από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Τριάντα αρχαίες άγκυρες δίνουν μαρτυρία για τους καρχηδονιακούς πολέμους

Βρέθηκαν μπλεγμένες στον βυθό κοντά στην Παντελερία της Σικελίας
Τριάντα αρχαίες άγκυρες δίνουν μαρτυρία για τους καρχηδονιακούς πολέμους
Οι άγκυρες εντοπίσθηκαν πλησίον της Παντελερίας, το μικρό νησί κοντά στη Σικελία, και προέρχονται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από τους Καρχηδονιακούς πολέμους.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Περισσότερες από 30 αρχαίες άγκυρες μπλεγμένες μεταξύ τους στον βυθό της θάλασσας κοντά στη Σικελία μιλούν για ένα πόλεμο που διήρκεσε χρόνια και άλλαξε την Ιστορία. Οι άγκυρες εντοπίσθηκαν πλησίον της Παντελερίας και προέρχονται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους από τους Καρχηδονιακούς πολέμους - τρεις για την ακρίβεια - πολλά επεισόδια των οποίων διαδραματίσθηκαν στα νερά της περιοχής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λεονάρντο Αμπέλι αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι, οι άγκυρες είναι μία εντυπωσιακή απόδειξη των ισχυρών συγκρούσεων μεταξύ των Ρωμαίων και των Καρχηδονίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Καρχηδονιακού πολέμου (264 - 241 π.Χ.) για την επικράτηση στη Μεσόγειο.

Οι άγκυρες βρέθηκαν σε βάθος μεταξύ 50 και 80 μέτρων σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, το Kάλα Λεβάντε και όπως αναφέρει ο Αμπέλι θα πρέπει να είχαν εγκαταλειφθεί σκόπιμα. Γιατί τα καρχηδονιακά πλοία κρύβονταν φυσικά, από τους Ρωμαίους και σε περίπτωση κινδύνου δεν θα μπορούσε να χάσουν χρόνο προσπαθώντας να ανασύρουν τις βαριές άγκυρες από τέτοια βάθη.

Ανάμεσα στην Αφρική και τη Σικελία, η Παντελερία είχε γίνει το το μήλο της Εριδος μεταξύ των δύο αντιπάλων κατά τη διάρκεια του 3ου π.Χ. αιώνα. Η Ρώμη είχε καταλάβει το μικρό νησί στον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο το 255 π.Χ. με έναν στόλο 300 πλοίων αλλά έναν χρόνο αργότερα το έχασε. Κατά τη διάρκεια όμως αυτού του πολέμου οι Καρχηδόνιοι που στάθμευαν τα πλοία τους κοντά στην Παντελερία δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κρύβονται στη βόρεια ακτή και να προσπαθούν να ξεφύγουν. Και για να γίνει γρήγορα αυτό ήταν αναγκασμένοι να κόψουν τα σχοινιά από τις άγκυρες και να τις αφήσουν στη θάλασσα όπου έριξαν επίσης μεγάλο μέρος του φορτίου τους, προκειμένου να ελαφρύνουν τα σκάφη για να κερδίσουν ταχύτητα. Και πράγματι κοντά στις άγκυρες η ομάδα του Αμπέλι εντόπισε στο Πούντο Τρασίνο πολλά αγγεία κατά ομάδες.

Πριν από δύο χρόνια άλλωστε, οι ίδιοι αρχαιολόγοι ανέσυραν από βάθος 20 μέτρων περί τα 3.500 χάλκινα φοινικικά κέρματα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 264 και 241 π.Χ. ακριβώς δηλαδή στην περίοδο του Α΄ Καρχηδονιακού πολέμου. Το γεγονός μάλιστα, ότι έχουν όλα την ίδια εικονογραφία υποδηλώνει ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για πληρωμές, ενδεχομένως για την υποστήριξη ομάδων εναντίον των Ρωμαίων. Το καρχηδονιακό πλοίο, που προφανώς τα μετέφερε στη Σικελία πόντισε σκόπιμα τα χρήματα σε μικρό βάθος προκειμένου να επιστρέψει και να τα πάρει. «Κοντά στα νομίσματα είχαμε βρει μία μεγάλη πέτρινη άγκυρα με τρεις τρύπες και έναν κορμό δέντρου, που πιστεύουμε ότι σηματοδοτούσαν το σημείο όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός» λέει ο Αμπέλι. Σε λίγες ημέρες εξάλλου ξεκινά νέα έρευνα στην περιοχή αυτή.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι αρχαίες αγκυρες στο βυθό της θάλασσας.ΐν | 27/06/2014 12:25
  Τι ήταν τελικά οι ανευρεθείςες αγκυρες; Λίθινες ή μεταλλικές; Καθηγητής Γιώργος Βαρουφακης
  Γιώργος Βαρουφακης
  απάντηση134
   
   
  Μικρές διορθώσεις και συμπληρώσεις | 09/07/2013 11:15
  Το νησί (που στην δορυφορική φωτογραφία δεν φαίνεται καν, διότι είναι πιο νοτιο-δυτικά της Σικελίας) κατοικήθηκε από τους Καρχεδονίους που την έλεγαν Κόσσυρα. Στη βυζαντινή εποχή μετονομάσθη Πατελαρέας δηλαδή χελώνα, από που προήλθαν και η σικελική ονομασία Παντιδδαρία και η ιταλική Παντελλερία, όπως μαρτυρείται από μια επιγραφή στα ερείπια μιάς μονής στο νησί.
  Θεόκριτος
  απάντηση431