Η Βόρεια Κορέα, εν μέσω του τεταμένου διεθνούς κλίματος για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γιόρτασε την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 την «Ημέρα του Ήλιου». Πρόκειται για την επέτειο της γέννησης (101 έτη) του «Αιώνιου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκαν τα Βραβεία Πούλιτζερ 2013 στις ΗΠΑ, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το βιβλίο «The Orphan Master’s Son» (Random House) του 45χρονου Άνταμ Τζόνσον, ένα μυθιστόρημα για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στα χρόνια του Κιμ Γιονκ-Ιλ –ο πατέρας του σημερινού ηγέτη που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011 εμφανίζεται μάλιστα ως ήρωας στην αφήγηση –απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία της πεζογραφίας.
Σύμφωνα με την επιτροπή πρόκειται για «ένα λεπτοδουλεμένο μυθιστόρημα που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στα βάθη του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αλλά και στις πλέον μύχιες περιοχές της ανθρώπινης καρδιάς». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά δεν απονεμήθηκε βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος.
Ο Άνταμ Τζόνσον αφηγείται μια ιστορία βίας και διαφθοράς, τη διαδρομή του νεαρού Πακ Γιουν Ντο ο οποίος από έμπιστος της καθεστωτικής γραφειοκρατίας, από άνθρωπος των μηχανισμών μετατρέπεται προοδευτικά σε αντίπαλο του πανίσχυρου ηγέτη για το χατίρι μια γυναίκας.
Ο συγγραφέας, που διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ζει στο Σαν Φρανσίσκο, χρειάστηκε πολλά χρόνια έρευνας για να γράψει το βιβλίο ενώ ανέλυσε και την έντυπη προπαγάνδα της Πιόνγιανγκ. Μια μόλις φορά έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα –ήταν ένα ταξίδι υπό στενή κρατική επιτήρηση.
«Ο κόσμος πίστευε ότι ήμουν τρελός που έγραφα για τη Βόρεια Κορέα. Μου έλεγαν «είσαι απλώς ένας τύπος από την Καλιφόρνια!». Αυτό όμως που κατάλαβα εγώ ερευνώντας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν να πουν την ιστορία τους» δήλωσε ο Άνταμ Τζόνσον που ελπίζει το βιβλίο του να βοηθήσει, να ρίξει φως στις πραγματικές συνθήκες ζωής στην «πιο μυστηριώδη δικτατορία του κόσμου».
Κατά τα λοιπά, η Σάρον Ολντς απέσπασε το βραβείο ποίησης για την συλλογή της «Stag’s Leap» (Alfred A. Knopf) μετά το μεγάλο βραβείο «T.Σ. Έλιοτ» για το 2013, το βραβείο καλύτερου θεατρικού έργου δόθηκε στον αμερικανό δραματουργό, πακιστανικής καταγωγής, Αγιάντ Ακτάρ για το «Disgraced» ενώ το βραβείο για την καλύτερη βιογραφία πήγε στον Τομ Ράις για το βιβλίο του «The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo» (Crown) όπου αφηγείται την ιστορία του πατέρα του συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά, του στρατηγού Θωμά-Αλέξανδρου Δουμά, που ενέπνευσε στον γιο τον «Κόμη Μοντε Κρίστο».
Στην κατηγορία «General Nonfiction» βραβεύτηκε το χρονικό του Γκίλμπερτ Κινγκ «Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America» (Harper) για τις φυλετικές διακρίσεις ενώ ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ Φρέντερικ Λόγκεβολ τιμήθηκε για την εργασία του «Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam» (Random House σχετικά με την τραυματική εμπειρία των Αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ.