«Η πόλη δεν έχει μόνο ιστορία αλλά παρόν και μέλλον», ήταν η δήλωση του δημάρχου της Αθήνας κ. Γιώργου Καμίνη, που επισκέφθηκε την Δευτέρα το πρωί το Φιξ, το οποίο ήδη μετασχηματίζεται σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αλλωστε η παράδοση του κτιρίου έχει ορισθεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο ενώ η έναρξή του για τον Μάρτιο του 2014. Ετσι, όσο κι αν ένα δεύτερο μάτι αδυνατεί να συλλάβει ακόμη το «όλον» που θα είναι το μουσείο, αναμένεται ότι σε λίγο καιρό αυτή η ασαφής εικόνα θα έχει λάβει την οριστική μορφή της. Γι΄ αυτό «ξεκινάμε μία εκστρατεία _και με την βοήθεια του δημάρχου και των συνεργατών του _ ενημέρωσης του κόσμου, κατ΄αρχάς στις γειτονιές γύρω από το κτίριο, γι΄αυτήν την μεταμόρφωση», ανέφερε εξάλλου η κυρία Αννα Καφέτση διευθύντρια του ΕΜΣΤ.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη η διατηρητέα όψη της λεωφόρου Συγγρού, γυάλινη από επάνω ως κάτω θα επιτρέπει την «είσοδο» της πόλης στο μουσείο και ταυτόχρονα τον φωτισμό του. Το μεταλλικό ικρίωμα εξάλλου, που στηρίζει τα γυάλινα πετάσματα θα λειτουργήσει επίσης εκθεσιακά με την ανάδειξη έργων σύγχρονου ντιζάιν. Οσο για την δεύτερη όψη του κτιρίου επί της Καλλιρρόης όπου βρίσκεται και η είσοδος του μουσείου αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι υπομνηματίζουν με πέτρα και νερό την κοίτη του «χαμένου», κάτω από την άσφαλτο, Ιλισού.
Στο εσωτερικό, 20.000 τ.μ. θα κατανεμηθούν σε εκθεσιακούς χώρους για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, χώρους πολυμέσων και νέων παραγωγών έργων τέχνης, δύο αμφιθεάτρων, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων, αποθηκών, γραφείων διοίκησης, αναψυκτηρίου, εστιατορίου στον τελευταίο και προνομιούχο λόγω εκπληκτικής θέας όροφο, καθώς και της ιδιαίτερης αντιμετώπισης, που επιφυλλάσσεται για το δώμα με υπαίθρια έκθεση γλυπτικής αλλά και άλλες δραστηριότητες …ως και προβολές ταινιών!
Οπως έχει ήδη πει εξάλλου η κυρία Καφέτση, η έναρξη του μουσείου θα γίνει με τις μόνιμες συλλογές μόνον _αριθμούν 1000 έργα_ , που θα διατηρηθούν επί ένα χρόνο ενώ στη συνέχεια θα αρχίσουν και οι περιοδικές εκθέσεις. Εξάλλου οι «σταυροί» του Γιάννη Κουνέλη, τα «99 ονόματα του θεού» του Κουτλού Αταμάν και το «Καράβι της ζωής μου» του Ιλια Καμπακόφ παραμένουν τα σίγουρα ως αυτή τη στιγμή, έργα που θα εκτεθούν.
Σοβαρό θέμα πάντως, που θα πρέπει να λυθεί εγκαίρως είναι η κάλυψη των αναγκών του μουσείου σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς απαιτούνται, όπως ανέφερε η κυρία Καφέτση τουλάχιστον 60 άτομα,ενώ σήμερα είναι 17.