Η πόλη των ανθρακωρύχων στην Αγγλία, το Newcastle, μπορεί να είναι σίγουρα υπερήφανο για δύο πράγματα. Τουλάχιστον. Για την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα και τον Eric Burdon. Τον θρύλο της ροκ, την ψυχή των Animals. H ποδοσφαιρική ομάδα συμπληρώνει φέτος 121 χρόνια ζωής. Ο Eric 72. Η διαφορά τους είναι 49 χρόνια όσα και αυτά του γερόλυκου στη ροκ μουσική. Είναι ίσως λίγο παραπάνω τα χρόνια του στη μουσική αλλά και η Newcastle έπαιξε και αυτή κάποια παιχνίδια πριν ιδρυθεί επισήμως.

Θα αρκούσε μόνο η διασκευή του παραδοσιακού κομματιού των Animals «The house of the rising sun» από τα κλασικότερα κομμάτια της ροκ ανθολογίας για να μείνει ο Eric Burdon με το συγκρότημά του στην ιστορία. Άλλωστε σύμφωνα με το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Rolling Stone, βρίσκεται στην 57η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Ποιος να το περίμενε όταν εγκατέλειψε τις σπουδές του στην φωτογραφία για να δουλέψει κατά περιόδους ως ταχυδρόμος και διακοσμητής. Αλλά η μουσική και συγκεκριμένα το rhythm ‘n’ blues κυλούσε πάντα στις φλέβες του. Οπως το αλκοόλ και οι… γυναίκες. Αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος.
Τον Eric Burdon, τον γνώρισα χρόνια πίσω σε μια συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με αφορμή μια συναυλία του στα τέλη των 90ς στην Ελλάδα. Ηταν αυτός που φανταζόμουν. Ενας μάγκας της εργατικής τάξης. Ομιλητικός, με μια μπίρα στο χέρι γενναιόδωρος στο τρόπο που σου μίλαγε. Με κοιτούσε ίσα στα μάτια και μου μιλούσε για αυτό που αγαπά. Τη μουσική και τη ζωή. Τα άλλα τα κρατώ για μας.
Ολόκληρη αυτή η σπουδαία πορεία του Eric Burdon, κατά τη διάρκεια τεσσάρων και πλέον δεκαετιών rock’ n’ roll ιστορίας, έχει εμφανισθεί σε περισσότερες από 100 τηλεοπτικές & video Κανάλια όπως το BBC, το MTV, το VH1, και το Granada TV, και εκπομπές όπως το Ready – Steady – Go!, το Hullabaloo, το Tube, το American Bandstand, το Solid Gold, και το David Letterman Show έχουν φιλοξενήσει τον Eric Burdon, ως έναν καλλιτέχνη που, με την ξεχωριστή φωνή και γενικά τη μοναδική συνεισφορά του στην rock / pop σκηνή, έχει κερδίσει πανάξια μια θέση στο πάνθεο των μεγάλων της αγαπημένης μας μουσικής.
Πέραν όλων αυτών, ο Burdon έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα και στο χώρο του κινηματογράφου, τόσο υπογράφοντας τα soundtracks γνωστών ταινιών, όπως «Joe vs The Volcano», «American Me, «Hamburger Hill», Casino» και «Boogie Nights», όσο και με τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός, συνήθως σε μικρούς ρόλους, και τη συμμετοχή του, σε ταινίες όπως το ημι – αυτοβιογραφικό «Comeback» (1982) και τα φιλμ «The Doors» του Oliver Stone (1991), «Ο Αδελφός μου κι εγώ» του Αντώνη Κόκκινου (1999), «Snow on New Year’ s Eve» του Thorsten Schmidt (2000) και «Screamin’ Jay Hawkins: Ι put a spell on me» του Νίκου Τριανταφυλλίδη (2001). Το τελευταίο είναι το μουσικό ντοκιμαντέρ που γύρισε ο σκηνοθέτης, γύρω από τη ζωή του Screamin’ Jay Hawkins, με τη συμμετοχή των Bo Diddley, Jim Jarmusch, Rudi Protrudi και Pete Zaremba, μεταξύ άλλων.
Η δισκογραφική καριέρα του Burdon ξεκίνησε στο Newcastle της Αγγλίας, αρχικά με διασκευές τραγουδιών αγαπημένων του καλλιτεχνών, όπως ο Ray Charles, o Chuck Berry, o John Lee Hooker και ο Jimmie Reed. Μαζί με τη μπάντα του, τους Animals, απέκτησαν γρήγορα τη φήμη του κορυφαίου R’ n’ Β σχήματος, με συνέπεια τη συμμετοχή τους στην πρώτη live ηχογράφηση ανάλογης συναυλίας που έγινε στη Βρετανία, πλάι στον Sonny Boy Williamson, για τα –περίφημα πλέον –New Year’ s Eve Concerts του 1963.
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν μαζί με τον Jerry Lee Lewis και τον Jene Vincent στην παραγωγή της Granada TV «Whole Lotta Shakin’ Concert», η οποία αργότερα θα γίνει ταινία, με τίτλο «Don’ t Knock the Rock». Η μεγάλη επιτυχία ωστόσο ήρθε λίγο αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τη δική τους, μοναδική εκδοχή στο παραδοσιακό folk κομμάτι «The House of the Rising Sun». Σαράντα χρόνια μετά, η αξία και η διαχρονικότητά του είναι όχι πια αποδεδειγμένες, αλλά απλώς αυτονόητες, κάτι που άλλωστε ισχύει και για τις υπόλοιπες μεγάλες στιγμές των Animals, με κομμάτια κλασικά όπως τα «Don’ t Let Me Be Misunderstood», «We Gotta Get Out Of This Place», «It’ s My Life», «Ι’ m Crying», «Inside Looking Out», «The Story of Bo Diddley», «Bring It On Home To Me» & «See See Rider».
Ενα βασικό κομμάτι λοιπόν της ιστορίας του ροκ όπου εκτός των παραπάνω έχει συγγράψει βιβλία και προσφάτως έχει βάλει και τη ζωγραφική στο ενεργητικό του, επιστρέφει στην Αθήνα, για 3 συναυλίες, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στο Half Note.
Λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου του solo album, «Til Your River Runs Dry», τίτλος που δηλώνει ευθέως το έντονο ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Eric Burdon για το περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και την ανάγκη του να μιλήσει σε πιο προσωπικό τόνο για ό, τι τον απασχολεί σε σχέση με τη θρησκεία και την πολιτική, ο Burdon θα ξαναβρεθεί στο Half Note, όπου έχει εμφανιστεί live και στο παρελθόν. Ηταν στο ίδιο μέρος, άλλωστε, όπου παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία του «Don’ t Let Me Be Misunderstood», το χειμώνα του 2004, από τις εκδόσεις Ηλέκτρα.
Η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ συνέπεσε με την επέτειο των 50 χρόνων από τη δημιουργία των Animals, του super – group που ταυτίστηκε με την British Invasion στη rock σκηνή των sixties, και τι καλύτερη αφορμή, για μια περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας επισκέπτεται και την Αθήνα.
Δείτε στα παρακάτω link 2 video από την εμφάνιση του Eric Burdon στο φετινό SXSW (South by Southwest festival), στο Austin των ΗΠΑ:
Info
Εισιτήρια διατίθενται ήδη, στις εξής τιμές: 10 ευρώ (άνεργοι) –20 ευρώ (στο bar) –30 ευρώ (σε τραπέζι).
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.halfnote.grwww.viva.gr και τηλεφωνικά στο 210 9213310.