενείς.
  csk
  απάντηση3138
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  για λόγους ασφαλείας αλλού μετεφέρετο η σορός του Αλεξάνδρου και αλλού διεδίδετο ότι μεταφέρεται | 14/08/2014 18:03
  Χρησιμοποιώ το σχόλιο του Λέων Καπελίτη γιατί έκανα ακριβώς την ίδια σκέψη. Είναι πολύ πιθανή αυτή η εκδοχή. Αφού η σωρός του είχε τέτοια αξία θα τη μετέφεραν κρυφά για να αποφύγουν τις επιθέσεις ενώ θα έκαναν μια εικονική μεταφορά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Κι εγώ αυτό θα έκανα. Πολύ βέβαιος είσαι αρθογράφε λες και ήσουν παρών. Να είσαι και λιγάκι πονηρός. Άλλωστε ο Αλέξανδρος ήταν πανέξυπνος, θα είχε μεριμνήσει και για αυτό.
  Δεινοκράτης
  απάντηση6918
   
   
  η ελπίδα είναι πάντα ένα καλό βήμα | 14/08/2014 14:40
  Μέμνησθε του προ ώρας αποσταλέντος μηνύματος, κ. διευθυντά.
  Λέων Καπελίτης
  απάντηση105
   
   
  Πιθανότητες | 14/08/2014 14:19
  Ο Δεινοκράτης ήταν στενός φίλος του Αλέξανδρου Αυτός τον είχε πάρει μαζί του στην εκστρατεία εντυπωσιασμένος από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του και τον χρησιμοποιούσε μόνο για μεγάλα έργα Στον Δεινοκράτη αποδίδεται ο φάρος της Αλεξάνδρειας το σχέδιο της πόλης ακόμα η ανακατασκευή του ναού της Εφέσου και άλλα μεγάλα έργα υπό την αιγίδα του Αλέξανδρου Άρα το πιθανότερο είναι και ο τύμβος της Αμφίπολης να έγινε με εντολή του Αλέξανδρου για την οικογένεια του η για τον ίδιο θα το μάθουμε
  Αντώνης
  απάντηση454