Η Αθήνα από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους. Κυρίως η Αθήνα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Αυτή είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία (Εστία, 2012) των ιστορικών Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος), την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.
Η Αθήνα με τα αρχαία μνημεία, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα νεοκλασικά αρχοντικά, με τις ταβέρνες, τα καφέ και τις πλατείες της, τα στάδια και τις λεωφόρους της, τα εμπορικά καταστήματα και τα πνευματικά κέντρα. Ο τόμος περιγράφει διαδρομές στη σύγχρονη Αθήνα και αναπλάθει την Αθήνα του παρελθόντος μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και λογοτεχνικές αφηγήσεις, διασώζοντας στη μνήμη συμβάντα που σχετίζονται με γεωγραφικά και αρχιτεκτονικά τοπόσημα της πόλης μας οριστικά χαμένα (όπως τα ποτάμια Ιλισός και Κηφισός, τα πρώτα ξενοδοχεία στην Αιόλου, το καφενείον «Η ωραία Ελλάς», το παλιό Δημοπρατήριο στου Ψυρρή, το καφέ του Λουμίδη στο κέντρο) αλλά και εικόνες της παλιάς αθηναϊκής ζωής (όπως οι θεατρικές παραστάσεις επί Όθωνος, οι καντάδες στην Πλάκα, τα λαϊκά θεάματα στους δρόμους, οι εκδρομές με άμαξα στα Πατήσια), που βαθαίνουν τη γνώση μας για την πόλη και την ιστορία της σε μια περίοδο που το σώμα της ελληνικής πρωτεύουσας και ιδιαίτερα το αθηναϊκό κέντρο είναι ευάλωτο στην απαξίωση, στους βανδαλισμούς και στην ερημοποίηση.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δημοσιογράφος και αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος.